Au şi monumentele ziua lor - 266 de mărturii istorice în judeţ

Au şi monumentele ziua lor - 266 de mărturii istorice în judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

În urmă cu 30 de ani, Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS - lansa propunerea ca pe 18 aprilie să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, propunere care avea să fie aprobată la Conferinţa Generală UNESCO în 1983. Scopul acestei celebrări a fost şi este de conştientizare asupra diversităţii patrimoniului universal, dar şi a vulnerabilităţii acestuia şi a eforturilor necesare pentru conservarea valorilor trecutului.

Aceste monumente, mărturii ale unor vremi apuse, constituie şi transpunerea din imaginar în realitate a poveştilor spuse de bunicii şi străbunicii noştri, ori a romanelor citite pe nerăsuflate în perioada adolescenţei, romane în care sunt descrise străzi clădiri, parcuri şi grădini. Indiferent că ne aflăm lângă zidurile Castrului roman de la Tirighina, pe Valul lui Traian, la Biserica Precista, la Conacul lui Costache Conachi, ori ne plimbăm pe sub coroanele înfrunzite ale copacilor de pe strada Domnească, admirând arhitecturi de belle- époque, sau privind către statuile personalităţilor gălăţene, înţelegem mult mai uşor trăirile înaintaşilor noştri.

„Judeţul Galaţi are un număr de 266 de monumente istorice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, aprobată prin Ordin al ministrului culturii şi patrimoniului naţional, din care 108 se află în municipiul Galaţi şi 36 în municipiul Tecuci”, aflăm de la consilierul Marius Mitrof, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. „Unele dintre ele şi-au regăsit strălucirea de altă dată, semn că proprietarii lor au înţeles importanţa acestora, altele în schimb, sub imperiul vremii şi al nepăsării celor ce stăpânesc asupra lor, se dărâmă încet sau au suportat intervenţii care le-au şters orice urmă de monumentalitate”. Ziarul Viaţa liberă a scris şi va mai scrie despre clădirile monument ale Galaţiului, în încercarea de a salva ce se mai poate din ele.

Citit 5225 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.