Hruba din Domnească 66 - Misterul unui aviz de construcţie

Hruba din Domnească 66 - Misterul unui aviz de construcţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Pe strada Domnească, la numărul 66, unde se efectuează, de mai bine de un an, lucrări de construire a unui imobil s-a descoperit, ieri, o nouă hrubă de început de secol XX, motiv pentru care, lucrările au fost sistate de Poliţia Judeţeană şi Direcţia pentru Cultură. Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, ne-a declarat că lucrările se sistează atât pentru efectuarea de cercetări arheologice, cât şi pentru faptul că proiectul respectiv nu figurează în evidenţele Direcţiei de Cultură, privind eliberarea avizului de specialitate.

„Am luat legătura cu proprietarul acestei investiţii, care ne-a comunicat că lucrarea este perfect legală, având autorizaţie de construcţie şi aviz de la Ministerul Culturii. Potrivit legii 422 din 2001, avizele pentru executarea lucrărilor în zonele de protecţie ale monumentelor de grupa B, se eliberează doare de către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, nu de Minister. În această situaţie nu ştim de ce Ministerul şi-a arogat dreptul de a elibera avize într-o zonă pe care nu o cunoaşte.

Dacă avizul s-a obţinut de la Minister, există pericolul ca în acest mod să se dea liber la construcţia de blocuri printre monumentele istorice ale Ansamblului arhitectural Domnească", explică Mitrof. În vecinătatea terenului respectiv se află o multitudine de monumente istorice, unul de grupă A (de importanţă naţională – Palatul Administrativ) şi câteva de grupă B, semnificative pentru istoria şi cultura gălăţeană.

„S-a sărit peste instituţia noastră, nu ştim cine şi de ce, însă după încheierea procesului verbal de sistare a lucrărilor vom vedea ce mister se ascunde în spatele autorizaţiei. Eu am afirmat şi susţin că nu voi semna niciodată pentru dărâmarea vreunei construcţii monument istoric din Galaţi şi nici pentru construirea unor clădiri care să ascundă, să nu mai pună în valoare frumuseţea puţinelor clădiri de patrimoniu care mai există pe strada Domnească”, a declarat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură.

Un lucru este cert: dacă se vor continua lucrările şi se va ajunge în faza realizării fundaţiei viitorului imobil de „locuinţe colective”, vor fi afectate toate clădirile de patrimoniu învecinate. Inclusiv sediul Vieţii libere.

Citit 11561 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2012 17:01

22 comentarii

 • Marți, 05 Iunie 2012 23:24
  Ar fi interesant pentru cultura romaneasca si turismul romanesc sa continuam proiectele de arhelogie, sa le punem pe harta turismului romanesc si sa le intretinem.
  0
  0
  Raportează
 • postat de advertiser
  Sâmbătă, 12 Mai 2012 19:34
  Adserve.ro este un sistem de reclama online pay per
  click.
  Publicati reclamele dvs unei comunitati mari folosind Adserve.
  ro Cont de advertiser.
  Faceti publicitate cu anunţuri text şi banner orientate spre publicul de nişă,
  cu un control complet cu privire la rata de click şi
  buget.
  Prezentarea unui sistem eficient de cost de
  publicitate în care trebuie să plătiţi doar pentru clicuri legitime pe anunţurile dvs.
  .

  Adserve.ro Cont publisher pentru webmasteri/detinatori siteuri.

  Castigati imediat bani cu siteul sau blogul dvs prin Adserve.
  ro Cont Publisher.
  Crearea de unităţi elegante şi moderne de
  afişare anunţuri/bannere care se potrivesc desigului site-ului sau blog-ului dvs.

