Costumul popular – marca unui neam

Costumul popular – marca unui neam
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Proiectul „Costumul popular – unitate şi varietate la Dunărea de Jos”,  derulat în cadrul unui program de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, se încheie astăzi. O echipă alcătuită din specialişti în etnografie din cele trei ţări a realizat cercetări pentru a identifica elemente specifice ale portului popular, definitorii pentru fiecare zonă, astfel încât astăzi, la ora 13.00, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, vor fi prezentate costumele populare realizate în atelierul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, ţinând cont de rezultatele cercetărilor. Tot astăzi, la ora 17.30, la Teatrul Muzical Nae Leonard, va avea loc spectacolul folcloric „Ori te poartă cum ţi-e vorba, ori vorbeşte cum ţi-e portul”, susţinut de ansamblurile folclorice din Reni, Cahul şi Galaţi, îmbrăcate în costumele populare rezultate în urma proiectului.  

Vicepreşedintele Consiliului Raional Cahul, Vladimir Calmîc, consideră costumul popular tradiţional „un certificat de înaltă iscusinţă şi pricepere, un etalon de frumuseţe”. Şi chiar dacă în prezent el se mai regăseşte doar în cadrul unor ansambluri etnofolclorice, e important să recuperăm bogăţia vestimentaţiei de altădată, pentru că „alături de drapel, limbă, stemă de stat şi teritoriu, costumul popular este o marcă a unui popor”, afirmă oaspetele de la Cahul.

Anişoara Ştefănucă, şef secţie Cercetare în cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” consideră că miile de fotografii făcute în timpul documentărilor în peste 25 de localităţi din cele trei ţări pot sta la baza unor viitoare proiecte comune.

Citit 9518 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.