* Rod al programului „Hristos împărtăşit copiilor şi tinerilor” *
La primul hram după proclamarea canonizării, în Parohia „Sfântului Atanasie” de la Dunăre, creştinii din Galaţi s-au bucurat de comuniunea în „credinţa cea dreaptă” şi de slujirea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos.
Au fost două zile de bucurie creştinească şi de readucere pe străzile Galaţilor a duhului Sfântului Atanasie de la Dunăre, rugător prin aceste locuri - în timpul vieţii pământeşti. Sfântul Atanasie Patelarie a fost prezent la Galaţi la mijlocul veacului al XVII-lea, vreme când turcii prigoneau Biserica lui Hristos.
S-au bucurat de prezenţa Sfintelor Moaşte atât gălăţenii de la istorica Biserică „Sfântul Nicolae” din Galaţi, loc unde s-a nevoit Sfântul între 1642-1654, cât şi cei de la noua Biserică cu acest hram, sfinţită anul trecut.
Atunci, Prea Fericitul Părinte Daniel, alături de membrii Sfântului Sinod, de reprezentanţi ai Bisericilor din Grecia şi Ucraina au luat parte, la Catedrala din Galaţi, la proclamarea canonizării Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, proiect duhovnicesc adus în atenţia Sfântului Sinod al BOR de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.
Astfel, ziua de 2 mai - când este pomenit „pribeagul Patriarh” Ecumenic - a fost o zi de unitate canonică cu întreaga Biserică Universală Ortodoxă, aşa cum sunt toate sărbătorile rânduite de Sfinţii Părinţi şi de Biserica Dreptmăritoare.
A fost bucurie pentru enoriaşii din cele două parohii gălăţene, dar mai ales pentru toţi pelerinii care au venit la Catedrala Arhiepiscopală a Galaţilor să se închine Sfântului Atanasie, cel prigonit pentru tăria credinţei; „pribeagul Patriarh” Ecumenic, care în ciuda vitregiilor vremii a fost şi a rămas înger păzitor pentru întreaga Biserică Ortodoxă.
„Cine s-ar fi gândit că, după 350 de ani, Dumnezeu va scoate la iveală verticalitatea Sfântului Atanasie în apărarea Ortodoxiei din Bisericile Greciei şi a Patriarhiei de Constatinopol, a celei din Rusia şi a României”, întreba domnul Tudor V., un închinător din Galaţi.
„Ai fost vreodată înger?”
Sâmbăta privegherii Sfântului Atanasie - „Sfântul care a avut cea mai înaltă slujire din lume şi care a slujit şi la Galaţi”, observa Înalt Prea Sfinţitul Casian - a fost, pentru copiii incluşi în programul „Hristos împărtăşit copiilor”, un motiv să mărturisească despre bucuria de a fi bun, de a fi înger în trup, precum sunt Sfinţii, însuşiri ce înnobilează orice bun creştin.
La întrebarea adresată de Înalt Prea Sfinţitul Casian: „Ai fost vreodată înger?”, cei mici au fost, ca de obicei, surprinzători...
„Da, a răspuns unul dintre copii. Sunt înger când îmi ascult părinţii şi fac fapte bune. Când îi ajut pe ceilalţi... Dar nu întotdeauna sunt bun, mai sunt şi obraznic şi atunci nu sunt înger...”.
Un alt copil a mărturisit că „a fost înger atunci când a reuşit să aducă întreaga clasă la Biserică. Şi dacă trebuie să mai recunosc ceva, este faptul că meritul a fost al bunicii mele care m-a adus la Biserică”.
O fetiţă a spus că „este înger când participă la Liturghie şi atunci când înţelege predica părintelui paroh Marius George Cristea...”
Prima sărbătoare a Sfântului Atanasie de la Dunăre a fost una cu îngerească bucurie, a fost şansa noastră de a înţelege mai bine rostul nostru în această lume. Că drumul către mântuire trebuie pregătit între cer şi pământ, între pământ şi cer.
Sărbătoarea a fost motiv de reflecţie pentru fiecare din noi. Oare, noi - oamenii mari şi botezaţi - am fost vreodată îngeri?
La primul hram al Sfântului Atanasie de la Dunăre, a fost prezent şi Prea Sfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande (gălăţean din Matca), care - în ziua hramului - a slujit la noua Biserica a Sfântului Atanasie.
Cu „cel mai important pelerin la prima Sărbătoare a Sfântului Atanasie de la Dunăre”, cum l-a numit Înalt Prea Sfinţitul Casian, am realizat un interviu despre chemarea şi despre misiunea Ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în lume.
Foto: Biroul de Presă al ADJ