„Ieri” ne-au furat Basarabia!

„Ieri” ne-au furat Basarabia!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 70 de ani de la anexarea Basarabiei * O hartă – certificat de naştere * Rănile Basarabiei *

Ieri s-au împlinit exact 70 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS! Eveniment uitat, printre alte catastrofe mai mici, dar mai apropiate, comemorarea abia a fost marcată în România…

Înfruntând ploaia, vineri după-amiază, Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi, alături de Biblioteca „V.A. Urechia” şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de pretutindeni - Departamentul Moldova, Filiala Galaţi, au spălat ruşinea, organizând pe marginea tristului eveniment, o dezbatere, la care merita să fie mai mulţi participanţi.

Pe de o parte, tinerii veniţi de acolo, cu amintirile bunicilor şi cu limba rusă răsunând încă în urechi, de cealaltă parte, bibliotecarele care au stat peste program, pregătind o expoziţie de carte, fotografii, ziare şi documente vechi.

Mediator a fost directoarea adjunctă Letiţia Buruiană. Liderul Ligii, Mihai Creţu, care ne-a povestit cum a aflat de la bunici despre cum treceau spionii sovietici în România, a prezentat impresionante imagini de arhivă, proiectate pe un ecran.

Şefa secţiei Colecţii speciale a bibliotecii, bibliotecara  Valentina Oneţ, a prezentat expoziţia şi a atras atenţia că biblioteca deţine un Fond Basarabia, inaccesibil publicului înainte de Revoluţie.

Bibliotecara a relatat şi o întâmplare emoţionantă: o basarabeancă, încercând să obţină cetăţenia română, a căutat aici harta României Mari pentru a le dovedi autorităţilor române… că s-a născut într-o localitate românească, acum aflată în Republica Moldova…

Nu putea lipsi nici lirismul: poeta Angela Baciu a trezit coarda sensibilă a celor de faţă, în cuvinte calde…

Directoarea Buruiană le-a sugerat studenţilor basarabeni să înceapă lucrul la alcătuirea unor antologii de texte vizând istoria Basarabiei, după ce istoria a fost atât de masacrată de ocupantul sovietic…

Clipe dramatice – prăbuşirea…

Poate nu toţi cititorii cunosc exact împrejurările evocate. Astfel, după semnarea pactului secret Ribbentrop – Molotov în 1939,  invadarea şi împărţirea Poloniei între nazişti şi sovietici, după refugierea polonezilor prin România într-un periplu dramatic, la 28 iunie 1940 sovieticii înaintau un ultimatum României: autorităţile urmau să evacueze Basarabia în 48 de ore!

Altfel, urma războiul! Pe 21 iunie, Franţa pierduse războiul cu Germania, Europa părea la cheremul puternicei armate a lui Hitler, astfel că Guvernul României a cedat, fără un foc de armă şi sovieticii au intrat chiar mai curând şi au luat mai mult decât ceruseră…

Se putea altfel, cu dotarea militară de atunci? Polonezii atacaseră tancurile nemţeşti cu cavaleria, iar rezultatul a fost acelaşi, dar cu mii de victime…

În septembrie 1940, generalul Antonescu prelua practic puterea şi în iunie 1941 Armata Română trecea Prutul, alături de germani, pentru ca aceştia să nu proclame singuri dreptul învingătorului.

Rănile Basarabiei nu se închid niciodată… Şi în 1812, la înfrângerea Turciei de către ruşi, ţarul Alexandru I a răpit Basarabia şi, dacă n-ar fi fost ameninţarea armatelor lui Napoleon, ruşii ar fi luat de asemenea Ţara Românească şi Moldova! În 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău hotăra însă unirea cu patria-mamă… Vremelnică, iată!

Explicaţie foto - Caricatură de epocă: umor negru despre Pactul Ribbentrop – Molotov

Citit 1091 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.