Un gălăţean la Trienala de Artă Contemporană de la Paris

Un gălăţean la Trienala de Artă Contemporană de la Paris
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Unul dintre cei opt plasticieni români care participă la Trienala de Artă Contemporană de la Paris este gălăţeanul Mihuţ Boşcu. Vestea este cu atât mai bună cu cât Mihuţ (25 de ani), este cel mai tânăr dintre cei 117 artişti participanţi din întreaga lume la primul mare eveniment găzduit de „Palais de Tokyo”, după redeschiderea muzeului, în aprilie 2012.

Începând de astăzi şi până pe 26 august, Trienala de Artă Contemporană, având ca temă „Intensa proximitate”, îşi propune să răspundă problemei creaţiei artistice într-un spaţiu mondial pe cât de divers, pe atât de bulversat. Artiştii de toate felurile şi din toate disciplinele care împărtăşesc, în grade diferite, un imaginar cultural comun – arta contemporană, sunt chemaţi să răspundă acestei probleme delicate, prin munca lor individuală. Ceilalţi plasticieni români prezenţi la Trienală sunt: Anca Benera, Arnold Estefan, Alina Şerban, Geta Brătescu, Victor Man, Miklos Onucşan şi Dan Perjovschi.

Mugurel Vrânceanu, cel care i-a fost profesor de sculptură lui Mihuţ Boşcu la Liceul de Artă „D.Cuclin”, îl defineşte pe tânăr drept „un entuziast, un nonconformist, un artist spontan, spectaculos din toate punctele de vedere. Este genul de copil pentru care merită, ca profesor, să rămâi în învăţământ. Unul ca el se naşte o dată la câteva generaţii”.

Mihuţ Boşcu a absolvit în 2005 Liceul de Artă „D.Cuclin” din Galaţi, după care a urmat Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca şi apoi masterul, la aceeaşi universitate, până în 2010. În ultimii trei ani a deschis trei expoziţii personale la Cluj şi a participat la expoziţii de grup în Austria, Germania şi Polonia, fiind, după cum afirmă Mugurel Vrânceanu, „unul dintre puţinii tineri care trăiesc cu adevărat din artă”. De altfel, încă de la prima sa expoziţie, „Insectomania”, deschisă la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi pe când era elev în clasa a XII-a, înainte de vernisaj, Mihuţ vânduse deja peste 80 la sută dintre lucrări.

Dan Basarab Nanu, directorul muzeului gălăţean, este mândru de ascensiunea lui Mihuţ: „Noi îl avem permanent la muzeu, prin maşina emblematică aflată în curtea instituţiei, pe care i-a dedicat-o regretatului Ioan Simion Mărculescu. Mihuţ este un scump, un talentat şi mă bucur pentru el că închide, prin această participare la Trienala de la Paris, cercul deschis de Muzeul de Artă din Galaţi în 2006, când a primit Medalia de Onoare din partea Societăţii Artiştilor Francezi”.

Citit 5166 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2012 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.