Datoriile „istorice” ale Spitalului Judeţean – plătite peste 85 la sută!

Datoriile „istorice” ale Spitalului Judeţean – plătite peste 85 la sută!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul a decontat 18,5 milioane lei  * Mai trebuie însă încă 4 milioane * Ieri s-a înfiinţat Consiliul de Administraţie şi comisia de concurs pentru manageri *

Aproape incredibil: Ministerul Sănătăţii a plătit o mare parte din datoriile Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Andrei”! La preluare, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, a semnat numai cu menţiunea „fără datorii”!  Peste 85 la sută dintre acestea au fost achitate gălăţenilor pe 15 septembrie.

„Pe presiuni: am aplicat politica – ori plătesc datoriile, ori le fac spitalul cadou înapoi. Eu nu puteam să încalc Legea responsabilităţii fiscale şi să preiau ceva cu datorii! Nu mi l-au dat liber de sarcini la 30 iunie, trebuia să mi-l dea măcar la 15 septembrie. A avut şi efect… Cum se spune: copilul care nu plânge, nu mănâncă!”, ne-a declarat preşedintele Chebac. 

Care nu-i mulţumit până nu-i poate plăti pe toţi furnizorii spitalului: „Suntem în curs de rezolvare. Nu s-a rezolvat sută la sută, cum am vrut, pentru că, pentru luna august, din 9 milioane mi-a decontat numai 5. Deci am rămas cu o gaură pentru luna în curs de 4 milioane de lei. Pentru lunile din urmă, mai am furnizori care sunt la scadenţă în 90 de zile, deci acolo totul merge în curs normal şi firesc. Aici, pentru decontarea pe luna august, trebuie să vină banii!”

Deci, din mai până în iulie inclusiv, au fost achitate datoriile în proporţie de sută la sută, adică 18,5 milioane lei, şi mai rămân de primit bani pentru aproape jumătate din datoriile pe august.

Dar nu va ajunge cumva din nou spitalul la datorii uriaşe? Preşedintele CJ vrea să fie cu ochii pe spital:  „Eu sper că, cu bună înţelegere, o să le rezolvăm pe toate. Sincer, sunt preocupat de problemă şi sunt în acelaşi timp pisălog pentru unii care nu-şi respectă cuvântul. Am trasat câteva linii pe eficientizarea actului de management şi al spitalului în general, prin reducere de costuri inutile, prin urmărirea achiziţiilor”. 

Să speram că eficientizarea nu va tăia, de exemplu, şi din farfuria, şi aşa cam goală, a bolnavului! 

Conducere nouă

Am vorbit ieri despre cele de mai sus cu preşedintele CJ chiar după prima întrunire a Consiliului de Administraţie al spitalului. Preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit reprezentantul preşedintelui CJ, dr. ec. Lucean Mihalcea, director executiv al Direcţiei Economie şi Finanţe a CJ.

Preşedintele comisiei de concurs pentru numirea viitorului director al spitalului este dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină Galaţi. Concursul va fi organizat până în data de 15 noiembrie. Până atunci, director interimar rămâne dr. Marin Crăciun, actualul director în funcţie al spitalului.

Citit 582 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.