Oleg Fulga, tehnicianul artist

Oleg Fulga, tehnicianul artist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Muzeul de Istorie, s-a deschis  expoziţia „Armonii de primăvară”, o îmbinare inedită şi delicată între artă şi meşteşug, cum a prezentat-o directorul Cristian Căldăraru. În acorduri muzicale calde, interpretate de doi elevi ai Liceului de Artă, Stela Iordache (flaut) şi Cristian Galiţî (chitară), gălăţenii prezenţi la vernisaj au putut admira lucrările miniaturale semnate de tehnicianul dentar Oleg Fulga, executate în metal, lacuri, emailuri colorate şi ceramică.

Evenimentul a fost rodul colaborării dintre instituţia gazdă şi Muzeul de Artă Vizuală, muzeograful Gheorghe Andreescu fiind cel care s-a ocupat de realizarea anturajelor plastice pentru prezentarea exponatelor. „Expoziţia cred că va avea priză la public. Un artificiu artistic la un dinte este un moft. Realizarea unui obiect de podoabă feminin cred că este o înclinaţie plastică şi artistică”, a afirmat muzeograful. Dan Basarab Nanu a ţinut să-l felicite pe autor pentru curajul de a expune, precizând că nu este uşor deloc să te „oferi pe tavă” publicului într-un spaţiu expoziţional generos, cum este cel de la Muzeul de Istorie. Cristian Căldăraru a precizat cât de important este modul de prezentare a exponatelor, afirmând că: „Orice obiect,  chiar şi din cel mai pur metal, dacă nu este încadrat într-un anumit decor, nu este pus în valoare”.

Lucrările au un preţ emoţional

Oleg Fulga a mărturisit că, deşi lucrează din 1994 ca tehnician dentar, abia în urmă cu un an a început să realizeze lucrări demonstrative, modelate pe dinţi, care nu se fixau în cavitatea bucală a pacientului. „Prin cercetări în laboratorul meu, în timpul liber pe care… nu-l am, am încercat să descopăr mai multe lucruri despre ceramica dentară, despre compoziţia metalelor. Primul obiect, de la care am pornit, a fost un fluture din porţelan pe un dinte. Apoi am participat cu o lucrare fantezistă, la un congres, la Sinaia şi am primit un premiu care mi-a dat curaj. Domnul Andreescu este cel care m-a  învăţat ce înseamnă arta şi m-a îndrumat să fac altceva: pandantive, obiecte de podoabă. Iar soţia mea, Maria, este cea care m-a susţinut în momentele când mă gândeam să renunţ”. Inclusiv palma stângă şi-a modelat-o autorul şi a expus lucrarea miniaturală pe simeze. „Nu mă interesează să vând lucrările, îmi place ceea ce fac şi vreau doar să le vadă oamenii. Nu m-am gândit niciodată ce preţ au lucrările mele, pentru mine ele au un preţ emoţional”, mărturiseşte autorul. Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii aprilie.

Citit 7531 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.