Istorie "predată" ca-n filme, în două şcoli gălăţene

Istorie "predată" ca-n filme, în două şcoli gălăţene
Pe scena amfiteatrului Liceului de Artă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", mulţi elevi de clasă primară, alături de liceeni, i-au aplaudat pe voluntarii de reconstituire istorică. Unii dintre elevii mari, mai curajoşi, chiar au urcat pe scena din Amfiteatru, în uniforme şi cu vechi armament. La început, s-au codit să joace, însă descoperind strălucirea uniformelor, au urcat cu bucurie pe scenă, unde au fost aplaudaţi. "Lecţia" a fost prezentată în aceeaşi zi de 13 aprilie şi în sala de spectacole a Colegiului de Industrie Alimentară "Elena Doamna", şcoală denumită după doamna lui Cuza.

Acţiunea culturală "Mândru că sunt român!" a fost o propunere a Asociaţiei "Danubiana". "Noi, prin activitatea aceasta, deschidem pagina istoriei la <Epoca Cuza>, elogiindu-l pe marele Domnitor Alexandru Ioan Cuza, fost pârcălab de Galaţi", spunea preşedinta asociaţiei, Antoneta Crudu. Uniformele asociaţiei au fost purtate de cadre de la ISU, Jandarmerie, Poliţia Locală şi cea Judeţeană, cadre în rezervă ale Ministerului de Justiție, membri ai Asociaţiei Culturale Tomis (ACT) - filiala Galaţi, ai Asociaţiei "Frontiera Gălăţeană", ai Asociației "Kavalkada", elevi şi profesori ai Liceului de Arte.

Cadrele didactice de la Artă şi de la "Elena Doamna" le-au vorbit elevilor despre personalitatea pârcălabului şi domnitorului.

Printr-un proiect scris de Marius Crudu, vicepreşedinte "Danubiana", asociaţia  a câştigat un număr important de uniforme, replici fastuoase ale celor din vremea lui Cuza, printr-un concurs de proiecte cu finanţare din partea Primăriei.

"Vreau să vă spun, pentru mândria dumneavoastră de gălăţeni, că suntem [dintre oraşe] cei mai tari din România în uniforme Cuza! Suntem mai tari decât Iaşiul, mai tari decât Bucureştiul" - a anunţat col. (r) Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele ACT Galaţi, asociaţie care a sprijinit evenimentul. De altfel, Tăbăcaru propusese de ani buni crearea unei Gărzi Cuza, unică în ţară, aşa cum mari oraşe din România au deja gărzi istorice, din alte epoci.

Tăbăcaru, ca de obicei, la astfel de manifestări, s-a dovedit un adevărat muzeograf-prezentator al fastuoaselor uniforme de epocă şi al armelor purtate, a vorbit şi despre viitoare astfel de evenimente, "într-o ridicare a Galaţiului. Galaţiul este al nostru, al tuturor şi tare îmi doresc să reînvăţăm a-l iubi!"

Iată măcar câteva secvenţe: la Arte, prima uniformă prezentată a fost purtată de col. (r) Aurelian Niculescu. Eleva Cristina a întruchipat un soldat de Vânători. Respectăm dorinţa celor care au preferat să nu îşi spună numele. Astfel, "Mihai din Galaţi" a venit ca ofiţer de Vânători. Doi sublocotenenţi de Infanterie au fost elevi ai şcolii - Gabi şi Eduard. Un "sapior", curajos deschizător de front, a fost un elev cu căciulă de blană ca la Buckingham şi cu cercel. Doi lăncieri erau pompieri în realitate: un soldat şi un ofiţer - Andrei Lupu, respectiv, Marius Crudu. În uniforme faine, s-au prezentat un profesor de Muzică, alături de elevul său Alexandru, de la Arte. Marina Fluvială a fost reprezentată de un "matroz", tot elev. Apoi, un medic militar şi un membru al Muzicii Militare. Doi dorobanţi călare: Marius Buricea, în realitate luptător în Trupele Speciale ale Poliţiei, alături de medicul Sorin Stroia, instructor de cavalerie şi arcaş - cel care a reuşit să introducă în competiţiile naţionale disciplina trasului la ţintă cu arcul medieval! O vivandieră, ce vindea trupei d-ale gurii şi purta un butoiaş, a fost Gabriela Tăbăcaru, iar Mira Cilincă, în ţinută retro, a reprezentat partea civilă a epocii. Tăbăcaru, purtând uniformă de sergent de Artilerie, a insistat asupra faptului că istoria "îmbrăcată" astfel nu promovează nicicum războiul, ci pacea!

Foto: Antoneta Crudu

EXPLICAŢII FOTO:

1. Directoarea Colegiului "Elena Doamna", alături de fostul său elev, Marius Crudu

2. În sala amfiteatrului Liceului de Artă

Citit 2261 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.