Hruba din Domnească 66 - Misterul unui aviz de construcţie

Hruba din Domnească 66 - Misterul unui aviz de construcţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Pe strada Domnească, la numărul 66, unde se efectuează, de mai bine de un an, lucrări de construire a unui imobil s-a descoperit, ieri, o nouă hrubă de început de secol XX, motiv pentru care, lucrările au fost sistate de Poliţia Judeţeană şi Direcţia pentru Cultură. Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, ne-a declarat că lucrările se sistează atât pentru efectuarea de cercetări arheologice, cât şi pentru faptul că proiectul respectiv nu figurează în evidenţele Direcţiei de Cultură, privind eliberarea avizului de specialitate.

„Am luat legătura cu proprietarul acestei investiţii, care ne-a comunicat că lucrarea este perfect legală, având autorizaţie de construcţie şi aviz de la Ministerul Culturii. Potrivit legii 422 din 2001, avizele pentru executarea lucrărilor în zonele de protecţie ale monumentelor de grupa B, se eliberează doare de către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, nu de Minister. În această situaţie nu ştim de ce Ministerul şi-a arogat dreptul de a elibera avize într-o zonă pe care nu o cunoaşte.

Dacă avizul s-a obţinut de la Minister, există pericolul ca în acest mod să se dea liber la construcţia de blocuri printre monumentele istorice ale Ansamblului arhitectural Domnească", explică Mitrof. În vecinătatea terenului respectiv se află o multitudine de monumente istorice, unul de grupă A (de importanţă naţională – Palatul Administrativ) şi câteva de grupă B, semnificative pentru istoria şi cultura gălăţeană.

„S-a sărit peste instituţia noastră, nu ştim cine şi de ce, însă după încheierea procesului verbal de sistare a lucrărilor vom vedea ce mister se ascunde în spatele autorizaţiei. Eu am afirmat şi susţin că nu voi semna niciodată pentru dărâmarea vreunei construcţii monument istoric din Galaţi şi nici pentru construirea unor clădiri care să ascundă, să nu mai pună în valoare frumuseţea puţinelor clădiri de patrimoniu care mai există pe strada Domnească”, a declarat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură.

Un lucru este cert: dacă se vor continua lucrările şi se va ajunge în faza realizării fundaţiei viitorului imobil de „locuinţe colective”, vor fi afectate toate clădirile de patrimoniu învecinate. Inclusiv sediul Vieţii libere.

Citit 12036 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2012 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.