Cenaclul "Noduri şi Semne". Cu mioriticul prin astral (remember Ioan Toderiță)

Cenaclul "Noduri şi Semne". Cu mioriticul prin astral (remember Ioan Toderiță)
Simón Ajarescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sterian Vicol: "Ioan A. Toderiţă mi se pare mai liric în proză decât în poezie. Sintagme şi metafore extraordinare! Am o mare bucurie ascultându-i proza. Cred că aceasta este «mâna» lui."

Ion Zimbru: "O proză care mă trimite într-o lume a proporţiilor, altfel structurată decât ce ştim din proza de până acum a domniei sale. Locurile geometrice, ca şi cele spirituale - posibilităţi luxuriante ale autorului - ne pun în încurcătură. Un mod de a demonstra că proza poate pune lucrurile la locul lor. Remarcabile atmosfera, imaginarul. Nimic prolix."

Paul Sân-Petru: "Are un polimorfism - nu prolix - cu un amendament: multitudinea de elemente eseistice, onirice, fantastice, ecumenice etc. Să echilibreze armonios textul. Să dozeze bine dialogul. Îi recomand, cu modestie, să repare textul pe traseul lui. Aştept întregul cărţii!"

Dimitrie Lupu: "Dacă ar rarefia densitatea textului, cred că ar câştiga. Ar da posibilitate cititorului să intre mai uşor în lucrare. A scrie pentru un cititor calificat este un minus - prin încărcătura informaţională şi lexicală care nu stau la îndemâna oricui."

Petre Rău: "Deşi îl înţeleg pe autor în substanţa lucrării, nu sunt un adept al literaturii SF. Proza se situează undeva între realitate şi un spaţiu unde lucrurile ar vrea să se explice prin mitic, cu atmosfera şi intensitatea respective. În descifrarea mesajului, este nevoie de un anume exerciţiu intelectual care ar putea presupune o neputinţă a cititorului de a simţi la fel. Are forţă în scris. Amendament: întrucât există o mare posibilitate în a contrapune lucrurile, nu trebuie să scrie numai pentru cititorii avizaţi. De remarcat frumuseţea mesajului - un fel de proiecţie a mioriticului în astral."

Victor Cilincă: "Dialogurile textului te obligă la realism. La Ioan A. Toderiţă, emoţia este un copil deosebit, care tocmai moare. Pentru el nu contează calitatea cititorului actual, ci doar a cititorului etern."

Ruxandra Anton: "Dozarea, extraordinara cântărire a cuvântului lasă impresia de monocord. O îmbinare între real şi transcendental, în care ideea principală este eticul religios pe care-l găsim în fiecare dintre noi. Limbajul se situează mai mult în zona simbolismului. Zonele informaţionale nu se interpătrund cu restul. Are disponibilităţi."

Luminiţa Mihai: "O proză ritualică, în care reperele sunt mai mult umane decât creştine. Ca stil, poezia se amestecă, într-o viziune dantescă, cu proza realităţii."

Simon Ajarescu: "Cenaclul Noduri şi Semne a devenit o frumoasă cutie de rezonanţă pentru lecturile care se fac în şedinţele lui! O mărturie a acestui fapt este textul (un fragment de roman) lui Ioan A. Toderiţă, autorul proaspătului volum «Amintiri la capăt de vis» («Ciutura de cristal»), de care membrii cenaclului au luat la cunoştinţă anterior, într-o seară de smerenie colegială de bun augur! Întregul constituie, desigur, o paradigmă, dar şi fragmentariumul poate, uneori, să reprezinte şi să dea dovadă! Este chiar cazul. Noua preocupare beletristică a profesorului de matematică Ioan A. Toderiţă este semnificativă, cu măsură şi de un spectru iniţiatic timbrat cu grijă. Stilul ales, ca instrument, îl sprijină în perspectiva realizării bunelor sale intenţii autoriale. Ideea euharistiei (împărtăşire cu pâinea şi vinul cosmice, în vederea optimizării dumnezeieşti a lumii noastre şi a altor lumi existente aiurea, în spaţiile conştiinţei de sine a spiritualităţii) se impune ca o luminoasă şi iluminată expresie a iniţiaticului. Efortul epic toderiţian trebuie sprijinit printr-un exerciţiu de ascultare şi citire adecvate! Altminteri, cutia de rezonanţă se poate preschimba într-o cutie neagră, într-un modul care tezaurizează o informaţie confuză şi contradictorie! Ceea ce nu e de dorit!”

* Opiniile selectate sunt extrase din mai multe şedinţe ale cenclului "Noduri şi Semne", desfăşurate de-a lungul timpului.

N.A. După sezonul estival, cenaclul își va relua activitatea vineri, 15 septembrie, la ora 18,30, la sediul cotidianului "Viața liberă", cu un grupaj de poeme ale lui Iulian Mardar și cu alte lecturi și discuții ale membrilor. Invitat special - Lorin Lupoae, care va susține un recital la pian.

Citit 1284 ori Ultima modificare Vineri, 15 Septembrie 2023 07:19

1 comentariu

  • postat de Mihail
    Sâmbătă, 16 Septembrie 2023 12:11
    5.14.130.***
    Ca...scriitor nu-l stiu si nu ma intereseaza,ca om era foarte arogant si plin de greturi...metafizice!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.