Luni a început ediţia I a primului festival de film găzduit de Galaţi

Luni a început ediţia I a primului festival de film găzduit de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un ecran gigant, de 36 de metri pătraţi, filmul declarat cel mai mare succes din istoria cinematografiei, „Avatarul” cel controversat al lui James Cameron, şi 1.000 de scaune pentru locuitorii unui oraş cu un singur cinema.

Aşa arăta, cel puţin pe hârtie, prima zi din Festivalul   „Future Movie”, manifestare unicat pentru Galaţi, adusă de compania de producţie de film „Lumière Artists” Bucureşti şi de partenerul lor local, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.

luni seară, manifestarea urma să fie deschisă oficial, la scena din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa directorului de festival, Ionuţ Popa, director al „Lumière Artists”.

Cum să mai spui că nu e de bun augur să n-ai cinematografe şi nici mall-uri cu movieplex-uri, când tocmai această stare de fapt a fost argumentul câştigător al proiectului „Future Movie”?

Ecran de Campionat Mondial

Pregătirile pentru proiecţiile în aer liber, precum cea de aseară, programată de la ora 21,00, consumă organizatorilor cele mai mari resurse de timp şi de energie.

„Duminică noaptea s-a montat şi s-a demontat ecranul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, de probă. De altfel, în fiecare seară, înainte de vizionare, vom monta ecranul şi vor rearanja cele 1.000 de scaune pregătite pentru spectatori”, ne-a spus ieri, Florina Zaharia, responsabilul local, din partea Centrului Cultural, al festivalului.

Ecranul de la Sindicate, montat chiar în faţa scenei din aer liber, are, mai exact, 7,25 m / 5 m. Cu alte cuvinte, arată ca a celea amplasate în oraşele din Spania, special pentru finala Campionatului Mondial de fotbal 2010.

Dacă vremea va arăta ca în celebra scenă din „Cântând în ploaie” (deşi sunt slabe şanse, la ce zile caniculare anunţă meteorologii), atunci proiecţiile se vor muta la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, unde sunt pregătite alte ecrane, de dimensiuni mai mici.

Scurtmetraje studenţeşti

Începând de astăzi, 3 august, de la ora 15, în sala mică a „Dramaticului”, juriul va începe vizionarea celor 40 de scurtmetraje intrate în competiţia festivalului, realizate de studenţi ai Universităţii „Hyperion”, ai UNATC şi ai Universităţii Media. O parte dintre aceşti studenţi se află deja la Galaţi şi vor urmări producţiile lor şi pe ale colegilor.

Sâmbătă după-amiaza,  juriul (Clara Mărgineanu, Victor Cilincă, Maximilian Popescu, Didi Ionel Cujbă, A.G. Secară) va înmâna premiile, acordate la diferite categorii.

Întâlnire cu un regizor

Tot de astăzi, în sala mare a teatrului gălăţean se inaugurează seria de medalioane „Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache”. Filmul „Prin cenuşa imperiului” va începe în jurului orei 17. Regizorul peliculei, Andrei Blaier, şi-a anunţat venirea la acest eveniment.

În schimb, deşi ar fi trebuit să se afle tot astăzi la festival, la proiecţia în aer liber a filmului său, „Orient Express”, Sergiu Nicolaescu se va întâlni, „în proporţie de 90 la sută”, abia joi cu publicul gălăţean.

Echipa din spatele ecranului

La o aşa mişcare de forţe, ar fi de aşteptat ca dincolo de cortina festivalului să găsim o armată de oameni.

„Stafful venit de la Bucureşti numără două persoane de la «Lumière Artists», două de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi trei maşinişti. Cu alte două persoane, aflate în Capitală, ţinem legătura pentru chestiuni legate de regizorii invitaţi. Cât despre oamenii de la Centrul Cultural implicaţi în manifestare, se lucrează ca de obicei, sunt aproape toţi, de la diferite departamente. Nu e nimeni în concediu”, ne-a confirmat Florina Zaharia, în febra organizării.

Program, marţi, 3 august

-    15,00 – Sala Sudio („Dramatic”), competiţie, scurtmetraje studenţeşti

-    17,00 – Sala mare („Dramatic”), „Prin cenuşa imperiului” (1976, r. Andrei Blaier)

-    21,00 – esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, „Orient Express” (2004, r. Sergiu Nicolaescu)

Citit 1461 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.