Români pe viaţă: emigranţi în Ţara făgăduinţei (5). De ce să nu ne ruşinăm cu băjăniţii noştri

Români pe viaţă: emigranţi în Ţara făgăduinţei (5). De ce să nu ne ruşinăm cu băjăniţii noştri
Români, ca emigranţi eleganţi, care au pus umărul şi la economia americană (foto din revista Poveşti săseşti)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În teza sa de doctorat american, din 1979, dăruită şi Bibliotecii „V. A. Urechia”, cercetarea despre emigraţia românească în SUA în jurul începutului secolului trecut, alcătuită mai ales din transilvăneni, românca-americancă dr. Mary Leuca explică şi faptul că emigranţii din anii de dinainte de 1900, mulţi analfabeţi, preferau să nu-i lase pe copiii lor să înveţe engleza, deoarece voiau doar să câştige o mie de dolari, cu care să îşi cumpere pământ la întoarcere şi să îşi dea atunci copiii la şcoli bune, în ţară. Din păcate, multe firme care momeau emigranţi europeni erau mincinoase. Evenimentele din ţară, recesiunea economică, războiul i-a făcut pe mulţi români să râmână în ”Ţara tuturor posibilităţilor”, unii făcând avere şi trimiţându-şi copiii la şcoală în limba engleză.

De ce să ne urâm unii pe alţii, că tot suferim separat?!

“Ce-mi plac mie românii ăștia care pleacă în țările calde și după aia oftează de dorul țării. Adevărați patriotiști (deriv. de la patriotism)” – aşa se alinta lingvistic, arătându-şi superioritatea daco-romană, un nesemnat, comentând un articol al meu de acum câţiva ani. Strigător la cer este că tocmai atunci anunţam încetarea din viaţă a doamnei profesoare Leuca. Patriot admirabil, româncă „practicantă”, căci vorbea perfect româneşte şi la o vârstă venerabilă, deşi îşi însoţise de la vârsta de numai un an părinţii ce îşi căutau norocul tocmai în America; vârstă la care oricum nu avea cum să se opună emigrării. Apoi a venit comunismul peste România. Mereu găsim astfel de comentarii şi la articole despre „emigranţi economici” români actuali, foarte nedrepte şi crude!

Cu mândrie, despre emigranţii noştri celebri

O treime din populaţia actuală a SUA este descendentă a emigranţilor, observa publicaţia descoperă.ro. Şi emigranţi români, chiar şi gălăţeni, au contribuit din plin la scrierea istoriei Americii! Astfel, profesorul Adrian Bejan a ajuns între primii 100 de savanţi ai lumii.  Fizician, profesor la Universitatea Duke, a ajuns “cel mai bun inginer din SUA”- scria Florin Răvdan în “Viaţa liberă”. Ieşeanul-american George-Emil Palade, specialist în domeniul biologiei celulare, era mândru de originea sa gălăţeană. „Interesant ni se pare faptul că însuși renumitul biolog George-Emil Palade, laureat al Premiului Nobel din anul 1974, nu ezita să-și declare cu mândrie apartenența și la această localitate de unde provenea străbunicul de pe linie paternă, Lupu Palade, care se așezase cu stupii săi în județul Tutova”- la Cudalbi, scria Ştefan Andronache în cartea „Tecuciul şi împrejurimile sale”. Poeta Nina (Renée-Annie) Cassian (- Mătăsaru), născută la Galaţi, a fost tradusă în Marea Britanie şi SUA. Preda, ca visiting professor, în 1985, în SUA, când a fost forţată să ceară azil politic pentru că, în ţară, un prieten, cunoscută victimă a comunismului, Gheorghe Ursu, a fost ucis chiar atunci, lovit cu picioarele, în închisoare! Nu s-a pierdut în anonimat, ci a trăit publicând la prestigiosul  „The New Yorker”, „The Atlantic Monthly”  şi alte reviste – am găsit pe peoplepill.com, al operatorului Prong Media New York, site de informații biografice.  Gălăţeanca a murit  la New York, fără să îşi renege ţara!

