Victor Cilincă scrie (şi) basme politice / „Împăratul gunoaielor” - premiat la Botoşani

Victor Cilincă scrie (şi) basme politice / „Împăratul gunoaielor” -  premiat la Botoşani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dramaturgul Victor Cilincă va fi jucat anul viitor pe scena Teatrului „Vasilache” din Botoşani, sub bagheta regizorului şi actorului Marius Rogojinschi. Este o provocare, fiind vorba nu numai despre o piesă câştigătoare a unui concurs naţional pe pământul lui Eminescu, ci şi un basm… politic! Bine scris căci, iată, deşi poate părea o propunere dificilă pentru copii, a luat un premiu naţional.

Un basm despre cultul personalităţii

În 1945, ziaristul şi scriitorul britanic George Orwell, autorul celebrului şi zguduitorului "1984", a scris o foarte populară poveste politică, "Animal Farm", devenită apoi şi un desen animat care a reuşit să facă din copiii Occidentului micuţi anticomunişti... Astăzi, ziaristul şi scriitorul european, gălăţeanul Victor Cilincă, scrie şi el un basm politic, care dezvăluie copiilor şi nu numai, cu umor, realism magic şi fantezie, tainele cultului personalităţii, pe care şi românii l-au cunoscut - şi uitat - din plin, de-a lungul vremurilor... Varianta dramaturgică a basmului nepublicat încă al gălăţeanului, piesa "Caş-comoara şoriceilor şi pisicile electrice" sau "Împăratul gunoaielor", tocmai a fost laureată  la Concursul naţional de dramaturgie pentru copii şi tineret al Teatrului "Vasilache" din Botoşani. Şi asta după ce, în 2009, acelaşi Victor Cilincă a câştigat marele trofeu al Concursului naţional al Teatrului „Ion Creangă” cu altă piesă pentru copii, feeria muzicală „Ţara de sub picior”. La Botoşani, juriul, format din regizori, actori, scriitori, jurnalişti, a avut în faţă 15 piese, adresate copiilor şi tinerilor.

Cu 416 puncte, la categoria piese adresate tinerilor între 10 şi 18 ani, a câştigat piesa gălăţeanului. Aflat la Viena, Victor a apelat în ultima clipă la o prietenă (regizoarea Camelia Hâncu), pentru a depune textele sale la concurs, de unde şi o nouă întâmplare amuzantă: s-a trezit cu… alt nume declarat câştigător pentru cele trei piese trimise. Celelalte texte trimise la Botoşani de Cilincă, la categoria fragedă de vârstă (4-10 ani), au fost şi ele bine cotate: dacă piesa câştigătoare la acea categorie a primit 445 de puncte („Călătorie în ţara basmelor”, a scriitorului Gheorge Truţă), Victor Cilincă a obţinut 404 puncte pentru piesa „La uscat” şi 390 pentru „Poveste de colorat”.

Victor scrie întotdeauna „după capul lui”

Victor Cilincă a păstrat 24 de piese din cele pe care le-a scris  în trei decenii, dintre acestea şase au fost premiate la nivel naţional, şase  tipărite (una în SUA) şi patru jucate pe scenă şi „underground” (la Galaţi, Bucureşti, Braşov). Gălăţeanul este menţionat în «Istoria literaturii române. Dramaturgia»,  «Cartea cu artişti» şi «Teatrul românesc contemporan» , de Mircea Ghiţulescu şi apare în mai multe dicţionare cu scriitori.

Revenind la noul basm politic, Victor Cilincă a scris întotdeauna „după capul lui”, cum îi place să spună: a editat în 1987 o revistă SF „personală” în Walwis Bay, Africa, una obraznică; în acelaşi an a fost premiat la concursul naţional SF Antarg Piteşti, cu condiţia să… nu citească public proza critică la adresa sistemului. A făcut caricatură „corozivă” şi chiar un roman de sertar, publicat abia în 2002. Este primul gălăţean care a scos o carte în ediţie electronică, primul gălăţean care a publicat roman foileton şi este ultimul care încă mai publică în acest gen. Tot primul gălăţean nestrămutat cu piese jucate în ţară (mutat în capitală, lui Petre Barbu i s-a montat acolo un spectacol): la Bucureşti i s-a montat o piesă, la Teatrul Ion Creangă, o monodramă la Braşov şi a avut un spectacol-lectură la sediul Uniunii Scriitorilor din capitală. A abordat toate genurile: roman, teatru, scenariu de film, proză scurtă (proză SF, poliţistă, pentru copii), jurnal, eseu, poezie – a scris chiar şi editoriale în versuri! Şi-a scrijelit poemele, sub apele Atlanticului, pe chila navelor la care a lucrat ca scafandru. A fost predat la orele de engleză într-un liceu vienez. A ilustrat şi ilustrează cărţi, a pictat şi a sculptat. Este printre primii gălăţeni publicat cu proză scurtă în Marea Britanie, Canada, Franţa, SUA şi, începând de anul trecut, este prins în două antologii americane (SF şi policier) şi cu două cărţi proaspăt publicate în America – teatru şi poveşti.

Citit 11068 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2012 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.