„Motanul încălţat”, premiat la Bucureşti

„Motanul încălţat”, premiat la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cele cinci premii acordate săptămâna trecută, la  Festivalul  Internaţional al Teatrelor de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie” (ediţia a VI-a), a revenit Galaţiului: Teatrul de Păpuşi „Gulliver” a primit Premiul pentru valenţele poetice şi plastice ale spectacolului „Motanul Încălţat”, după Charles Perrault, în regia lui Daniel Stanciu.

Festivalul, desfăşurat în perioada 26 noiembrie – 6 decembrie, în organizarea Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, a reunit spectacole ale trupelor din Cehia, Turcia, Bulgaria, Israel şi România, preşedintele juriului fiind criticul Ion Parhon.

Stelian Stancu, directorul Teatrului Gulliver din Galaţi, explică: „La fiecare sfârşit de an, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, selecţionează pentru a participa la acest festival cele mai bune spectacole din anul respectiv. Practic, participarea în sine este o garanţie a succesului de care se bucură spectacolul selecţionat. Iar dacă, peste aceasta, vine şi un premiu, iar cum a fost în cazul nostru, şi aplauzele copiilor din sală, care nu mai voiau să se despartă de personaje, atunci chiar e mare lucru”.

2Cred că pe micii spectatori i-a fascinat ecranul din fundalul scenei, pe care a fost proiectat decorul în  imagini: moara, pădurea, lacul, castelul. E o combinaţie frumoasă între proiecţia digitală şi personajele vii, astfel că, la final, copiii au strigat încântaţi: Bravo!”. 

„După reprezentaţie am fost rugaţi să rămânem pe scenă pentru un interviu cu cei de la TVR 1, iar micuţii nu mai voiau să plece din sală, sperând că spectacolul avea să continue”, povesteşte Stelian Stancu.

Echipa de realizatori este alcătuită din: Daniel Stanciu (regia), Ioana Tudor (scenografia), Jou Jou Drăgan şi Daniel Stanciu (ilustraţia muzicală), Marin Fagu (animaţia computerizată), iar în distribuţie îi regăsim pe: Stelian Stancu, Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Niţă, Eduard Şişu, Mircea Vâjâianu, Aurelian Iorga.

Ce reprezintă pentru păpuşarii gălăţeni premiul de la Bucureşti? „O recunoaştere a valorii şi a poziţiei pe care, cu migală şi trudă, Teatrul Gulliver şi-a câştigat-o în rândul instituţiilor de gen din ţară”, declară Stelian Stancu.

„Se reorganizează UNIMA România şi, din câte am înţeles, vor să confere teatrului de animaţie gălăţean  o poziţie specială în rândul teatrelor româneşti”, afirmă directorul.

2010 nu a fost deloc un an uşor pentru instituţiile culturale. Deşi actorii de la Gulliver joacă acum în sala Teatrului Dramatic, Stelian Stancu mărturiseşte că „toate zguduirile şi transformările administrative nu au afectat funcţionarea  teatrului şi relaţia cu spectatorul, dimpotrivă, le-au îmbunătăţit. Tragem nădejde că problemele vor putea fi rezolvate în favoarea publicului”.

Spectacole bune să fie, că micuţii gălăţeni abia aşteaptă să le vadă, indiferent ce se întâmplă în lumea atât de complicată a celor mari.

Citit 887 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.