  Afisati pe siteul dvs reclame legate de continutul siteului pentru a castiga din clickurile trimise de
  pe siteul dvs.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GABRIELA
  Sâmbătă, 05 Mai 2012 17:49
  Da, la legalitate mă refeream Georgeta, nu am văzut construcţia respectivă, dar fac parte din tabăra celor care doresc respectarea legii,nu ocolirea ei pentru a mima legalitatea.
  În acest caz , noi gălăţenii să avem parte de construcţii frunoase, spor la lucru constructorului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Sâmbătă, 05 Mai 2012 11:23
  Ai dreptate Gabriela !!!!Stirea a fost data cu ascultarea unei singure parti...si a produs valva pe nedrept.Ieri,ca sa fiu onesta,absolut din intamplare,cautatn pancarda pe gardul din Domneasca,am dat chiar de....proprietar.Omul a fost sincer,nu afecteaza parcul,ceeace interesa pe pensionarii din zona.Ca sa ne linistim definitiv,a fost pozitionat si gardul despartitor,asfel ca utilajele vor intra prin Domneasca direct si nu prin parc....In rest...e treaba organelor de resort si a proprietarului. Ceilalti ne-am inflamat inutil...sau poate nu ! a fost o dovada ca functioneaza simtul civic !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgiana
  Vineri, 04 Mai 2012 21:23
  Am inteles la ce te refereai si eu asa intelesesem dar am citit azi ca ziarista a luat legatura cu proprietarii si dupa verificare s-a constatat ca oamenii au acte legale. Citeste ziaru ca ai sa imi dai dreptate ca eu asa intelesesem . De la patrimoniu sa dat stirea gresit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GABRIELA
  Vineri, 04 Mai 2012 20:27
  Eu. mă refeream la modul de eliberare a autorizaţiei de construcţie, ceva nu este în legalitate,oricum precedente sunt în Galaţi. ,ai este ciudat şi comportamentul celor de la Patrimoniu, ieri au declarat ferm ceva ,să vedem ce vor declara luni, marţi, miercuri, mai mult ca sigur totul se va finaliza cu o negaţie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgiana
  Vineri, 04 Mai 2012 20:09
  Cred ca sinteti ca si mine in eroare. Am facut tot posibilul si am ajuns acolo sa vad. E vorba de o proprietate particulara si nu are treaba cu ce am inteles cand am citit. Cineva care era prin parcul alaturat mi -a dat ziarul. Nu are treaba cu monument istoric sau ceva public.mergeti si vedeti
  0
  0
  Raportează
 • postat de GABRIELA
  Vineri, 04 Mai 2012 17:25
  Cred, că d.na Georgeta are dreptate.
  Direcţia Judeţeana pentru cultură nu are voiţa dea se impune, ce importanţă au nişte vestigii care pot pune în valoare oraşul de altădată ? Cu siguranţă că şantierul nu va fi oprit, dar ar fi bine de ştiut, cine a ocolit autorităţile locale pentr a obţine autorizaţia de a construi.Dar la câtă corectitudine şi dorinţă de a încasa comisioane există în Primăria Galaţi
  nu trebuie să ne mire nimic. Legea este pentru cei care nu fac parte din lumea interlopă.
  Ar fi interesant de ştiut cine sunt cei care se ascund în spatele acestei autorizaţii obţinute direct de la Minister.
  Oare cine conduce cu adevărat Oraşul Galaţi ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Vineri, 04 Mai 2012 12:55
  Am contatat ca cei mai multi comentatori se afla in treaba,ca sa ma exprim eufemistic. Groapa ce se casca in spatele imobilului cu pricina,va deveni cel mai probabil un bloc plomba cu 4 sau mai multe nivele....De interes national sau cultural nici nu poate fi vorba ,dar de interes personal - fara discutie.Ca nu a aparut niciun afisaj despre cine e beneficiar,ce obiectiv se urmareste si cine e constructorul - nici - vorba !!!!!E putred totul !!!Nu sant prezicatoare dar imobilul a intrat in posesia unui imbogatit al vietii care il transforma imediat in bani,multi bani.Curand constructia care face parte din ansamblul arhitectonic Domneasca, si care a fost adus din starea de degradare a timpului la starea actuala din banii primariei,va fi rasa ca sa nu strice fatada noii constructii.In urmatoarele luni,parcul de langa Viata Libera va fi ras si el ca sa poata face loc utilajelor.Asteptam reactia Directiei de Cultura....Se perinda multi pe acolo...fotografiaza...discuta....si cam atat ...!!!!! Nu stiu de ce aceeasi directie nu a avut nicio reactie fata de cazemata care s-a construit ca o anexa a imibilului de vis-a-vis in care ultima data luau masa doar mai marii urbei la restaurantul Bulevard. Toata Aleea TRandafirilor arata ca ce ii spune numele,acum arata ca pe timpul Sovromului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cezar
  Joi, 03 Mai 2012 23:15
  Va bateti in pareri fara sa cunosteti situatia. Am citit comentariile voastre. Oricum nu se intelege care este subiectul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion ilie
  Joi, 03 Mai 2012 23:06
  Nu vorbim despre cine a repartizat sediul DJC. Vorbim despre faptul ca, in aceeasi zona vizata exista acest bloc de locuinte si in care DJC functioneaza. Adica exista de niste ani buni acest loc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GABRIELA
