Patrimoniu de interes internaţional. Muzeul din Tecuci va expune la Madrid

Patrimoniu de interes internaţional. Muzeul din Tecuci va expune la Madrid
Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anul acesta, 37 de piese din patrimoniul Muzeului de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci vor fi expuse la Madrid, fiind exploatată o aniversare și o relație internațională.

"În vara anului 2021, se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Regatul Spaniei. Cu acest prilej, la Muzeul de Arheologie din Madrid, va fi organizată o expoziție care va reuni cele mai importante vestigii ale civilizației geto-dacice și ale celei romane păstrate în muzeele românești", am aflat de la directorul muzeului din Tecuci, Daniel Dojan.

Expoziția va fi organizată de Muzeul Național de Istorie a României, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.

Muzeul tecucean va participa, ca partener, cu piese provenite din cercetările arheologice întreprinse în decursul timpului în siturile de la Poiana (Piroboridava) și în așezare getică, veche de peste 3.000 de ani, de la Barcea (necropolă birituală, de înhumație și de incinerație, din secolul al IV-lea d.C.)

Colaborare tradițională cu Muzeul de Istorie al României

Expoziția, intitulată "Dacia. Ultima frontieră a Romanității", reprezintă o colaborare între Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul de Istorie din Tecuci și este una de lungă durată, aflându-se acum la cel de-al patrulea proiect expozițional.

Prima astfel de colaborare a avut loc în 2007, la Muzeul de Istorie din Olten, Elveția, cu prilejul organizării expoziției "Neolithic art in Romania". Cu prilejul celei de-a doua colaborări, la Muzeul Național de Istorie a României a fost expus, în anul 2011, automobilul EGO, alături de automobile aparținând Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galați și Muzeului Tehnic Național "Dimitrie Leonida", în cadrul expoziției "Auto 1900".

Cea mai recentă colaborare a fost pentru realizarea expoziției internaționale "Aurul și argintul antic al României", care a cuprins peste 1.000 de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint. La acest proiect au colaborat 32 de muzee din România (inclusive cel din Galați - n.red.), iar expoziția a fost itinerată, între 2013 şi 2018, în România și Ungaria.

Comori din patrimoniul muzeului tecucean

Piesele de patrimoniu amintite fac din Tecuci o atracție pentru iubitorii de istorie.

Piroboridava a fost o așezare getică veche de peste 3.000 de ani, care a oferit numeroase piese arheologice prețioase, iar săpăturile de la Barcea au scos la iveală peste o sută de morminte de înhumație și mai puține de incinerație. Începute în 1974, de către colectivul muzeului din Tecuci - prof. Nicu Mircea şi prof. Ţau Stela, săpăturile la Barcea continuă. S-au descoperit vase de ceramică de uz casnic şi ceramică folosită în diferite ritualuri, precum şi obiecte confecţionate din os, metal (fier, bronz, argint) şi sticlă.

La Concursul de eleganță de la Sinaia, în 2017, automobilului "Ego 4/14" de la Muzeul din Tecuci i-a fost acordat Premiul pentru cea mai veche mașină istorică! Venerabila și scumpa mașină "a gonit", cu viteza legală acum un secol, şi în filmul de epocă "Restul e tăcere!", al lui Nae Caranfil. Maşina Ego are 14 cai-putere, 4 locuri, e decapotabilă şi are motor de 4 cilindri în linie. Este un automobil extrem de rar, pentru că, în 1924, au fost fabricate doar şapte autovehicule din acest model, iar astăzi mai există în lume numai două, la Tecuci şi la Muzeul Tehnic din Berlin.

Un director proaspăt, o nouă direcție

"Din aceste colaborări reiese importanța patrimoniului deținut de Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci, care, deși este local, deține un patrimoniu de interes național și internațional", observa managerul interimar al instituției, arhivistul Daniel Dojan.

În vârstă de numai 27 de ani, tânărul director interimar a absolvit în 2016 Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galați, unde a urmat și un master în Geopolitică şi Interferenţe Sociale şi Culturale Est-Europene. În 2017, a asigurat şi interimatul ca director al Casei de Cultură din Tecuci, unde a coordonat mai multe proiecte educaţionale, printre care Clubul de Istorie al Elevilor "Excelsior" Tecuci, extinderea acestui proiect peste graniță, în cadrul Universitatii "B. P. Haşdeu" din Cahul - Republica Moldova şi Concursul Municipal de Istorie al Elevilor. Managerul foloseşte parteneriate de tot felul, de pildă cu Institutul de Istorie al Academiei Române "A. D. Xenopol" Iaşi, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi sau Universitatea "B. P. Haşdeu" Cahul. A coordonat şi proiectul "Muzeul la tine în şcoală", în zece instituții de învăţământ tecucene. Muzeul tecucean desfășoară și conferințe online, în colaborare cu universitatea ieșeană. Ca publicist, Daniel Dojan a abordat teme istorice privind secolele trecute, dar și lumea Orientului, arătând astfel un interes diversificat și o viziune modernă de analiză. Iar entuziasmul său este molipsitor!

Citit 1516 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.