Festivalul “Axis Libri” - Sărbătoarea Cărţilor

Festivalul “Axis Libri” - Sărbătoarea Cărţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Remus Basalic  - Campionul lecturii * Duminică, lansare Katia Nanu

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri”, organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” şi Editura Eikon din Cluj-Napoca, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, s-a deschis, miercuri, pe Aleea Domnească, în zona pietonală dintre „P”-uri, (spre Elice). Peste 180 de edituri din ţară şi din Republica Moldova sunt prezente la cele 30 de standuri cu peste 6.000 de titluri – cu alte cuvinte, bani să fie că avem pe ce să-i cheltuim, până duminică.

La deschiderea de ieri, directorul Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, Ilie Zanfir, a evidenţiat faptul că, la organizarea acestei ediţii, mai ample decât precedentele, a beneficiat de sprijin atât din partea autorităţilor locale şi a celorlalte instituţii de cultură (ce bine e când sunt uniţi oamenii din cultură!) cât şi din partea colectivului Bibliotecii.

Cartea - economie de viaţă

„Unde putem găsi parfumul de altădată mai bine decât între filele unei cărţi?”, a afirmat subprefectul Gabriel Panaitescu, precizând că acestea trebuie păstrate, deopotrivă, în suflet şi în biblioteci. Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova şi-a amintit cum, în urmă cu 20 de ani, regretatul director Nedelcu Oprea a pus bazele unei fructuoase colaborări între Biblioteca „V.A.Urechia” şi cea din Chişinău. Nicoleta Crânganu, inspector de limba română în cadrul ISJ, a numit cartea „un prieten care nu te trădează şi care te ajută să te refugiezi din lumea asta urâtă, în care mulţi vin pentru a fi văzuţi”, făcând aluzie la numărul mare de politicieni prezenţi la deschiderea Festivalului.   

Valentin Ajder, prieten de nădejde al Galaţiului, a afirmat: “Cartea înseamnă economie de viaţă. Mai multe cărţi, înseamnă economie de mai multe vieţi”. Toţi cei care au vorbit ieri, la deschiderea oficială, au subliniat meritul directorului Ilie Zanfir, numindu-l “un om care nu aşteaptă să i se dea, ci cucereşte ce e de cucerit”.

Trei diplome pentru cititori

S-au acordat şi trei premii: Diploma “Piticot”, pentru cel mai mic cititor – Ana Maria Lungeanu (un an şi trei luni); Diploma “Seniorul Cărţilor” – Tereza Prodrom şi Diploma “Campionul lecturii” – pentru cele mai multe cărţi împrumutate de la Bibliotecă (aproape 800!), Remus Valeriu Basalic. Colegul nostru, Remus, a mărturisit că a avut prilejul de a vizita mai multe biblioteci din ţară şi din lume şi a felicitat colectivul instituţiei gălăţene atât pentru  fondul de carte pe care îl gestionează, cât şi pentru felul cum îşi respectă cititorii.  Festivalul continuă până duminică, în fiecare zi, între orele 10.00 şi 19.00 fiind programate lansări de carte, spectacole, întâlniri cu personalităţi. Duminică, la ora 12.00, în cadrul festivalului, scriitoarea Katia Nanu îşi va lansa volumul “Registrul de gardă”, publicat în 2012 la Editura Naţional din Bucureşti.

Click aici pentru programul Festivalului Naţional al Cărţii "Axis Libri", ediţia a IV-a

Citit 8327 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2012 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.