Festivalul teatrului studenţesc – ziua întâi

Festivalul teatrului studenţesc – ziua întâi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aplauze pentru studenţii gălăţeni  * Regie bulgărească, interpretare românească, oaspeţi din SUA şi Ucraina * Succes gălăţean la Kiev *

A fost onoarea şi riscul studenţilor de la Departamentul de Teatru al Facultăţii de Arte gălăţene să spargă gheaţa festivalului, luni seara, cu spectacolul „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin. Un text cunoscut publicului, tratat într-un ritm antrenant, care a stârnit aplauzele publicului numeros din Sala Studio a Teatrului Dramatic, unde scaunele au fost insuficiente.

Dacă la început se vede că publicul a răpit puţin din spaţiul (şi concentrarea) în care tinerii interpreţi (studenţi în anul III, au montat anul trecut spectacolul) au dansat, cântat,  interpretat textul şi… desenat personaje sau idei, actorii s-au încălzit, dând treptat momente foarte bune.

Regizoarea Maria Ganeva, de la Sofia, profesor al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, a primit aplauze alături de studenţi. Gaguri inteligente, dans, bucuria de a juca, umor scos din textul bine întrebuinţat dar şi din limbajul trupului, costume, butaforie.

Directorul de program al Festivalului, prof. univ. dr. Mihaela Dumitriu, a vorbit în final despre succesul trupei studenţilor gălăţeni în capitala – şi teatrală! – a Ucrainei, unde se învaţă, printre puţinele locuri din lume, abc-ul teatrului clasic, de la Stanislavschi cetire: 

„Spectacolul a avut mare succes la Kiev. Noi am fost în luna aprilie acolo, iar acum, delegaţia de la Kiev a venit, prin reciprocitate. Acolo am primit o diplomă specială de felicitare «pentru înaltul profesionalism al şcolii de teatru din Galaţi»!”

Televiziunea… Universităţii

„Putem spune că a devenit deja tradiţie” – a spus, luni, înainte de spectacol,  rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. univ. dr. Viorel Mânzu, care a deschis cea de a treia ediţie a festivalului „Zilele teatrului studenţesc… la Galaţi”.

Aflat în Sala Studio pusă la dispoziţie de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, rectorul a vorbit şi despre sala studio a Departamentului de Teatru a Universităţii, despre sala de spectacole, inclusiv teatrale, a instituţiei pe care o conduce, dar şi despre un studio propriu de televiziune cu circuit închis, complet echipat, „Student TV”, „o bijuterie” deschisă studenţilor de la Jurnalism, dar şi de la  Arte.

În „oraşul oţelului”, al industriilor, cu un tradiţional învăţământ tehnic,  se face şi artă – o nouă dimensiune a învăţământului superior, a mai punctat rectorul. Care a ţinut să-i mulţumească profesorului Cornel Dumitriu, directorul Catedrei UNESCO, „care ne-a învăţat  ce să facem ca să reuşim în fiecare an câte un pas înainte şi îi mulţumim mai ales pentru ce va face în continuare pentru noi”.

Oaspeţi din SUA, Ucraina şi Bulgaria au fost prezenţi la deschiderea de luni.

Citit 697 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.