Revista "Porto Franco", nr. 291

Revista "Porto Franco", nr. 291
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A apărut un nou număr al revistei "Porto Franco", publicație editată de Societatea Scriitorilor "C. Negri" din Galați (redactor-șef, Sterian Vicol). Spicuim din cuprins.

În primele pagini, un omagiu adus lui Mihai Eminescu, cu prilejul celor 170 de ani de la naștere, prin publicarea unor noi date despre familia Poetului. În acest context sunt publicate două poeme traduse în franceză de Constantin Frosin, scriitor și traducător important, recent plecat dintre noi. În continuare, "D.R. Popescu, o fișă completă de istorie literară" și, la rubrica "Poeme în ramă", trei poezii de Mircea Dinescu. Scriitorul Constantin Vremuleț, care a împlinit 80 de ani, este prezent cu un fragment din romanul în pregătire "Emil Pralea, cel dispărut". Poetul Corneliu Antoniu, care și-a rotunjit vârsta tot la 80 de ani, în ultima zi de octombrie, le oferă cititorilor trei poeme. Invitatul revistei este Varujan Vosganian, cu "Lazăre, ieși afară!", un fragment dintr-un nou roman. Și poetul Eugen Banța va deveni octogenar pe 11 decembrie, fiind prezent cu trei poeme. Emilian Marcu (70 de ani) publică proza "Bătrânul și armonica", iar Teodor  Parapiru - povestirea "Personaj de sacrificiu". Un remember pentru Apostol Gurău, care în luna noiembrie ar fi împlinit 80 de ani; criticul Constantin Trandafir este prezent cu eseul "Apostol Gurău, pe linia realismului fabulos". La rubrica de "Confesiuni", Maria Mănucă (80) oferă fragmente din "Clinica de metafore" și un grupaj de poezii. Scriitorul Nelu Stamate oferă partea a doua a eseului său "Mituri și mitologie: creaționismul mitologic - asemănări și deosebiri".

În revistă și-a găsit locul și un anunț emoționant la despărțirea de ziaristul și scriitorul Radu Macovei.

Mai amintim pășirea pragului de 80 de ani de către Vasile Ghica, scriitor remarcat în lume prin aforismele sale. Câteva epigrame și un rondel ne oferă Constanța Apostol (70). În acest număr, poezia este prezentă nu numai prin poeții deja amintiți, ci și prin Zorica Lațcu Teodosia, Ion Hadârcă (Chișinău), Sterian Vicol, Virgil Ierunca, Nicolas Catanoy, Liliana Spătaru, Ionel Pintilii, Bristena Mantu (studentă, Londra), Eduard Petrea (elev, Galați), Dan Movileanu. Este publicat un poem de Vladimir Vîsoțki, text tradus din rusește și prezentat de Virginia Chiriac. Eseuri critice ne oferă A.G. Secară, Virginia Chiriac, Dan Anghelescu, Mihaela Albu, dr. Delia Grigore, Sterian Vicol (un medalion al scriitorului Săndel Dumitru), Silvia Dumitru ș.a. Este consemnată desfășurarea, în condiții deosebite, a Festivalului "Grigore Hagiu", ajuns la a 29-a ediție.

Revista se încheie cu un portret făcut plasticianului Eugen Holban (85) de către Corneliu Stoica. Un număr bogat ilustrat, din care reținem grupajul de actori gălățeni "văzuți" de George Niculescu. Cât de tineri erau pe atunci!

Citit 2678 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.