Cazul Domnească 24 - Dacă nu asigură paza, Primăria va fi amendată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cazul Domnească 24 - Dacă nu asigură paza, Primăria va fi amendată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dumitru Nicolae susţine ideea demolării clădirii * Expertiza tehnică exclude consolidarea * O soluţie, salvarea prin concesiune *

Continuăm astăzi cu noi date privind imobilul din Strada Domnească nr. 24. Vă reamintim că pe 29 februarie 2012, când au avut loc acte de vandalism, în urma cărora au fost sustrase balustradele de metal de la balcoanele situate la etajul imobilului, Direcţia pentru Cultură a înaintat Primăriei Municipiului o somaţie, prin care solicita asigurarea pazei, integrităţii şi protecţia monumentului istoric împotriva oricăror acţiuni de sustrageri de materiale, ori de incendiere a imobilului. Termenul de implementare a acestei măsuri era 5 martie, cu alte cuvinte a expirat de două zile. Şi mai există o măsură ce trebuie luată, aceea de restaurare a faţadelor, ce are ca termen 31 decembrie.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură se vor deplasa, în această săptămână, împreună cu Poliţia, la imobilul de pe strada Domnească nr. 24, pentru a constata dacă prima măsură a fost îndeplinită de către Primăria Galaţi, în caz contrar, se va trece la amendarea acesteia, amenda fiind între 4.000 şi 8.000 de lei, după cum aflăm de la consilierul Marius Mitrof.

„Întrebaţi avocaţii”, afirmă Primarul
Contactat telefonic, primarul Dumitru Nicolae a făcut referire la procesele interminabile asupra proprietăţii clădirii: „Nu pe mine trebuie să mă întrebaţi. Întrebaţi-i pe avocaţii celor ce revendică, în procese  care nu se mai sfârşesc, deschise de urmaşii care vor să pună mâna pe clădire”. Referitor la solicitarea de a asigura paza imobilului, sau a ceea ce a mai rămas din el, primarul întreabă: „Ce să păzească? Dacă vă duceţi prin spate, vedeţi că este un cumul de construcţii adăugate. E o clădire care a fost bombardată în al doilea război mondial şi nu a mai fost reconstruită cum era iniţial. Eu am vrut să fac Primărie acolo, dar nu s-a putut. Părerea mea este că această clădire trebuie demolată, aşa cum am zis iniţial, şi reconstruită una la fel, dar cu doi metri mai spre blocuri. Am avut pază acolo, pe timpuri. Sigur că vom pune şi pază şi vom face ce e de făcut”.

Un lucru important, care-i scapă primarului, e faptul că prin demolarea şi reconstruirea clădirii, chiar cu cinci metri mai în spate, aşa cum prevede Planul de Urbanism Zonal, pentru a putea fi lărgită strada Domnească, se pierde total valoarea istorică a clădirii, pentru că nu vom mai putea vorbi despre un monument datat din 1923, ci despre o copie făcută în 2012 sau după.

Ultima expertiză tehnică exclude consolidarea
La ultima expertiză tehnică, făcută în 2002 (!) de S.C.Proiect S.A., în raportul final, semnat de ing. Mohor Gh. Elena, expert tehnic atestat în construcţii, se precizează că: „Soluţia de consolidare presupune costuri exagerate în raport cu o construcţie nouă” şi se prezintă ca soluţie „dezafectarea amplasamentului şi realizarea unei construcţii noi, care să preia în totalitate pe linia faţadelor principale ale clădirii elementele arhitecturale iniţiale, pe un amplasament retras faţă de cel actual cu cca 5 metri. Deoarece clădirea face parte din patrimoniul municipiului Galaţi, figurând pe lista monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, este necesară menţinerea aspectului plastic şi a decoraţiilor de pe faţade”.

Ministerul cere păstrarea faţadelor
Ultimul răspuns de la Ministerul Culturii este din 2003, când Direcţia Monumente Istorice şi Muzee (DMIM) din cadrul Ministerului, prin adresa nr. 4529, înştiinţa Primăria că „propunerea de păstrare a celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă este posibilă din punct de vedere tehnic, dar va trebui aprofundat studiul geotehnic, prin sondaje şi prin calcul şi va trebui reactualizată Expertiza tehnică şi elaborate Proiectul Tehnic şi Detaliile – Devizele de execuţie şi avizate de Ministerul Culturii şi Cultelor – Direcţia Monumente Istorice şi Muzee”.

