Dunărea, de ziua ei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Dunării este marcată de Biblioteca V.A.Urechia de două expoziţii documetare deschise de luni şi care îşi vor aştepta vizitatorii până la sfârşitul lunii viitoare: „Dunărea în atlase vechi” şi „Dunărea în gravura de secol XIX”.

Prima expoziţie poate fi vizionată la Sala de lectură „Mihai Eminescu”  şi reuneşte atlase cu ani de tipărire între 1550 – 1850, provenite din donaţia cărturatului bibliofil V.A. Urechia, ce pun în valoare bogăţia fondului de tipărituri rare conservate la Biblioteca „V.A.Urechia” dar şi frumuseţea netulburată a bătrânului Danubius Fluvius Europae Maximus, străbătând Europa până în provinciile româneşti.

Cea de-a doua expoziţie oferă o reconstituire documentară a bazinului Dunării, de la intrarea în ţară până la vărsarea în Marea Negră, prin litografii tipărite la Viena în 1826: ruinele Podului lui Traian,  insula Ada –Kaleh, sau cetăţi fortificate azi dispărute.

La Muzeul de Istorie

Astăzi, la Muzeul de Istorie Galaţi, începând cu ora 12.00, are loc a doua ediţie a Mesei rotunde cu tema: „Gurile Dunării - zonă de convergenţă europeană”, acţiune organizată cu ocazia Zilei Dunării, sărbătorită în fiecare an pe 29 iunie.

Începând cu orele 13.00, acţiunea va continua cu un moment poetic susţinut de actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Galaţi, care vor recita poezii dedicate Dunării.

Evenimentul se va desfăşura în colaborare cu Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, (Catedra de Istorie) din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi şi Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galaţi,  la Muzeul „Casa Colecţiilor”, La Mansardă, str. Eroilor, nr. 64, Galaţi.

Citit 522 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.