Cariere. Vladimir Nabokov, scriitorul care a scandalizat moravurile vremii

Cariere. Vladimir Nabokov, scriitorul care a scandalizat moravurile vremii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scriitorul american de origine rusă Vladimir Nabokov s-a născut pe 22 aprilie 1899, la Sankt Petersburg, într-o familie de intelectuali și nobili ruși.

A studiat limbile slave și romanice la ”Trinity College” din Cambridge. A avut o mare pasiune pentru fluturi și a fost un competent entomolog.

În 1917, după instaurarea la putere a regimului bolșevic condus de Lenin, a luat calea exilului. Perfect cunoscător al limbilor engleză, germană și franceză, odată ajuns în Occident (Germania, Franța și SUA), și-a scris opera literară în limba engleză, după ce debutase cu romane, poeme şi drame scrise în limba rusă.

Romanele sale au fost influențate de Dostoievski și Kafka, fiind o interogare ironică asupra destinului uman, civilizației occidentale și ale zonelor obscure ale conștiinței. Romanele sale s-au bucurat de un uriaș succes, datorită stilului cu totul aparte, inovativ și încărcat de semnificații.

Cărțile sale nu sunt o lectură facilă, ele cer o anumită familiarizare cu tehnica frazei, cu stilul său care la prima vedere pare ermetic, dar în final cititorul este atras de frumusețea limbajului și de talentul excepțional al scriitorului de a jongla cu cuvintele unor limbi pe care le stăpânește perfect.

La 15 ani, i-a apărut, la Sankt Petersburg, primul volum de versuri, iar primul roman, ”Mașenka”, scris în limba rusă, a văzut lumina tiparului la Berlin. Este romanul pe care l-a îndrăgit cel mai mult, după propria declarație, unul dintre cele mai reușite romane de dragoste.

Nostalgia și dorul după copilăria și adolescența petrecute în Rusia natală le-a pus în paginile emoționante ale romanului-confesiune ”Vorbește, memorie”.

Dintre romanele sale mai amintim: în rusă, ”Ochiul”, ”Darul”, ”Disperare”, ”Invitație la eșafod”, ”Lucruri transparente” etc., iar în limba engleză, ”Ada sau ardoarea”, ”Lolita”, ”Pnin”, ”Foc palid” etc.

Celebritatea mondială a cunoscut-o cu romanul ”Lolita”, apărut în 1955, la Paris, unde a scandalizat moravurile vremii, carte ce a rămas în literatura universală drept o capodoperă, o așa-numită „carte cult”.

A tradus în engleză poemul ”Evgheni Oneghin” de Pușkin și ”Un erou al timpului nostru”, de Lermontov. În limba rusă a tradus din Shakespeare, Goethe, Musset, Lewis Carroll.

De asemenea, printre lucrările sale de critică literară se remarcă studiul despre creația lui Gogol, unul dintre cei mai importanți prozatori ruși, pe care l-a admirat mult.

Pentru activitatea sa literară a fost distins cu National Book Foundation Medal.

A încetat din viață pe 2 iulie 1977, la Montreux, Elveția.

Citit 982 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2025 23:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro