Expoziţia "Autori gălăţeni şi cărţile lor", care poate fi vizitată până pe 30 septembrie 2024, zilnic, între orele 8,00-13,00, la sediul din strada Domnească nr. 53 al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, a fost vernisată vineri de prof. Ghiţă Nazare, în prezenta multora dintre autorii expozanţi, dar şi a viceprimarului Lucian Andrei.
Impresionantă atât prin numărul de volume participante, peste 400, cât şi prin numărul, în creştere la această a treia ediţie, al autorilor gălăţeni incluşi, peste 200, expoziţia a presupus un volum impresionant de muncă şi reprezintă, potrivit prof. Ghiţă Nazare, o demonstraţie clară a valorii culturale pe care Galaţiul o are, cu atât mai mult cu cât 80 la sută dintre autori sunt membri ai diferitelor uniuni de creaţie sau sunt doctori în domeniul în care profesează. Expoziţia este structurată pe şapte secţiuni: Artă, Educaţie-Învăţământ, Literatură, Sport-Turism, Ştiinţă, Viaţă spirituală şi Reviste de educaţie şi cultură.
Pentru prima dată, în expoziţie sunt cuprinse şi cărţi ale unor autori gălăţeni prin naştere şi formare, dar care trăiesc şi creează acum în alte localităţi din ţară (Bucureşti, Brăila, Cluj-Napoca, Huşi, Iaşi, Miercurea-Ciuc) sau de peste hotare (Anglia, Australia, Franţa, Germania, Noua Zeelandă, Spania şi Italia). Vizitatorii vor putea admira şi microexpoziţia de artă plastică "Splendori florale", a artistului australian originar din Galaţi Neluş Oană.
Prof. Ghiţă Nazare a adresat mulţumiri tuturor celor care au sprijinit acest demers, Consiliului Director al CARP Galaţi şi tuturor angajaţilor pentru munca depusă, precum şi filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, filialei Galaţi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Bibliotecii "V.A. Urechia" şi Centrului Cultural "Dunărea de Jos", inclusiv editorilor/tipografiilor DonStar, Galaţi University Press şi Opanis.
Vernisajul a fost un prilej pentru autorii care au putut fi prezenţi să se întâlnească, să socializeze şi să schimbe impresii, admirând totodată fructele creaţiei, imaginaţiei şi muncii lor, în cadrul minunat oferit de sediul CARP Galaţi, o clădire-monument impecabil restaurată şi păstrată. Cu toate acestea, este evident, aşa cum a subliniat şi jurnalista şi scriitoarea Katia Nanu, că expoziţia ar merita şi un spaţiu mai generos, unde să fie posibilă vizitarea de un număr cât mai mare de oameni. O variantă, evident, cu sprijinul Primăriei şi al Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", ar fi Casa Artelor, un spaţiu la fel de elegant, dar mult mai amplu şi aflat în imediata vecinătate a sediului CARP, unde expoziţia s-ar putea muta în lunile următoare.