Cum poate fi salvat imobilul Mai există şi o altă soluţie de salvare a imobilului, însă după încheierea proceselor de revendicare: "Pentru salvarea acestei clădiri monument, după terminarea acţiunilor de revendicare şi dacă soluţiile sunt în favoarea Primăriei Galaţi, dacă aceasta nu are suficiente fonduri pentru conservare, întreţinere, reabilitare, potrivit O.G. 26 din 2006, poate concesiona monumentul istoric, pentru o perioadă de cel mult 49 de ani, unei persoane fizice sau juridice de drept privat române sau străine”, aflăm de la consilierul Marius Mitrof, care explică: „Scopul concesiunii îl constituie, potrivit aceluiaşi act normativ, restaurarea, întreţinerea şi punerea în valoare a imobilelor pentru a asigura păstrarea caracterului de monument istoric al acestora. Prin contractul de concesiune, Primăria transmite concesionarului, care acţionează pe riscul şi răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui monument istoric, în schimbul unei redevenţe. Redevenţa aceasta se face venit la bugetul local. Concesiunea se va realiza în baza avizului eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi. La acest act normativ au fost emise şi norme metodologice de aplicare, publicate în M.O. 653 din 2007".


 

Răspunsul Primăriei la somaţia Direcţiei de Cultură
Ca răspuns la somaţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Primăria Municipiului precizează următoarele: „Imobilul se află doar în listele de inventar ale Primăriei, fiind în administrarea acesteia. Pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe litigii”.
Răspiunsul ilustrează cu prisosinţă "grija" pe care o poartă primăria monumentului de arhitectură care face parte din patrimoniul oraşului.
În ultimele zile, în lipsa unor minime măsuri de pază, furturile au continuat, fiind smulşi inclusiv unii dintre căpriorii acoperişului.
„Nu mai e mult până se va prăbuşi acoperişul. Rezultatul va fi acelaşi ca la Hanul din Cuza 43, iar cei de la Primărie vor ridica din umeri, spunând: S-a autodemolat din cauza persoanelor neidentificate”, declară consilierul Marius Mitrof, care va continua să facă demersurile legale pentru salvarea clădirii.


 

Furturile de pe Domnească 24 continuă bine-mersi!
Marţi după-amiază, plasticianul Basarab Păltănea ne-a semnalat, profund indignat, continuarea „lucrărilor” de distrugere a imobilului de patrimoniu de pe strada Domnească, la nr. 24, fostul Palat Simion Gheorghiu, construit în 1923 şi vandalizat cumplit în 2012! Plasticianul, care a văzut de la balconul propriului apartament pe hoţii de fier lucrând netulburaţi, a anunţat poliţia. Cum însă „apa trece, pietrele rămân”, hoţii ştiu să aştepte, în timp ce poliţiştii fac un fel de muncă voluntară, n-au competenţe, după cum s-a văzut din poziţia instituţiei publicată în ziarul nostru. Păltănea spune că în perioada în care s-a asigurat, de către Primărie, paza clădirii, iar intrările, geamurile şi uşile, au fost protejate prin gratii (dar acum şi gratiile sunt bune de vândut… la fier vechi, nu-i aşa?!) nu s-a întâmplat aşa o distrugere în masă, care poate afecta clădirea şi, prin prăbuşire, poate duce la vreo nenorocire. De mai mulţi ani, fiul istoricului Galaţilor, învăţat din copilărie să respecte valorile trecutului, s-a plâns în mod constant că această clădire a fost abandonată ruinei şi crede că aceasta ar fi chiar intenţia administraţiei locale, de vreme ce acum vreun an chiar primarul oraşului i-a spus gălăţeanului nostru că această clădire trebuie demolată. Anul trecut, Păltănea făcea parte dintre cei care reclamau poliţiştilor şi primele furturi: lemnul din structura, între timp dispărută, din spatele clădirii… (Victor Cilincă)


 

