De astăzi, şi Galaţiul are o gardă istorică!

De astăzi, şi Galaţiul are o gardă istorică!
Garda, de Ziua Unirii, la picioarele statuii Domnitorului
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Sigur că aţi auzit de vestita şi admirata „Gardă Apullum”, romană, de la Alba Iulia, cea care stârneşte interesul publicului, inclusiv pe cel a străinilor. Mai sunt şi (doar) alte câteva  oraşe româneşti care au înfiinţat atractive gărzi istorice, ca în străinătate. Fiecare slujind specificului local. Ei bine, începând de astăzi, 2 octombrie, şi Galaţiul va avea propria gardă istorică în defilare!
Plecarea „Gărzii Cuza” va fi la ora 16,00, de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”,  de pe str. Saturn, grupul va mărşălui apoi pe strada Brăilei, prin faţa Palatului de Justiţie, Parcul Viva, apoi pe Faleza Inferioară, urcând până la Elice, spre Hotel „Mercur”, şi de acolo, la Primăria Galaţi – de altfel, finanţatoarea frumosului proiect câştigat prin concurs de asociaţia gălăţeană „Danubiana”, condusă de Antoneta Crudu.
Evenimentul-surpriză este organizat, cu respectarea regulilor anti-pandemie, de către Asociaţia „Danubiana”, în colaborare cu Primăria municipiului Galaţi. Proiectul a primit finanţarea în urma câştigării unui concurs al Primăriei municipiului Galaţi. Responsabil de proiect, vicepreşedintele asociaţiei, Marius Crudu, cadru activ la ISUJ Galaţi. Grupul va fi format din 80 de persoane: 12 voluntari îmbrăcaţi în uniforme din perioada Cuza și elevi de la Colegiul Naţional cu numele „domnitorului Unirii”, „Al. I. Cuza”, de la C. N. „Costache Negri”, de la Colegiul de Industrie Alimentară ”Elena Doamna”, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Liceul de Artă ”D. Cuclin”, însoţiţi de profesori coordonatori. Cei care vor îmbrăca uniformele sunt voluntari de la Asociaţia „Danubiana” şi Asociaţia Culturală Tomis - filiala Galaţi, precum şi cadre active şi în rezervă de la: ISUJ Galaţi, IJ Jandarmi Galaţi, Poliţia Locală, Ministerul de Justiţie și Poliţia de Frontieră. Cadența „plutonului” va fi suținută de prof. Mircea Grigoraș, profesor de percuție, şi de elevul Păun Patrick, clasa a IX-a  la secția percuție de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin”, prin ritmul de toboşar. Veţi putea admira frumoase  uniforme precum cele de acum peste un veac şi jumătate, pe străzile vechiului nostru port: ţinute de ofiţer şi de  subofiţer de lăncieri, de capitan şi  un soldat de vânători, infanteriști, de roșiori, marină, grănicer de Dunăre şi de dorobanț. Un copil înainte mergător va purta un basorelief reprezentându-l pe domnitorul Cuza, donat de Asociaţia Frontiera Gălăţeană - preşedinte Didel Bădărău. Poftă bună la privit, cât toamna ne mai serveşte cu soare!


Citit 9375 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 21:30

6 comentarii

 • postat de Iuhi
  Duminică, 03 Octombrie 2021 09:38
  86.124.202.***
  La latrat ca niste bugetari / critici de balta puturosi ce sunteti nu va întrece nimeni. La Brăila au făcut cu 160 de oameni îmbrăcați de la daci si romani pana la al doilea război mondial. La mâncat rahat turcesc sunteti primii.....ca doar e gratis.Mirositi a mancatori de prin primarie sau de prin opoziția celui ce conduce primăria. Aveti si cuvinte critice alese....marlanoilor. Hai cu Street food si alte labarii carnatilor, ca istoria românilor o sa le-o spuna baba Vanga copiilor voștri...frustrati ca voi.
  5
  8
  Raportează
 • postat de Bataios
  Duminică, 03 Octombrie 2021 00:39
  62.231.94.***
  Stimati frustrati anonimi! Daca va considerati oameni adevarati cu "pedigri", nu va mai jeliti ca toate babele proaste pe la colturi! Daca aveti sange in instalatie sau "tevi" in pantaloni, desconspirati-va identitatea ca sa stim si noi pe cine apreciem si injuram! Este foarte usor sa stai pe margine ca un bolovan amorf(adica neregulat) sisa comentezi ca nu-ti place una sau alta! Ati incercat vreodata sa faceti ceva constructiv pentru societate? Mai, eu cred ca nici la munca nu mergeti, ca altfel, ati sti ce este munca! Am fost un oarecare pe faleza si am vazut cata daruire si cata culoare au dat acest pluton "Cuza".... Nu-i asa ca va place când mergeti la Alba Iulia si va bucurati cand vedeti garda de onoare a cetatii?... Da, va place sigur, dar la noi in oras nu!.. Sunteti din punctul meu de vedere niste carcotasi, care numai sa criticați, stiti! Si daca tot veni vorba, duceti - va rudele sa va pazeasca ruinele si faceti voi selfiuri, sa va vedem fata poate! Prin cuvintele scrise aici, sunteti niste delatori(paraciosi), inca odata frustrati! Daca aveti curaj sa va desconspirati, o voi face si eu! Ati inceput "razboi" eu il termin! Rusine, manipulatorilor!
  8
  7
  Raportează
 • postat de parere
  Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 18:27
  89.39.81.***
  am fost pe str. saturn. penibil. citiva imbracati in recuzita de teatru si in spate liceeani. nu mi-a placut. oare ce bani a cheltuit primaria pentru mascarada asta. am dat si eu bani pentru asta?
  7
  11
  Raportează
 • postat de K
  Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 11:29
  95.77.107.***
  Poate trebuiau repartizati in posturile de paza ale obiectivelor de interes turistic din zona pentru selfie si poze cu maimutele (Insula pacanelelor de pe Dunare, bordelul primarie (cel vechi, dar nu neaparat), palatul Gheorghiu, ruinele Mehid si megarealizarea Mall, Castrul de la Tirighina si cavoul de un pic mai incolo, la intrarile in aeroport si tunel etc. Sau, daca se pot face rost de uniforme de ieniceri/spahii, poate fi avuta in vedere si asa zisa poarta a hanului turcesc, ca tot inghite bani motivand deturnari de cateva ori sumele utilizate aproape anual! Dar mi se pare corecta opinia - "Tara arde, copii mor din lipsa de oportunitati de tratament pe teritoriul national si cruzii cheltuie banii pe potcoave de cai morti". Dar asta suntem!
  11
  19
  Raportează
 • postat de Eu plătesc
  Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 07:53
  5.102.21.***
  ... bun și ne-ar interesa desființarea poliției locale. Nu de alta dar bugetul Galațiului nu și-a permis să întrețină așa ceva și acum e cu atât mai greu. Avem jandarmi și polițiști dintr-ailalti, doar să îi roage primarul să nu mai fie hoți și puturoși.
  8
  24
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 00:26
  5.13.163.***
  Ne-ar bufni rasul daca nu ne-ar podidi plansul !!!...
  23
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.