S-a stins din viață, fulgerător, omul de cultură gălățean Marius Mitrof
Foto: Nicolaie Sburlan

S-a stins din viață, fulgerător, omul de cultură gălățean Marius Mitrof
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, s-a stins fulgerător din viaţă, în urma unui tragic accident rutier.

Marius Mitrof era născut pe 22 ianuarie 1968 şi, după cum ne mărturisea într-un interviu, a făcut parte din a patra generaţie de gălăţeni. Străbunicul său, bulgar de origine, a venit pe aceste meleaguri la sfârşitul secolului al XIX-lea, fapt pe care l-a şi găsit în arhiva gălăţeană. A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri”, acum CNVA, apoi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Danubius”, fiind unul dintre „pionierii” acesteia, după care a urmat cursurile de master în Istorie, specializându-se în patrimoniu şi turism cultural, în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Din februarie 2000, a devenit consilier superior al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galați. Marius Mitrof se mândrea cu faptul că a început de jos, iar recunoştinţa şefilor pentru munca sa l-a ajutat să evolueze în plan profesional. Pe lângă munca din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Marius Mitrof s-a implicat şi în nenumărate proiecte având ca scop recunoaşterea valorilor Galaţiului şi nu numai: „Proiectele pe care le-am făcut şi au această culoare de cultură, de cultural, exced atribuţiilor noastre, dar le facem din dorinţa de a oferi altceva comunităţii gălăţene şi să-i apropiem pe oameni de ceea ce înseamnă valorile patrimoniului cultural local. Am făcut proiectele legate de promovarea şi valorificarea Monumentului istoric Valul lui Traian, seara de muzică şi dans irlandez - trei ani la rând, şi pentru că publicul a fost numeros Primăria a preluat acest proiect, am adus jazzul în aer liber, au fost proiecte legate de valorificarea patrimoniului cultural construit din lemn, în care am mers cu elevii unor şcoli în judeţ pentru a vedea Biserica de lemn de la Cerţeşti şi Moara de apă de la Brăhăşeşti, ambele monumente istorice. Au fost «Drumul viei şi vinului», dar şi proiectul de aducere în atenţia autorităţilor a sitului arheologic Castrul Roman, un sit care suferă de atâţia ani din cauză că a căzut în nepăsarea autorităţilor. Vom continua proiectele de succes, printre care «Antiquitas Rediviva», la o scară mult mai mare, care sperăm să fie preluate de autorităţi. Şi să nu uităm de Patrimoniul Renascentist”, ne mărturisea Marius Mitrof.

În urma lui Marius Mitrof rămân preţioase şi uimitoare poveşti ale patrimoniului cultural şi industria gălăţean, pe care le-a descoperit şi pe care ni le-a împărtăşit în ziarul "Viaţa liberă": povestea aeroportului gălăţean, istoria Casei "Geshov" - restaurată cu fonduri europene, povestea tramvaiului gălăţean și, cea mai recentă, uimitoarea poveste a podului peste Siret de la Cosmeşti.

Citit 13129 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 02:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.