Citit 9792 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2012 14:05

18 comentarii

 • postat de Teo
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 09:56
  Nu are nici o relevanta unde s-a nascut primarul...daca e sufletist pentru tara,pentru
  patrimoniu in principiu, poate fi la fel de eficient in pastrarea monumentelor istorice
  in orice loc activeaza!
  Asta e un fel de ciocloxenofobie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pygmalion
  Vineri, 09 Martie 2012 15:31
  Am revazut in filmulet Vadul Carabus pe langa care am copilarit . Ar trebui publicat fotograma cu fotograma,ca un album redescoperit al vechiului oras . Multumim, Ganimede .
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Vineri, 09 Martie 2012 13:15
  Bravo Ganimede! Şi multumim pentru filmulet. E splendid sa vezi imagini ale Galatiului din timpul războiului! Felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ganimede
  Joi, 08 Martie 2012 19:55
  Doamna Angela Ribinciuc
  Va multumim pentru ca va implicati atat de mult in salvarea a ceea ce mai poate fi salvat din patrimoniul cultural si arhitectonic al orasului nostru. Pacat ca sunteti printre putinii care doresc binele orasului nostru si va doresc multa putere de lupta si rabdare impotriva acestor nesimtiti care vor sa distruga si bruma de istorie care ne-a mai ramas. Uitati-va numai la Castrul Roman de la Barbosi , unic in Romania si descris si in cartile lui Dimitrie Cantemir ajuns acum groapa de gunoi a orasului. Am incercat sa gasesc filmuletul de care vorbeam in comentariul de mai jos, din pacate nu l-am mai gasit dar am gasit altul care arata cum era orasul nostru in timpul razboiului. Este un film care nu s-a mai vazut in Romania si vi-l dedic Dumneavoastra Doamna Angela Ribinciuc cu ocazia zilei de 8 Martie.
  http://www.youtube.com/watch?v=kBLm-AgKfbs
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANONIMUS
  Joi, 08 Martie 2012 11:34
  E trist si revoltator ce se intampla cu monumentele istorice apartinand patrimonului orasului. O lipsa totala de interes din partea autoritatilor de a le ''resuscita'' si de a le pune in valoare, o complicitate tacita cu TIMPUL care le vrea cu tot dinadinsul a fi trecute in nefiinta . Vesnica si eterna scuza ca nu sunt bani nu justifica nici intentia si nici (in)actiunea de a lasa in paragina, sau mai rau de a o demola, o cladire in care s-a scris ISTORIA. Si asta in conditiile in care anual se gasesc fonduri pentru diverse activitati ,,culturale'' gen sarbatori ale orasului sau cine stie ce alte festivaluri care inghit tot atatia bani care, daca s-ar cumula si economisi. ar salva de la pieire acest monument al arhitecturii .
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANONIMUS
  Joi, 08 Martie 2012 11:31
  E trist si revoltator ce se intampla cu monumentele istorice apartinand patrimonului orasului. O lipsa totala de interes din partea autoritatilor de a le ''resuscita'' si de a le pune in valoare, o complicitate ascunsa cu TIMPUL care le vrea cu tot dinadinsul a fi trecute in nefiinta . Vesnica si eterna scuza ca nu sunt bani nu justifica nici intentia si nici (in)actiunea de a lasa in paragina, sau mai rau de a o demola, o cladire in care s-a scris ISTORIA. Si asta in conditiile in care anual se gasesc fonduri pentru diverse activitati ,,culturale'' gen sarbatori ale orasului sau cine stie ce alte festivaluri care inghit tot atatia bani care, daca s-ar cumula si economisi. ar salva de la pieire acest monument al arhitecturii .
  0
  0
  Raportează
 • postat de VL un ziar de..........
  Joi, 08 Martie 2012 11:30
  Senzational, incredibil Viata Libera primul ziar din lume care prezinta stiri din viitor la timpul trecut. Deci nu pot sa cred decat ca voi astia de la VL sunte-ti o gloata de analfabeti pupincuristi. Cum dracu sa scrii: "Vă reamintim că pe 29 martie 2012, când au avut loc acte de vandalism...........", cand noi abia suntem in data de 8 martie 2012, sau voi sunteti pe alt calendar?
