Roland Pangrati, "unul dintre cei mai vizionari artişti" din ţară (FOTO)

Roland Pangrati, "unul dintre cei mai vizionari artişti" din ţară (FOTO)
Intrarea în expoziţie, în deschiderea site-ului galeriei elveţiene
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

La "Galerie 10", înființată, în 2019, în inima oraşului elveţian Saint Moritz, cea mai faimoasă şi mai scumpă staţiune de schi din lume, pictorul gălăţean Roland Pangrati are o expoziţie deschisă până la începutul lunii decembrie.

Prima pagină de internet a galeriei, printre cele zece de top din oraş, se deschide cu imagini şi date despre expozanţii momentului. Despre Roland Pangrati aflăm că "este unul dintre cei mai vizionari artiști din România, recunoscut pentru felul în care îmbină expresionismul abstract minimalist cu vechile tehnici tradiționale japoneze de pictură Nihonga - care au peste 1.000 de ani de tradiție". Se pot vedea acolo lucrări de Pangrati în care nu sunt stânci pictate, aşa cum pare de la distanţă, ci fragmente de piatră şi din minerale migălos combinate în peisaje fascinante, cu un fin relief.

Peste tot, pentru toţi!

La Inelul de Rocadă, o clădire veşnic neterminată, care îşi căsca lugubru interioarele din beton armat, s-a pitit după o uriaşă imagine picturală, care evocă parcă imaginea unei galaxii îndepărtate, cu nebuloase şi străluciri de stele. Este, de fapt, anonimă pentru trecători, copia mărită a unei picturi a artistului gălăţean Roland Pangrati, oferită cu generozitate oraşului. Din păcate, traficul auto a cam afectat contrastul culorilor imaginii imprimate (onorant, prin sponsorizare), însă expresia originală a autorului de o rară modestie, mai cunoscut în străinătate decât în oraşul său, poate fi descoperită încă în expoziţia intitulată "Stardust" ("Praf de stele"), de la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" din Centru. "Aceste pietre au o vechime de neimaginat şi sunt parte din acel univers preistoric, de aceea să atingem o astfel de piatră este similar cu a comunica cu Universul şi cu scurgerea timpului", descrie chiar artistul tehnica şi metafizica lucrărilor sale. "Ceea ce fac eu este foarte natural. Dacă văd o piatră, sunt mişcat de frumuseţea acesteia şi exprim cum reuşesc mai bine această frumuseţe pe hârtie", declară cu simplitate artistul, cam tot aşa cum actorul Cary Grant îşi explica, cu simplitate, succesul: "Îmi învăţ bine rolul şi am grijă să nu mă lovesc de mobile"...

Pigmenţi din scoici perlifere, venerabilă hârtie japoneză

La vernisajul de la Galeriile "Mantu", publicul a călcat pe covorul roşu de afară, admirând pereţii clădirii, decoraţi, atractiv, într-un nou stil Pangrati. În sala de expoziţie, mari panouri pictate ca la un gherghef, cu roiuri de lumini, umbre şi personaje parcă din mitologia niponă. Pe ecrane se puteau urmări, filmate, imagini de la două "instalaţii" simbolice, care de altfel se puteau vedea, de pe trotuar sau chiar din autobuz, peste drum de Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Curatoarea observa că picturile "evocă un sentiment de linişte şi exprimă sunetul apei care curge permanent, în contrast cu tăcerea munţilor şi a stâncilor de piatră". 

Expoziţia "Stardust", vernisată la începutul lunii la "Mantu", e deschisă până pe 6 noiembrie, intrarea fiind liberă. Pentru cei de care Elveția e mai aproape, expoziția de acolo poate fi vizitată până pe 6 decembrie. Din păcate, după acea dată veţi putea vedea lucrări ale artistului doar... în Japonia, ţară unde artistul gălăţean a deprins vechi tehnici de lucru, cu materiale neobişnuite, inventând o grafică în care culoarea şi lumina sunt date de minuscule fragmente minerale, prafuri secrete, precum cele ale alchimiştilor. Iar în cazul lui Roland Pangrati, talentul este completat de altruism. O lucrare a artistului, intitulată "Trajectory of Passion (Vox Maris)", a fost vândută cu 31.000 de lei la o licitaţie organizată în noiembrie acelaşi an de Rotary Club, în scop filantropic - pentru achiziţionarea de incubatoare destinate copiilor născuţi prematur.

Pangrati "foloseşte în realizarea operelor sale pigmenţi minerali naturali obţinuţi din pietre măcinate în diferite granulaţii, Gofun (alb de perlă făcut din stridii, scoici care fac perle), corali, acestea fiind combinate cu clei special obţinut prin extragerea proteinei animale prin fierbere, pentru a crea astfel culori intense" - scria în prezentarea sa curatoarea expoziţiilor artistului, care, chiar şi din îndepărtata Japonie, îi urmăreşte în continuare cariera - doamna Hiroko Narizuka, artist din Tokyo. Culorile minerale ale artistului sunt aşezate pe hârtie Washi, cu o durabilitate mai mare de 1.000 de ani, realizată manual, din fibre de kozo - dud japonez, "care nu se rupe nici dacă este udă" şi se maturizează abia după 300 de ani, când devine mai albă. Hârtia face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO al Japoniei, fiind "una dintre Valorile Intangibile ale Umanităţii".

Foto 1, galerie. Instalarea expoziţiei de la St. Moritz. Foto 2. Lucrări ale gălăţeanului, la "Galerie 10". Foto 3. Primirea oaspeţilor la vernisajul gălăţean. Foto 4. Un chip ascuns într-o pictură de la Galeriile "Mantu". Foto 5. Galeriile "Mantu", cu travertinul exterior al blocului "obosit", au căpătat o faţadă atrăgătoare pe durata expoziţiei Pangrati:

Citit 3919 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.