Pictorul ieşean Mihai Coţovanu, la Galeriile de Artă din Galaţi

Pictorul ieşean Mihai Coţovanu, la Galeriile de Artă din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Artistul plastic Mihai Coțovanu, membru al filialei ieşene a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, este prezent cu o nouă expoziţie de pictură la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", vernisată în seara de luni, 21 februarie. În prezenţa unor plasticieni gălăţeni şi a publicului iubitor de artă, a avut loc vernisajul expoziţiei intitulate, cu miez filosofic, "Timpul și spațiul simfonic". Sunt numeroase lucrări care te îmbie în interior, lucrări clasice aproape în totalitate (una fiind în stil nonfigurativ), în culori de ulei pe pânză, vii, curate, puternice, cu tuşe hotărâte, în relief, în rame baroce elegante, diferite, elegant plasate într-un spaţiu care respiră. Tuşe impresioniste (istoricul de artă gălăţean Corneliu Stoica îl definea ca postimpresionist), fundaluri clar-obscure la naturile statice şi o filosofie a artistului, care evocă mereu numerele de aur şi perfecţiunea simfonică, care pot să definească şi arta plastică.

Expoziţia urmează să fie deschisă până pe data de 11 martie - cu acces liber, ca de obicei. Va urma Salonul de primăvară al plasticienilor gălăţeni.

O "vizită culturală"

Preşedintele filialei gălăţene a UAP, plasticianul Gheorghe Andreescu, a fost amfitrionul serii. Expoziţia "este rodul unei munci asidue", a observat preşedintele, care a punctat: "De data aceasta, artistul vine la noi într-o vizită culturală, cu o expoziţie caldă".

Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală, a fost prezent cu o intervenţie: "pentru Mihai Coţovanu, un perfecţionist, nimic nu este întâmplător, nimic nu este de neluat în seamă, artistul propunându-ne un univers asumat din clasici".

Muzeografa Liliana Tofan, membră în Consiliul de Conducere al filialei, a salutat prezenţa oaspetelui ieşean şi a observat că filiala promovează parteneriate naţionale, precum cel cu Filiala Iaşi, al cărei membru, iată, expune din nou la Galaţi.

Artistul Mihai Coţovanu, vizibil cucerit de plein-air (miercuri, abia întors acasă la Iaşi, a ieşit să picteze în aer liber), a vorbit, ca şi la alte lansări, despre culisele creaţiei sale, citând cugetări ale unor artişti europeni sau români, precum Ştefan Luchian: "Actul artistic trebuie să se smerească în faţa naturii". Autor de articole de filosofie a artei, ieşeanul spunea acum: "În spiritul lui Platon, Demiurgul amestecă apa, aerul, focul primordial, însăşi manifestarea creaţiei. Este timpul şi spaţiul simfonic". Sau: "În arta picturii, artistul plastic trebuie să parcurgă multe etape pentru a deveni un dirijor desăvârșit, un virtuoz al culorilor pe pânză".

La alte expoziţii din ţară

Plasticianul este absolvent al Academiei de Arte "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice și Design, Iași, Specialitatea Pedagogia artei şi a cucerit multe premii. Participant la foarte multe expoziţii în ţară, de cinci ori şi la galeriile din Galaţi, chiar anual până la începutul pandemiei, dar şi la Muzeul de Artă Vizuală, în cadrul Bienalei "Camil Ressu", artistul a expus la Expoziția-concurs "Dominus" București, chiar după Revoluţie, în 1991, la Muzeul de Artă din Palatul Culturii Iași, în Muzeul Municipiului București, la Palatul Parlamentului şi în multe alte cunoscute spaţii expoziţionale din Capitală, la Târgovişte, Constanţa, Sibiu - la Institutul Cultural Budapesta, la expoziţia Concursului internaţional de artă de la Bârlad etc.

Din Germania în Japonia, din Elveţia în Canada

A realizat peste 80 de expoziții personale, cele mai importante fiind: Galeria de artă "Cupola" - cinci ani, succesiv, la Galeriile de artă "Orizont" Bucureşti,  la Castelul Bruhl, Germania, din nou la Palatul Parlamentului, la Cluj, Bacău, Piatra Neamț, Brașov, Rădăuţi etc.

Are lucrări în colecţii din Franţa, SUA, Germania, Elveţia, Japonia, Israel, Canada, Italia, Grecia, Belgia, Emiratele Arabe Unite, dar şi în colecţii particulare, chiar şi la colecţionarul Valentin Ciucă, apreciat critic de artă şi eseist, care a semnat chiar un album dedicat artistului. Un alt album poartă semnătura cunoscutului critic de artă Mircea Deac.

"Un <<continuator>> sincer și talentat al tradiției"

Criticul Mircea Deac, evocând moştenirea multor artişti cu vocaţie precum Grigorescu, Brâncuşi, Ressu, Petraşcu şi alţi "grei", scria: "Pornind de la evaluarea acestora și așezarea lor pe simeze, îl descifrăm pe Mihai Coțovanu. El se constituie un <<continuator>> sincer și talentat al tradiției... Mihai Coțovanu ne demonstrează că deține o măiestrie tradițională de a picta portrete".

Criticul Valentin Ciucă sublinia: "Pictorul se comportă ca un veritabil intelectual prin aspirația de a ajunge la esențe și înțelegerea absolută a lucrurilor și a semnificației lor".

"E puţin probabil ca un alt pictor cu pregătirea şi harul său să fi deschis mai multe expoziţii personale, să fi avut mai multe prezenţe în manifestări semnificative de grup, să fi călătorit mai mult întru luare aminte şi învăţătură de la maeştri europeni din trecutul nu foarte îndepărtat" - scria publicistul cultural, criticul de artă şi scriitorul Tudor Octavian, în prefaţa unui album al artistului.

Citit 575 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2022 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.