Polonezii taie-n carne vie de artist

Polonezii taie-n carne vie de artist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai nouă expoziţie de la Muzeul de Artă, inaugurată în prezenţa oaspeţilor de la Institutul Polonez din Bucureşti * Lucrările, itinerate doar în 3 muzee din România, printre care şi cel din Galaţi *

De miercuri seara, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, mai multe filme rulează non-stop pe ecrane speciale şi un artist se ascunde (la propriu!) în spatele tabloului său.

Asta în timp ce, în mijlocul uneia dintre săli, tronează un „miniportret” de lână al Galeriei Arsenał, de unde provin toate exponatele de artă contemporană.

Altfel de tablouri

După o expoziţie de afişe despre Polonia comunistă şi post-comunistă, montată, avangardist, pe… gardul exterior al Muzeului de Artă Vizuală, şi după două festivaluri de filme realizate la şcolile regizorale de top, Institutul Polonez din Bucureşti îşi surprinde din nou publicul gălăţean.

De data aceasta, lucrările aduse de la o galerie de artă contemporană din oraşul Białystok parcă taie în carne vie de artist.

Expoziţia „Nimic important, e doar artă”, deschisă miercuri seară la Muzeul de Artă Vizuală, are toate şansele să rămână în istoria artistică locală. Asta nu doar datorită temei - opera, autorul ei şi sensul demersului artistic, ci şi a materialelor neobişnuite ori a „regiei” după care sunt puse în valoare.

Ca exemplu, unul dintre exponate e un panou cu următoarea inscripţie: „…trebuie să vă informez cu părere de rău că, pe vremea mea, mulţi colegi artişti flatau gusturile banale ale funcţionarilor, ba câteodată şi pe ale statului”.

La Galaţi, ca la Centrul Pompidou

„O premieră pentru muzeul gălăţean”, a admis la vernisaj, vizavi de avangardismul lucrărilor, şi directorul Dan Basarab Nanu, după ce a invitat auditoriul la un moment de reculegere pentru victimele poloneze din recentul accident aviatic. Acesta a comparat proaspăta expoziţie cu una din celebrul muzeu parizian „Centre Pompidou”.

În expoziţia „Nimic important, e doar artă” sunt grupaţi mai mulţi artişti plastici polonezi din generaţii diferite care aduc în atenţie condiţia artei, chiar a criticului, sau utilitatea demersului creator, a explicat, tot la vernisaj, directoarea Galeriei Arsenał şi curatoarea expoziţiei, Monika Szewczyk.

„Această artă contemporană ne caracterizează pe noi, polonezii. Chiar dacă uneori lucrurile ne par de neînţeles, să ne amintim că arta a depăşit de cele mai multe ori viaţa”, a spus şi directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Jarosław Godun, însoţit, la deschidere, de coordonatoarea proiectului, Natalia Mosor.

Catalogul, ghid prin cultura poloneză

Expoziţia itinerantă rămâne deschisă la Muzeul de Artă timp de o lună, până sâmbătă, 5 iunie.

Apoi, colecţia va mai putea fi vizitată doar la Bucureşti (Galeria Anaid) şi la Sibiu (Muzeul Naţional Brukenthal). Vizitatorii vor găsi la muzeul gălăţean un ghid extrem de util în catalogul oferit gratuit graţie Institutului Polonez.

Citit 592 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.