De la viermii lui Garibaldi la viceconsulul “american” Negroponte

După Războiul Crimeii de pildă, am avut valuri de emigranţi străini, sărmani, însă pricepuţi, veniţi, ca în America, şi în România, inclusiv la Galaţi, oraş unde musul Giuseppe Garibaldi, viitorul revoluţionar celebru, şi-a vizitat unchiul emigrat, pe Giovanni Garibaldi, italian care apărea la 1838, interesant lucru, drept crescător de viermi de mătase la Galați. Armeanul Anton Negroponte, emigrat la Galaţi în 1836, a fost numit, în 1850, primul viceconsul al… SUA la Galaţi.  Urmaşii săi, contemporani nouă, din SUA au biografii uimitoare! Născut la Londra, fost ambasador al SUA în complicatul Irak, John Negroponte a fost desemnat, de către preşedintele George W. Bush, director al tuturor serviciilor secrete americane. Născut în SUA, arhitectul Nicholas Negroponte este considerat “profetul telefoniei fără fir”!  Ambii şi-au afirmat dragostea pentru România.

Exploratorul de pe monedele de aur, Muntele Urechia şi samsarul Alaskăi

Mai la sud, tocmai în Ţara de Foc, un prieten al lui V. A. Urechia, Iulius Popper – inginer, cartograf, explorator, căutător de aur, a botezat un munte din Ţara de Foc cu numele gălăţeanului Urechia (corespondenţa există în arhiva Bibliotecii “V.A. Urechia”). Popper, poreclit şi  „Conchistadorul român al Patagoniei”,  a condus acolo o expediţie geografică, în calitate de șef, inginer, căpitan, mineralog, cronicar al expediției și fotograf, a organizat teritorii şi a murit ucis sau sinucis…Luptător, uneori asediat, a fost chiar acuzat că ar fi ucis amerindieni. El a bătut monedă – de aur! – cu chipul său, şi scotea chiar timbre patagoneze,  cu inscripţia... “Poşta Română”. Un alt român, născut din părinţi români la Gyula – Ungaria, participant la Revoluţia de la ´48 alături de revoluţionari maghiari, însă militant pentru unirea Transilvaniei cu Ţările Române, absolvent al Academiei Militare din Viena, specializat la Paris ca procuror regal, George Pomuţ, emigrează în SUA. Erou cu sânge rece al Războiului de Secesiune, avansat general unionist, este numit apoi consul general al SUA la Sankt Petersburg, negociind cumpărarea de la ruşi a teritoriului Alaska, un ditai continent, pe mai nimic – şapte milioane de dolari! Dar chiar şi în prezent, întâlnim nume de români învingători, nu numai infractori: revista ”Forbes” publica nu demult o listă cu cele mai bogate… românce din Occident. De pildă, născută în România, omul de afaceri Anastasia Soare, cu o avere de 1,2 miliarde dolari, a fondat compania de înfrumusețare Anastasia Beverly Hills – și ia uitați-vă în ce oraș de lux a înflorit afacerea și inspirația! Ileana Douglas, fiica unui actor de la Hollywood, este producătoare, regizoare şi scenaristă americană de origine română, nominalizată la Premiile Emmy. Iar lista, desigur, poate continua.

(Va urma)

Foto 1, galerie: La Chicago, românii au avut talent (sursa, Wikipedia). Foto 2: George Pomutz (foto: rador.ro). Foto 3: Iulius Popper, în fruntea mercenarilor săi (sursa, Wikipedia). Foto 4: Poeta Nina Cassian, pe vremea când participa la evenimente culturale gălăţene (foto: Ziarul Metropolis). Foto 5: Monedă de cinci grame din aur, scoasă de Popper din filoanele descoperite de muncitorii săi (foto: site dolarhoy). Foto 6: 160.000 de copii se nasc anual în SUA din părinţi români în SUA, arată en.wikipedia la capitolul Roumains americans. Printre românii marcaţi la capitolul Romanian Americans e şi Ileana Douglas, fiica unui actor de la Hollywood, producătoare, regizoare şi scenaristă americană, nominalizată la Premiile Emmy!

CITEȘTE mai multe din Români pe viață: emigranți în Țara Făgăduinței

Citit 1797 ori Ultima modificare Duminică, 26 Septembrie 2021 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.