Cărţi, litere şi taste, printre scriitorii Filialei USR
Foto: Armanda Filipine

Cărţi, litere şi taste, printre scriitorii Filialei USR
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Vosganian. "Literatura în era digitală" a fost numele dezbaterii, live, în plină pandemie, care ne trimite la on-line... A fost organizată, la începutul lunii, de către Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR), invitat fiind scriitorul Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, autor tradus în peste 20 de limbi, care a adus autografe şi două cărţi recente ale sale. "Patimile după Gödel", Ed. Polirom, este un roman despre generaţia postrevoluţie, sub zodia Internetului. Filosoful austriac Gödel a fost autor al unor teoreme ale incompletitudinii, de care este "acuzată" acum şi noua generaţie de români. Din volumul de poeme cu titlu provocator "Ei spun că mă cheamă Varujan" - Ed. ART, ne-a recitat câteva poeme actorul Vlad Vasiliu, finul autorului. Scrie acolo: "ceva din mine e mai vechi decât orice bucată de‑argint/ e, mai degrabă, o bucurie a argintului".

Moderată prietenos chiar de preşedintele interimar al Filialei S-E a USR, poeta Florina Zaharia, cu participarea  poetului şi criticului literar gălăţean Adi Secară, a apreciatului critic literar brăilean Viorel Coman (alias prof. dr. Viorel Mortu), a actorului Vlad Vasiliu, cu scriitori gălăţeni şi brăileni, cu fani, strânşi în sala de jos a Lapidariumului gălăţean, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie "Paul Păltănea", întâlnirea a scurtcircuitat graniţe de timp, spaţiu, vizibilitate şi vârste.

Dezbaterea a ţinut tonul, precaut, departe de polemică sau un dialog extins, cu excepţia unor intervenţii ale criticului literar Adi Secară, despre care musafirul nostru a declarat deschis că i-a înţeles cărţile pe care i le-a prezentat în cronici, că este "un critic avizat".

"Literatura digitală trebuie să-şi ceară partea leului", crede scriitorul, referindu-se însă numai la receptorii-cititori. Căci autorul, o şi mărturiseşte, nu scrie la computer! Însă, dacă îmi permiteţi să fiu un pic şi avocatul diavolului, aş invoca faptul că romanul modern este şi rodul apariţiei maşinii de scris - pana, creionul sau pixul.... putând chiar linguşi de fapt slăbiciunile sau orgoliile autorilor, familiarizaţi cu scrisul lor de mână până într-atât încât încarcă fraza.

Aş crede că pentru oaspete Internetul poate fi numit... INFERNet. Spune: computerul nu face deosebire între bine şi rău, nu iubeşte. Iar upgradare nu înseamnă... Educaţie! Utilizarea excesivă a computerului devine "o agresiune asupra fiinţei umane!" Bun instrument, periculos în exces!

Citit 1065 ori Ultima modificare Vineri, 29 Octombrie 2021 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.