Zece zile în paradisul pictorilor

Zece zile în paradisul pictorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Balcicul, oraş celebru în România culturală interbelică, îşi duce în continuare traiul tihnit, pe malul bulgăresc al Mării Negre. Din când în când, în amintirea vremurilor în care pictorii împânzeau plaja îngustă, Balcicul găzduieşte tabere de creaţie.

Una dintre ele este Tabara internaţională de pictură în aer liber “Orizonturi europene”, organizată recent de Primăria oraşului, de Lotos-Tur Ltd. şi de Galeria de Artă Balcic, la care au fost invitaţi şi patru gălăţeni, alături de pictori bulgari, ucraineni şi polonezi.

Dacă, la ediţia de anul trecut a taberei, au intrat în cercul select doar doi gălăţeni, soţii Jana şi Gheorghe Andreescu, anul acesta, la a patra ediţie, grupul gălăţenilor s-a mărit, fiind invitaţi şi Cornelia Burlacu şi Mariana Tomozei Cocoş.

Gazdă primitoare a fost pictorul bulgar Valentin Shaltev. Timp de zece zile, pictura i-a reunit pe toţi într-o comunitate caldă, extrem de unită, în ciuda barierelor lingvistice.

Balcic prin ochi de artist

„Zona este minunată şi, ca pictor, îţi oferă multe bucurii artistice. Şi compania prietenilor a fost una creatoare”, spune Jana Andreescu, aflată la a doua prezenţă în tabără.

Pentru graficiana Cornelia Burlacu, reîntâlnirea cu Balcicul a însemnat revenirea la pictura de şevalet, descoperită, în trecut, pe aceleaşi meleaguri.

„Am încercat să fac o legătură între mine şi ceea ce am văzut acolo, realizând o suprapunere de planuri. Balcicul mi s-a părut un oraş legat de tradiţiile vechi, un oraş atipic pentru că îmbină muntele şi marea”, ne-a împărăşit artista.

„La Balcic mi-am dorit să revăd, inevitabil, anumite colţuri de natură pe care le ştiam din pictura interbelică”, povesteşte şi Mariana Cocoş.

„Pe mine m-a impresionat structura geologică a locului. Stâncile albe care domină aşezarea, marea cu albăstrimea şi culorile schimbătoare, casele cu caracteristicile meridionale. Într-o lucrare am vrut să transmit sensul ascensional al peisajului: stânci albe pigmentate cu vegetaţie, casele care se caţără pe înălţimi. M-a impresionat şi convieţuirea prezent-trecut.”

Pictorul Gheorghe Andreescu, aflat la a doua participare, a simţit că răspunde unei provocări.

„De data aceasta am încercat să surprind particularităţile, să aprofundez contrastul impresionant care se schimbă de la un minut la minut. E de ajuns ca un singur nor să acopere parţial soarele, pentru ca toate reflexele să se schimbe, de la albastru prusian, ultramarin, la inflexiuni de verde sau tonalităţi de griuri”.

„Iar contrastul era şi mai puternic cu malurile albe de calcar, vegetaţia verde şi ambarcaţiunile albe şi vechi, cu o poezie aparte”, povesteşte Gheorghe Andreescu, transpunând în cuvinte peisaje întregi.

Expoziţii

Dacă veţi merge în această vară pe litoralul bulgăresc şi, în special, la Galeria de Artă din Balcic, veţi descoperi o expoziţie valoroasă, cuprinzând o parte dintre lucrările realizate în tabără de cei patru artişti gălăţeni şi de colegii lor.

Alte câteva lucrări, reprezentând tot Balcicul, semnate de Jana şi Gheorghe Andreescu, au luat calea muntelui. În jur de 50 de picturi, de la taberele din 2009 şi din 2010, sunt expuse, până săptămâna viitoare, la Galeriile „Europa” din centrul Braşovului.

Dar, bineînţeles, gălăţenii aşteaptă ca Balcicul să se mute, prin pânzele pictorilor, şi în oraşul lor.

Explicaţii foto:

1 - Cornelia Burlacu, Mariana Cocoş, Jana şi Gheorghe Andreescu la Balcic

2 - Mariana Tomozei Cocoş

3 - Jana Andreescu

4 - Gheorghe Andreescu

5 - Cornelia Burlacu

Citit 589 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.