Salonul de iarnă al Filialei UAPR aduce primăvara
Foto: Ştefan Axente

Salonul de iarnă al Filialei UAPR aduce primăvara
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Amfitrionul vernisajului din seara de 21 decembrie a Salonului de iarnă al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) a fost preşedintele filialei, plasticianul Gheorghe Andreescu.

La rândul său, graficianul Şerban Tudor, membru al conducerii filialei, doctor în Arte vizuale, lector la Catedra de Pictură a Universităţii "Dunărea de Jos", organizator de evenimente de artă şi cultură urbană, a vorbit şi despre o latură experimentală a a expoziţiei: instalaţiile şi obiectele de artă ideatică, generate în filială printr-o iniţiativă a sa.

Este "o ediţie unde culoarea şi diversitatea abordărilor vizuale sunt caracteristici esenţiale oferite publicului de bogata expoziţie a artiştilor gălăţeni",  a declarat Mariana Tomozei Cocoş, critic de artă, despre lucrările câtorva expozanţi. Astfel, plasticianul Ioan Murariu-Neamţ expune "o amplă şi complexă compoziţie", cu o "atentă dozare cromatică". Nicolae Cărbunaru, unul dintre artiştii cu o bogată activitate în filială şi "unul dintre cei mai buni acuarelişti", aduce un peisaj "cu o deosebită picturalitate". "Foarte bun desenator", Tudor Şerban abordează cu inteligenţă "un subiect al cărui farmec poetic nu poate fi contestat, Micul Prinţ. "Preocupată de expresivitatea plastică a corpului uman, Mihaela Brumar abordează o tehnică nouă în ansambulul lucrărilor ei,  xilogravura, cu o atmosferă plină de sensibilitate". Liliana Tofan "foloseşte de mult timp plasticitatea plăcii de gravură, opţiune tehnică ce a devenit o constantă stilistică a autoarei" şi creează "un univers dominat de lirism". "Unul dintre sculptorii deosebit de inventivi ai filialei este Adrian Vădeanu, care prezintă o lucrare în tehnică mixtă", care "impresionează în primul rând prin multitudinea şi diversitatea unghiurilor de vedere", adăugând şi "o latură expresionistă". "Dedicată artei decorative, Sorina Vădeanu expune un "Înger vegetal" ce ne provoacă imaginaţia, ceva între un personaj fantastic, de basm şi o structură de plantă", cu "un joc insolit de texturi şi nuanţe cromatice". "O lucrare demnă de interes este compoziţia lui Ştefan Axente, interesantă atât ca mesaj ideatic teribil de actual, cât şi ca dezvoltare plastică". Criticul a mai citat lucrările artiştilor Gabriela Georgescu, Jana Andreescu, Gheorghe Andreescu, Ioan Tudor, Liliana Negoescu, Florian Doru Crihană şi alţii.

Citit 1840 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 04:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.