  Joi, 03 Mai 2012 22:38
  Direcţia Judeţeană pentru cultură este o instituţie, menită să constate ce reprezintă importanţă şi merită să fie conservat pentru a preda tezaurul de arhitectură a secolului trecut viitorului.Sediul repartizat instituţiei ,s-a hotărât de către administraţia locală, nu înţeleg, care este vina specialiştilor ,sau avem interesaţi în acest caz pentru încălcarea legii şi căutăm un pretext pentru o face opziţie legii ?
  Mai gândiţi puţin d.le Ion Ilie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion ilie
  Joi, 03 Mai 2012 22:26
  Bine ar fi daca Directia Judeteana de Cultura nu ar f i uitat ca functioneaza in blocul de Pe Domneaca, vis a vis de Cafe Journal, Mai précis in blocul ce este chair in zone monumentelor despre care vorbesc. Asadar, subiectul este doar pentru a face puttina valva. Nu imi amintesc decat de un bar care a existat acolo, unde acum se construieste, " la lilieci" parca dar era o cladire foartee veche, o darapanatura. Despre ce monument istoric vorbeste domnulNegoita?
  Dar, mai bine sa fie cladiri daramate, degradate precum Domneaasca 24 si nu numai decat sa fie ceva nou. Am mers acolo unde s-a descoperit hruba dar nu am putut vedea nimic. Este privat de asta nu inteleg subiectul. Eu intelesesem ca s-a daramat un monument istoric, ca se construieste peste ceva ce ar putea fi vizitat de noi galatenii dar, nu. Am ajuns acolo si nu am putut sa cer cuiva de acolo sa intru. E casa omului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gabriela
  Joi, 03 Mai 2012 22:23
  Oraşul trebuie respectat, protejat, Gălăţeni trebuie să fie mândrii de istoria oraşului lor, tot respectul pentru cei de la Direcţia pentru Cultura pentru promtitudine.
  Pe această cale ,le adresăm rugămintea de a ne ţine la curent, cu evoluţia evenimentelor.
  Este de interesat de ştiut cine a intervenit la Minister pentru a ocoli autorităţile în drept de a lua decizii şi cine din Minister a acceptat , să încalce legea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian ion
  Joi, 03 Mai 2012 22:19
  . DIRECTIA JUDETEANA pentru CULTURA are S E D I U L in acel frumos BLOC ALBASTRU de pe str DOMNEASCA colt cu str GARII , bloc situat in acelasi ANSAMBLU URBANISTIC DOMNEASCA, protejat de si prin LEGE
  Deci doar ei pot functiona si beneficia de lucrari construite relativ in utlimii ani , altii nu ptr ca deranjeaza........sa nu fim ipocriti....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Joi, 03 Mai 2012 21:34
  Nu este pe domeniul public.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Carvotas
  Joi, 03 Mai 2012 21:32
  Ce sa se faca fratilor? Putea sa fie terenul vostru. Este legal ce se face . Ce sa se faca?dezinformati lumea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Carcotasu
  Joi, 03 Mai 2012 20:02
  Bun. Se face ceva sau nu impotriva construirii acestei cladiri? Iubitorii de istorie locala in frunte cu directorii institutiilor de cultura si cu cei care apar la televizor si prin presa ca pasionati ai istoriei galatene ce fac? Mucles, se preocupa de cheltuirea banului public ca de cultura...sanchi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sorin
  Joi, 03 Mai 2012 16:06
  Nu este vorba de parcul de langa Viata Libera. Este vorba de un imobil invecinat cu parcul. Este proprietate privata acolo. Nu are legatura cu parcul.Am vazut unde se construieste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Joi, 03 Mai 2012 13:29
  Adica cum ?????????? Locul putinei oazei de verdeata de langa sediul "Vietii libere " va fi luat de niste betoane ????Adica pensionarii care mai respirau putin dupa taierile masive de arbori din zona Parfumul Teilor vor fi condamnati la sufocarea din apartamente ???? GENOCID !!!!Domnilor edili,consilieri,experti !!!!Santeti niste criminali !!!!!RUSINE !!!!!Cine oare a dat aviz unei constructii pe acest spatiu verde ????CRIMINALILOR !!!! Cu adevarat incepe sa opereze programul PDL de exterminare a pensionarilor !!!Doamne !!!! Sapte generatii degenerate a unor asemenea criminali sa nu-si gaseasca odihna !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 03 Mai 2012 12:59
  Vad ca la Galati PSD+PC au facut exact la fel de mult rau, precum PDL la nivel national! Sunteti o apa si-un pamant cu totii! Ar trebui sa alegem pe care sa-i trimitem in lagar de munca fortata si sa li se confiste averea, iar nu pe care sa-i gira in functiile coruptibile de Primar si consilier!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Curiosul
  Joi, 03 Mai 2012 08:17
  Cum adica "să se dea liber la construcţia de blocuri printre monumentele istorice ale Ansamblului arhitectural Domnească"? Ce fel de blocuri? Pe strada Domneasca inca se mai construiesc blocuri? Cine a permis asa ceva?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.