Comorile muzeului tecucean: un Dionysos unic, rinocerul de Tecuci şi un fals de 1.400 de ani

Comorile muzeului tecucean: un Dionysos unic, rinocerul de Tecuci şi  un fals de 1.400 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În tainiţele Muzeului Mixt din Tecuci, în aşteptarea refacerii clădirii - şi apoi a vizitelor publicului - se găsesc peste 51.000 de piese, unele foarte preţioase! Numai monezi sunt 19.000!

Muzeul se poate lăuda cu una dintre cele mai mari colecţii de obiecte din epoca dacică. „La un moment dat, în 1977, se intenţiona să se facă aici, la Tecuci, chiar un muzeu dacic în totalitate”, îşi aminteşte muzeograful Laurenţiu Grozea, care a venit aici încă din 1988.

Am putut vedea aici o piesă deja emblematică pentru Tecuci, reprodusă pe coperţile multor cărţi de Istorie: un ulcior descoperit la Poiana, din lut roşcat, incredibil de bine păstrat, parcă abia scos din cuptor, decorat cu masca zeului vinului, Dionysos. Unic în lume, pentru că aici, pentru prima oară, zeul este reprezentat bătrân.

Bine păstrat, ulciorul este protejat acum într-o banală cutie de carton în care a fost cândva ceva ce i-ar fi plăcut şi zeului: Cuvee Imperial... Simbolic pentru starea de aşteptare în care, cu umilinţă parcă, stă Istoria la Tecuci.

O criză de acum 15 secole

Muzeul nu poate acum decât să conserve piesele şi să le expună pe unele în cadrul unor expoziţii din ţară. Aşa se face că nu am putut vedea nişte monezi cu totul speciale - de fapt istoria unui fals de acum 1.500 de ani de ani: tezaurul de monezi Callatis.

„Trecând printr-o perioadă de criză, în genul celei de acum, cei din coloniile greceşti au înlocuit vechile monede din aur sau argint, cu altele din metal fără valoare, însă aurit”. Şi paharele de sticlă din secolul IV după Hristos, perioada Sântana de Mureş, descoperite la Barcea, sunt acum plecate la o expoziţie itinerantă: Botoşani, Iaşi, Bârlad. Ele erau inscripţionate, în greaca veche, cu textul în relief: „Bea să trăieşti frumos mereu”. Şi zău că seamănă a slogan electoral...

Oase foarte vechi

Am văzut aici şi oasele unor fiare din cuaternar, dintr-o zonă apropiată Tecuciului, Pochidia sau Rateş, lângă... groapa de gunoi a municipiului, sau de pe malul Siretului, de la Furceni - elefantul sudic, mamutul, cerbul gigant, rinocerul sunt închise în cutii sau împânzesc rafturile. Ele fuseseră expuse în sala dedicată paleontologiei, ne spune muzeograful.

Neoliticul este şi el bogat reprezentat, cu descoperiri de la Brăhăşeşti (celebra cultură Cucuteni), de la Munteni, pe malul Bârladului. Epoca bronzului avea şi ea o sală, cu descoperirile de la Gârbovăţ şi Poiana... Sunt păstrate însă în muzeu şi lucruri noi: peste 15.000 de desene ale elevilor care au lucrat cu pictorul Buţurcă.

Explicaţie foto: Chipul, unic, al lui Dionyso

Citit 1793 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.