Ce faceţi cu teatrele, domnilor consilieri?

Ce faceţi cu teatrele, domnilor consilieri?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tăcerea şi incertitudinea care plutesc în jurul reorganizării teatrelor gălăţene dovedesc lipsa de responsabilitate a aleşilor locali * Consilierii locali aprobă, feriţi de ochii presei, decizii cu privire la teatrele gălăţene * Prefectura tace, până la întoarcerea prefectului din concediu * Secretarul de stat MAI Mihai Capră, fost prefect al Galaţiului: nu este vorba de nicio răzbunare politică, pur şi simplu, Teatrul Muzical nu este scutit de reorganizare! *

În această perioadă, în care actorii ar trebui să se pregătească de începerea stagiunilor, de festivaluri – de Comedie, de Marionete - cultura gălăţeană este într-o stare totală de depresie.  La incertitudinea care domneşte pe scenele gălăţene se adaugă tăcerea aleşilor locali, dar şi a oricărei alte voci autorizate în domeniu.

Consilierii au ales să adopte deciziile cu privire la teatre în şedinţă de îndată, departe de ochii presei şi, nici după două săptămâni, deciziile nu au fost făcute publice. Nici de la Prefectură nu apare vreo precizare privind validarea sau nu a hotărârilor de CL privind teatrele, prefectul aflându-se în concediu…

Preţul unei protecţii sociale de stat

Reducerea organigramei din administraţia publică locală gălăţeană pare să semene cu o tragi-comedie: pe hârtie se taie posturi, se reduc funcţii, însă, în realitate, cei mai mulţi rămân pe aceleaşi scaune. O anumită majoritate însă, protejată social, cu preţul, culturii gălăţene.

Angajaţii de la Serviciul Administrarea Domeniului Public au scăpat de restructurări, aleşii locali transformând serviciul în societate comercială, căreia nu i se mai pot aplica prevederile OUG 63. Tot printr-un artificiu a scăpat de restructurări şi Serviciul Public Ecosal.

Până  şi Poliţia Comunitară, despre care toată lumea ştia că va rămâne cu doi-trei oameni, va „scăpa” într-un anumit fel. Adică, pe hârtie, posturile vor fi reduse substanţial, însă în realitate, poliţiştii comunitari vor avea în continuare locuri de muncă, în cadrul unei societăţi comerciale private de pază şi protecţie, care, pentru serviciile oferite instituţiilor de stat, va încasa bani tot de la Primărie.

Pe de o parte, astfel de artificii, uneori la limita legii, sunt de înţeles, în condiţiile în care vorbim de oameni reali, cu familii, copii, rate etc. în spate.

Pe de altă parte, însă, toate aceste mişcări făcute în administraţia locală gălăţeană – după acelaşi model, ca în toată ţara, de altfel – nu demonstrează decât că măsurile luate la nivel central, de Guvernul Boc, nu au rezultate reale în plan local.

Povestea e veche: la Centru se raportează măreţe realizări ale reducerilor posturilor bugetarilor, în timp ce în plan local, angajaţii din administraţie sunt ascunşi în cele mai umbrite cotloane legale, spre disperarea celor din privat unde cuvântul disponibilizare înseamnă în cel mai bun caz şomaj…

Cultura, o vendetă politică?

Aleşii locali, inclusiv  primarul, fac doar referiri aluzive cu privire la soarta teatrelor. Cele mai recente declaraţii ale primarului Dumitru Nicolae se refereau la o adevărată vendetă pe care guvernul portocaliu ar face-o în Galaţiul condus la nivelul administraţiei locale de roşu-Ferrari: „Tratăm cu unităţi de măsură diferite, şi asta nu e bine. E o ruşine că se întâmplă aşa. E o răzbunare politică: e primarul PSD, nu suntem de acord cu teatrele”.

Declaraţiile însă au fost contrazise de secretarul de stat în MAI, Mihai Capră, fost prefect de Galaţi:

„Am cerut şi am primit din partea Primăriei actul în baza căruia se spune că Teatrul Muzical este scutit de prevederile OUG 63. Asta, pentru că ştiam că în privinţa Teatrului Dramatic treaba este în regulă, nu se vor aplica restructurări şi voiam să văd ce se întâmplă cu Muzicalul”.

„Însă trebuie să vă spun că după ce am studiat cu atenţie documentaţia, am realizat că Muzicalul nu poate fi scutit de prevederile OUG 63. Personal am vorbit şi cu ministrul Culturii şi mi s-a spus clar că doar teatrele constituite de o autoritate naţională sunt scutite. Or, Teatrul Muzical are un document, de care s-a luat act şi în CL, prin care a fost înfiinţat şi administrat de Sfatul Popular Regional Galaţi (Comitetul Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi), ceea ce este similar cu Consiliul Judeţean Galaţi de astăzi. Deci, nu vorbim de o autoritate naţională”.

„Nu este vorba de vreo răzbunare politică sau altceva, pur şi simplu actul respectiv nu îi conferă Muzicalului protecţia. Dacă, între timp, de la acea şedinţă, cei de la Galaţi au găsit un alt document de constituire, din partea unei autorităţi naţionale, atunci au scăpat de disponibilizări. Nici nu trebuie să ia act de acel document, ci pur şi simplu, să îl prezinte prefectului, care va valida decizia”.      

Povestea însă nu se opreşte aici, asta este clar. Problema este însă: cine îşi asumă responsabilitatea pentru ea?

Comentariu foto: Sălile pline de spectatori aşteaptă de la aleşi decizii responsabile pentru cultura gălăţeană

Citit 640 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.