Noi descoperiri arheologice din judeţul Galaţi

Noi descoperiri arheologice din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai recente descoperiri arheologice de pe teritoriul judeţului Galaţi pot fi văzute, începând de ieri, într-o nouă expoziţie organizată la Muzeul de Istorie Galaţi.

Sub titlul „Mărturii arheologice recent descoperite pe teritoriul judeţului Galaţi”, puteţi admira artefacte provenite din şantierele arheologice Negrileşti şi Tirighina, în anul 2009.

Situl arheologic Negrileşti, descoperit încă din anul 1981, a oferit studenţilor din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie-Galaţi posibilitatea unei practici de specialitate într-o rezervaţie arheologică, cu nivele de locuire din neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, perioada prefeudală şi cea medievală.

Cercetarea a fost condusă de prof. dr. Dan Teodoru, de la Institutul de Arheologie din Iaşi, iar din colectiv au făcut parte arheologii Costel Ilie şi Adrian Adamescu de la Muzeul de Istorie Galaţi, arheolog expert Nicu Mircea şi arheolog Paul Ciobotaru, ambii de la Muzeul Mixt Tecuci, precum şi lector dr. Ovidiu Cotoi, de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

De asemenea, specialiştii Muzeului de Istorie Galaţi, arheolog Costel Ilie, arheolog Adrian Adamescu, restaurator Corneliu Moraru şi muzeograf Marian Scripnic, au efectuat o cercetare preventivă la situl Tirighina, pe proprietatea domnului Radu Zaim, care a constat în degrevarea de sarcină arheologică, pentru firma COSMOTE GSM, a unei suprafeţe de 650 mp, situată în necropola tumulară romană.

Operatorul de telefonie mobilă avea nevoie de munca arheologilor pentru a putea instala o antenă în zonă. Tumulul cercetat a dus la descoperirea a 12 morminte: opt de înhumaţie şi patru de incineraţie, datate în secolele II-IV după Hristos.

Expoziţia va putea fi vizitată timp de o lună, după care va fi itinerată la Muzeul Mixt Tecuci.

Citit 1045 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.