  & by the way: 44 de pahare is abia maine. Daca ati luat-o de azi......
  0
  0
  Raportează
 • postat de VL un ziar de..........
  Joi, 08 Martie 2012 11:26
  Senzational, incredibil Viata Libera primul ziar din lume care prezinta stiri din viitor la timpul trecut. Deci nu pot sa cred decat ca voi astia de la VL sunte-ti o gloata de analfabeti pupincuristi. Cum dracu sa scrii: "Vă reamintim că pe 29 martie 2012, când au avut loc acte de vandalism...........", cand noi abia suntem in data de 8 martie 2012, sau voi sunteti pe alt calendar?
  & by the way: 44 de pahare is abia maine. Daca ati luat-o de azi......
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorel Marin
  Joi, 08 Martie 2012 11:20
  "Dragalasilor", de ce nu publicati toate comentariile?
  Daca am scris suntem condusi de niste oameni incapabili, inseamna ca am folosit "cuvinte obscene si trivialitati"?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ganimede
  Joi, 08 Martie 2012 10:07
  Dintre toate comentariile m-a deranjat ceea ce unul Ion spune ca de ce ne interesam de o "darmatura" cum spune el. "Darmatura" aia reprezinta trecutul nostru, istoria noastra care este mai importanta decat viata trecatoare a lui Ion pe pamant, 'darmatura" e trecuta pe toate ilustratele vremii si in toate arhivele cinematografice in care se gasesc filme despre Galati. De curand am vazut un film german de arhiva , din timpul razboiului , in care din cateva cadre surprinse in orasul Galati se vedea in fundal palatul Simion Gheorghiu. Daca o sa ne pierdem istoria ne vom pierde si identitatea . Fara exagerare primarul actual a facut mult rau istoriei acestui oras, se vede ca nu este atasat de orasul acesta deoarece este nascut prin alte parti, deoarece nu ar fi lasat casa memoriala a pictorului Mantu sa fie adusa in starea in care este acum, ca sa nu mai vorbesc de arborii seculari de prin centrul istoric , monumente ale naturii, doborati fara mila de furia bolsevica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un galatean indignat
  Joi, 08 Martie 2012 09:37
  Domnul primar afirma ca aceasta cladire a fost bombardata si apoi ca nu a mai fost reconstruita cum era initial. Cu alte cuvinte i-a pus cruce. Atunci ce tot va mai zbateti sa salvati ceva ce oricum e sortit peirii? Si nu e singura cladire. Asta e pretul platit de Galati pentru toti veneticii din oras adusi de regimul comunist. Parte din ei ne conduc si astazi neavand habar de istoria si cultura adevarata a locului. In antichitate nu puteai locui intr-o cetate si nu deveneai cetatean al acelei cetati decat daca te dovedeai loial intereselor cetatii. Astazi, esti un bun cetatean daca te dovedesti loial buzunarului tau si a intereselor de partid. Altfel, nu existi. Ne intoarcem incet si sigur la ceea ce a fost Galatiul candva, o mica asezare de pescari, nesemnificativa pe harta politică, economica a Romaniei, apoi a Moldovei. Ce-au reusit sa ridice altii timp de secole, se sfarama sub picioarele migratorilor din perioada comunista. Perioada intunecata a Evului Mediu inca nu a trecut pentru Romania.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorel Marin
  Joi, 08 Martie 2012 09:05
  Astia nu sunt in stare sa renoveze fostul CENTRU DE RECOLTARE A SANGELUI din Tiglina, care a devenit "Casa boschetarilor" si dumneavoastra va bateti gura cu MONUMENTE ISTORICE...
  Suntem ORASUL NIMANUI... Braila ne-a intrecut de mult!
  0
  0
  Raportează
 • postat de rodica
  Joi, 08 Martie 2012 08:52
  Atentie! Google castiga miliarde de
  dolari anual din reclama fara sa
  imparta nimic cu noi. Insa din 9
  aprilie 2012, noul motor de cautare
  WAZZUB va oferi 50% din profituri
  utilizatorilor!!! Pentru aceasta
  trebuie doar sa va inregistrati. Daca
  veti invita si alte persoane castigul
  dvs. va spori pe masura. Inscrierile
  se fac doar pana pe 9 aprilie 2012,
  numai pe baza de invitatii de la alte
  persoane inscrise deja. Cei interesati
  pot accesa linkul-invitatie de mai jos
  pentru
  inscriere: http://signup.wazzub.info/?lrRef=13d5a2e4

