Caricatura, cel mai ieftin medicament

Caricatura, cel mai ieftin medicament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vladimir Crivoi – Vlahi este caricaturist de mai bine de două decenii * „Multe tare ar fi îndreptate dacă umorul ar fi luat în serios”, crede graficianul care îşi deschide o expoziţie la sediul „Vieţii libere” *

La mai bine de 20 de ani de când face artă satirică, Vladimir Crivoi a căpătat o faimă de doctor bun. Şi nu pe degeaba. De altfel, nu neapărat premiile la concursuri naţionale şi internaţionale de gen i-au adus faima asta, ci chiar obiectul activităţii sale.

„Caricatura este medicament pe care societatea ar trebui să-l ia în serios. Multe tare ar fi îndreptate dacă umorul ar fi luat în serios”, crede graficianul care îşi deschide cea mai nouă expoziţie vineri, la Galeria „La etaj” din redacţia „Vieţii libere”.

„De multe ori, privitorul se găseşte în ipostaza din tablou, chiar dacă nu dezvăluie acest lucru. Astfel, caricatura nu are doar un efect corosiv, ci şi unul de panaceu”, îşi întăreşte Vladimir Crivoi spusele.

„Realitatea, ca într-o oglindă”

A început să cocheteze cu caricatura din vremea şcolii, riscând să rămână  corigent pentru că i-a făcut profesorului de franceză un portret mai nonconformist.

De-a lungul timpului, lucrările lui Vladimir Crivoi - sau Vlahi, cum  semnează - au văzut lumina tiparului în mai multe publicaţii din oraşele Galaţi (printre care şi „Viaţa liberă”), Bucureşti, Tulcea, Constanţa şi Brăila.

Conştient că o caricatură poate „spune” mai mult decât un articol de 1.000 de cuvinte, graficianul crede că „orice mare umorist vede realitatea ca într-o oglindă”.

„Imaginea e întoarsă. Cu cât reuşeşte mai bine să extragă esenţa şi ridicolul dintr-o situaţie, cu atât e mai prolific şi mai de ajutor societăţii. Caricaturistul e mai rău decât un câine de pază al societăţii, pentru că muşcă. El caută să evidenţieze în tuşe groase fapte, situaţii, caractere care, la prima vedere, trec neobservate pentru societate. Suntem ancoraţi în viaţa de zi cu zi, iar câteodată ne frământăm pentru a aborda teme mai filosofice, mai profunde, care sar de multe ori din tiparul graficii satirice”. 

Invitaţie la vernisaj

Expoziţia pe care Vladimir Crivoi o vernisează vineri se intitulează „Dialectica umorului – Râdeţi acum până nu se impozitează”. Autorul aduce 32 de lucrări din 2009 şi din 2010, care nu au mai fost expuse în Galaţi.

„Acum am tratat mai mult tema timpului, acel dar de care, de cele mai multe ori, ne batem joc”, îşi recomandă graficianul medicamentul. Prima doză trebuie luată vineri seara, înainte de masă, de la ora 18, la sediul redacţiei noastre.

Citit 962 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.