Salonul anual al Filialei UAPR, magnet pentru privitori
Foto: Eduard Wischegg

Salonul anual al Filialei UAPR, magnet pentru privitori
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fiind martor la vernisajul expoziţiei "Salonul anual al artiştilor plastici gălăţeni - 2021", am avut senzaţia că pătrund într-o pădure ecuatorială, de culori şi nuanţe de vitralii din catedrale, ameţitoare! Nu ştiam, efectiv, la ce să mă uit mai întâi!

Managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, care a găzduit din 20 ianuarie expoziţia cu lucrările de anul trecut ale membrilor Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), sintetiza: "Din nou, pictura, grafica, sculptura se armonizează pe simezele muzeului. Plasticienii gălăţeni se oferă publicului prin abordări care pendulează între formulele clasice şi experiment". Managerul a punctat şi faptul că preşedintele Filialei UAPR, plasticianul Gheorghe Andreescu, "a participat efectiv la organizarea acestui eveniment".

Flux integrat în arta gălăţeană

"Încă o dată, se certifică legătura istorică între Muzeul de Artă Vizuală şi Uniunea Artiştilor Plastici", a dezvăluit publicului destul de numeros curatorul cu gust fin al expoziţiei, muzeograful Eduard Costandache.

Expoziţia, bogată şi de mare strălucire, a fost dedicată regretatului artist plastic Marcel Bejan, evocat la vernisaj de către curatorul expoziţiei, Eduard Costandache.

Filiala este "o filială vie, în continuă creştere numerică, dar şi valorică", a adăugat Costandache. "Sincer, făcând acest salon, aflat la a cincea ediţie, pot să spun că sunt obligat la câteva statistici" care arată diversitatea artistică. "De unde vine această creştere: este meritul, şi trebuie specificat, al Facultăţii de Artă din Galaţi, căci legătura indisolubilă între filială şi muzeu, despre care vorbea dl Nanu, nu ar fi posibilă fără facultate şi fără Liceul de Artă. Sigur, mai exisă Palatul Copiilor şi Centrul Cultural <Dunărea de Jos>, însă cele patru instituţii despre care am vorbit stau la baza acestui fenomen de creştere. Statistic, 33 la sută din expozanţii de acum sunt absolvenţii Facultăţii de Arte din Galaţi". Tânărul muzeograf a găsit aici în 2002 o filială mai mică şi Liceul de Artă, desfiinţat, cu plasticieni gălăţeni băjăniţi spre alte filiale. Astăzi, sunt filiale în ţară chiar şi cu zece membri, nu cu câteva zeci precum la Galaţi. Facultatea noastră nu fabrică manierişti, ci îndeamnă la descoperirea unui stil propriu, ceea ce se poate vedea din plin şi în expoziţie, a adăugat muzeograful.

Preşedintele Filialei UAPR, plasticianul Gheorghe Andreescu, a declarat: "Ceea ce face Eduard în această sală, mică faţă de capacitatea de creaţie a artiştilor gălăţeni, este o pagină dintr-o istorie mai amplă. Avem o construcţie expoziţională de valoare în creştere, atât la muzeu, cât şi la Galeriile de Artă". Artistul a invocat şi perioada curajoasă, de după 1989, a participării noastre la expoziţii internaţionale, după căderea Cortinei de Fier, declarând că trebuie să ieşim din "curtea noastră", pentru a expune şi mai mult în ţară şi, evident, în străinătate. "Am avut această şansă şi şansa asta nu trebuie pierdută acum!" Chiar expoziţia de faţă poate fi trimisă în ţară şi străinătate, crede Andreescu: "Să ieşim afară!".

Preşedintele a elogiat contribuţia criticilor de artă Mariana Tomozei Cocoş şi Corneliu Stoica, dar şi a muzeografilor de ieri şi de azi, la reuşitele constante ale plasticienilor noştri.

Lucrări care îmblânzesc ochiul

Am remarcat, de pildă, dintre lucrările expuse, "dipticul" (acum sculptural!) "Anubis", semnat Gh. Andreescu, "Stupul" lui Denis Brânzei - din mici piese de lemn, "Ars censurae" - desen în peniţă de Cornel Corcăcel, "Peisaj dunărean" - pictură de Teodor Vişan, "Ilganii" - pictură de Sterică Bădălan, "Cântec de dragoste" - pictură de Ana Maria Cocoş, "Anima" - sculptură de Sergiu Dumitrescu Jr., "Viţa-de-vie" - pictură de Gabriela Georgescu, "Santinelă" - gravură de Valentin Popa, "Medusa" - ceramică de Claudiu Radu, "Copac din Vrancea" - grafică de Miruna Cărăuşu, "Drum spre lumină" - pictură de Nicolae Cărbunaru, "Podul spionilor" - pictură cu metaforă de Florian Doru Crihană, "Compoziţie" - pictură de Sava David, "Albastru II" -  pictură de Jana Andreescu, "Acordaj fin" - pânză de Ioan Murariu-Neamţ, "Umbra" - sculptură de Alexandru Pamfil, "Pentru totdeauna şi încă o zi" - colaj de Basarab Păltănea, "Compoziţie" - sculptură de Gheorghe Terescenco, "Troiţa" - sculptură de Adrian Vădeanu, "Lunatic" - sculptură-metaforă de Eduard Costandache.

Citit 1520 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Februarie 2022 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.