  DUPA INREGISTRARE SI ACTIVAREA
  CONTULUI , DISTRIBUITI LINK-UL DVS SI
  INFORMATIA ALTOR PERSOANE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Joi, 08 Martie 2012 08:15
  victor exagereaza, nu sint plastician, dar sa speram ca va ramine cladirea in picioare. nu cred ca nu poate fi gasita o solutie, poate accesarea unor fonduri europene, sau deturnarea unei parti din impozitele locale in vederea recuperarii sau poate o campanie care sa motiveze galatenii sa doneze cei 2% ptr remediera cladirii; cred ca fara patima politica se poate rezolva problema. partea proasta este ca pe linga palatul gheorghiu, spre exemplu, cladirile din fata liceului de arta sint de asemenea in stare destul de avansata de degradare si chiar si asa arata mai bine decit ceea ce s a construit in curtea liceului, ca sa nu mai spunem de "termopanele" care au aparut in parcul consililui local si care n au nici o legatura cu zona urbana protejata - strada primaverii sau eroilor. discutia poate fi lunga si fara rost ptr o parte a taberei, sa vedem ce putem face pe domneasca 24. multumesc victor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 08 Martie 2012 07:25
  Deci este stupefiant...orasul e plin de gropi si vai de mama lui, si toti plang de mama focului dup ao DARMATURA!!
  Daramati-o dr***cului in mama ei de ruina. De astea nu mai puteam noi acum, monumentul istoric al lui peste care sta sa cada peste trecatori.
  Atata prostie nu am putut sa vad.
  La ce naiba sa dai o caruta de bani ca sa ti ramana o fatada??
  Chiar asa, toate problemele orasului au fost rezolvate, si asta era ultimul moft??
  Sa te crucesti, nu alta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sandu din galati
  Joi, 08 Martie 2012 07:06
  Asa a făcut primăria cu tot patrimoniul si-a bătut joc de el ,la lăsat sa se degradeze ,sa se darame si repede la instrainat prin mijloace nu tocmai ortodoxe .de exemplu Cinematograful de la casa de mode la demolat fostul primar si la dat feciorului sa-si construiască acea clădire.Acum varianta primăriei cu aceasta clădire e demolarea cred ca a pus ochi cineva pe teren ,iar cu retragerea ei cu 2 m mai in spate o mare vrajeala .Sa retragă si blocul Modern care este lipit de aceasta clădire.concluzie RESTITUITI-O FOȘTILOR PROPIETARI nu va mai bateti pe ceva ce nu este al vostru . Primarul invoca ca vroia sa faca sediul primăriei in aceasta clădire.De 8 ani tot aud aceiasi vrajeala cu sediul primăriei ba acolo ba dincolo ca -l va face Nimic......vrajeala obosita .pe faleza la hotel faleza,la CFR,la clădirea începută si abandonata de lângă prefectura ,la unitatea militară de pe Cosbuc,la pastile de pe faleza in fata gazelor,numai vrajeala de Mos si culmea la molipsit si pe Ciumacenco .AU DISTRUS ORAȘUL ,AU FURAT TOTUL,EXACT CUM AU FURAT TOATĂ FALEZA SCHIMBATII NUMELE FALEZA VEGA de la elicie pana la gradina Botanica a-ți dato toată lui Vega ,de ce nu v-ati oprit o bucata si voi sa face-ți o primărie (a a a nu iesea șpagă m-am prins) H O T I
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pygmalion
  Joi, 08 Martie 2012 02:19
  Polonezii au refacut centrul istoric al Varsoviei dupa fotografii si carti postale,iar noi avem un primar care a privit aceasta cladire,aproape in fiecare zi ,trei legislaturi. In tot acest timp singura lui solutie teoretica (ca inginer) este d e m o l a r e a cladirii.. Un primar frizer cred ca avea mai multe solutii tehnice si estetice.Unde sa-l gasim?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Joi, 08 Martie 2012 00:10
  Ar trebui ca toate pagubele survenite la acest monument istoric sa fie scazut din salariul primarului, a politiei , administratiei locale si celorlante institutii progresiv si nu 5 sau 10% din salariu ci 50-90% si sa lucreze doar pe ce ramane si ciubucuri... CA SUNT CRASE! Dar ce pretentii am eu de la un Mos Nicolae scos din uz si un dentist anemic... pacat de acest oras!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.