Din caruselul timpului, la Cenaclul "Noduri şi Semne"

Din caruselul timpului, la Cenaclul "Noduri şi Semne"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Și astăzi, față în față cu discreția cu care s-a dus de pe această lume, mă simt mai rău decât aș putea spune în cuvinte. Doamna Vivi, grecoaica un pic bâlbâită, mi-a rămas lipită de suflet și mai ales de memoria mea, fiindcă era în felul ei o lume a manierelor în primul rând, care îmi plăcea la nebunie, prin sfioșenia și decența cu care se înșurubau în lume oamenii educați ca ei și la care eu nu avusesem acces.

Vivi a dispărut într-o zi din viața mea. Când am auzit că a murit, am regretat nespus că fusesem într-atât de măgăriță, încât, prinsă cu viața mea de rahat, nu trecusem o zi pe la patul ei de suferință... Și astăzi, când ajung pe valea orașului, mă uit la căsuța lui Vivi, și din copilărie parcă vin toate bancurile ei și mai ales, «la-la ma-masă cu-curvelor!» Câte o pisică vagaboandă se mai întâmplă uneori de-și mai vălurește coada pe stradă și mă gândesc ghiduș că s-ar putea să fi auzit chemarea nespusă, dar auzită așa de clar de memoria mea, acum. Orice vei fi fost Doamna Vivi, ai, ca în superbul film, Places in The Heart, un loc în i-inima m-mea." ("Portret în mișcare" - fragment)

Săptămâna trecută, Stela Iorga (S.I.) ne-a prezentat trei proze scurte - "Șchiopii", "Bilă" și "Portret în mișcare" - care au fost receptate cu interes și disecate pe măsura valorii lor.

”O proză realizată prin descriere indirectă; i-aș sugera să le dezvolte; pentru o carte numai cu portrete, nu este atractivă, pentru că le lipsește un înveliș narativ; povestirile mi-au amintit de Galațiul liceului meu.” (Gabriel Gherbăluță)

”S.I. ne-a încântat cu trei povestiri/ povești de cartier, cu personaje reale din perioada anilor '80-'90, care i-a lăsat în suflet și în memorie o amprentă tulburătoare. În «Șchiopii» are o tehnică remarcabilă, unde punctul nu a avut loc decât la sfârșitul povestirii; în «Bilă» - un mincinos și un  hoț care punea mâna și fura cam tot ce vedea că au alții, inclusiv de la prieteni, și în «Portret în mișcare» - cu o doamnă Vivi, grecoaică un pic bâlbâită, care iubea pisicile și căreia nu-i păsa de gura lumii, nu se târguia pentru prețul unei injecții, venea la orice oră o chemai, singură pe stradă noaptea, personajele sunt bine conturate, pitorești, amintind de personajele lui Charles Dickens. Are o imaginație bogată și personaje vii care parcă coboară din caruselul timpului în paradigmele zilelor noastre.” (Mioara Ardieleanu)

”Interesant cum reușește să contureze psihologic personajele care sunt impresionante și vii.” (Carmen Neacșu)

”Prin aceste texte pot să privesc ca printr-o fereastră epoca despre care s-a scris – comunismul. Se poate spune că «Șchiopii» ar fi o personificare a fricii, «Bilă» - o personificare a iubirii și «Portret în mișcare7 - o personificare a unui vis, a unei aspirații.” (Ramona Marin)

”«Șchiopii»: o schiță închegată dintr-o singură frază de peste cinci sute de cuvinte, cu o tehnică oarecum à la Proust. Scrisă la persoana întâi, în cont propriu, autorul își flagelează propriul personaj pentru care are o vădită antipatie. «Bilă»: unul dintre cei mai reușiți eroi tragicomici prezentați, în ultimul timp, într-o povestire în cenaclu. «Portret în mișcare»: Vivi, eroina din povestire, pare evadată din «Casa cu șapte frontoane».” (Nelu Păcuraru)

”Prozele S.I. deschid o lume în jurul căreia autorul orbitează și reușește să contureze personaje pline de savoare. Textele bine scrise au o cursivitate naturală. Am fost înconjurat de personajele zugrăvite de autor și am trăit printre ele. Un ecou uitat de generațiile tinere, dar nu și de istorie. Simt nostalgia care trădează în cel mai frumos sens.” (Victor Dragomir)

”Are imagini frumoase, spectaculoase și subtilitate în prezentarea personajelor. Un soi de catharsis pentru suflet.” (Ecaterina Păun)

”Personajele sunt bine conturate; pentru mine, a fost impresionant că m-a trimis la propria copilărie.” (Coca Coralia Drăgan)

”În manualele școlare nu sunt trimiteri la comunism și nici la Al Doilea Război Mondial; textele prezintă realități/ adevăruri dintr-o perioadă care trebuie recuperată prin literatură, prin artă, în general; cred că ar mai trebui dezvoltate; «Portret în mișcare» mi s-a părut emoționantă.” (Anca Șerban Gaiu)

  • Vineri, 9 mai, şedinţa de cenaclu se suspendă, întrucât sâmbătă, 10 mai, membrii cenaclului vor participa la festivitatea de deschidere a "Sălii de Carte Prof. Iulian Mardar" - un proiect de suflet derulat de Asociația "Alianța Rogojeni", dedicat comunității satului Rogojeni și memoriei prietenului nostru drag, dispărut fulgerător în plină perioadă creatoare.
  • Vineri, 16 mai, de la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", va citi Ramona Marin.
Citit 188 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2025 15:50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro