Aniversare Teodor Vişan: „Una din cinci familii gălăţene are o lucrare de-a mea”

Aniversare Teodor Vişan: „Una din cinci familii gălăţene are o lucrare de-a mea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pictorul Teodor Vişan este nelipsit de la activităţile culturale gălăţene: îl întâlnim la toate vernisajele, la spectacole de teatru, lansări de carte, cu alte cuvinte este unul dintre pasionaţii de cultură, sub toate aspectele ei. Dar nu numai de cultură: toţi rămân cel puţin nedumeriţi când află că omul pâinea-lui-Dumnezeu, înainte de a fi pictor, a fost boxer, campion naţional pe când avea 20 de ani. Mai mult decât atât, dacă dimineaţa, cât e lumina caldă, Teodor Vişan pictează în atelierul său binecunoscut de pe strada Universităţii, la nr.41, în fiecare după-amiază, acelaşi Teodor Vişan, se antrenează în sala de box. Aşa se menţine mereu în formă, nu doar fizică, şi îşi păstrează pofta de viaţă nealterată de dezamăgiri. Singurul său adversar redutabil este… timpul.

Iubeşte oamenii

Teodor Vişan are mulţi prieteni şi e normal să fie aşa, dat fiind faptul că iubeşte oamenii şi, de fapt, pentru ei s-a apucat de pictură. Prima lucrare a fost un portret al unei prietene de familie, făcut după o fotografie. Pentru că ecourile au fost pozitive,  a prins curaj şi a învăţat în fiecare zi câte ceva. Şi acum, după 45 de ani de la prima sa expoziţie personală, continuă să înveţe. „Profesorii mei în artă sunt muzeele şi expoziţiile”, mărturisea într-un interviu.

Teodor Vişan este un spirit liber. Libertate ce răzbate în lucrările sale – poate că lumina culorilor din pictura sa este, de fapt, reflectarea libertăţii interioare pe care nimeni, din afară, nu ne-o poate da, însă nici nu ne-o poate lua, dacă o avem, cum e în cazul său.

Proiecte personale

Numărul celor ce au în case lucrări purtându-i semnătura e din ce în ce mai mare, pentru că Teodor Vişan e un pictor prolific. Are în depozit mii de lucrări, din diferite perioade de creaţie. „Cred că din cinci familii gălăţene, una are o lucrare de-a mea”, spune pictorul cu bucuria de a şti că munca îi este apreciată. „Oamenii te respectă după calitatea dar şi după hărnicia muncii tale, confirmată de-a lungul timpului. Important este să avem sănătate, să ne propunem să facem cât mai mult şi să ne îndreptăm spre punctul culminant, îndeplinind ceea ce ne-am propus”, spune pictorul. Pentru anul acesta are în proiect expoziţii personale la Galaţi şi Curtea de Argeş, dar şi participarea la două tabere de creaţie, la Târgu Mureş şi în Serbia. Numărul personalelor deschise până acum este de 40.

Cea mai mare bucurie a pictorului este când o lucrare de-a sa pleacă spre iubitorii de artă: „Îmi place să le ştiu în siguranţă şi mă bucur ori de câte ori  lucrările mele pleacă de la mine”.

Astăzi, de ziua sa, Teodor Vişan e nerăbdător să se întâlnească, din nou, cu prietenii. Uşa atelierului său rămâne deschisă toată ziua.

Îi spunem din toată inima La mulţi ani! şi îi dorim să  poată lucra cât mai mult, cu aceeaşi pasiune pentru artă şi pentru frumos.

Citit 12357 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2012 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.