Muzeul Mixt Tecuci, între pânza freatică şi fondurile europene

Muzeul Mixt Tecuci, între pânza freatică şi  fondurile europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frumoasa şi dărăpănata clădire a Muzeului Mixt din Tecuci, de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 36 (fosta stradă Carol nr. 12), adăposteşte bogate colecţii istorice, dar este închisă publicului de aproape trei ani. De fapt arată ca o ruină a unei case boiereşti cândva elegantă.

Angajaţii muzeului stau, alături de colecţii, în încăperile din spate, într-un corp mai puţin înalt şi, evident, mai sigur la cutremur. De altfel, toată clădirea a înfruntat patru cutremure - în 1940, 1977, 1986 şi 1990 - dar a fost afectată de pânza de apă freatică, aflată la un nivel ridicat. Dedesubt se află şi un beci, prost astupat...

Aici venea şi regina Maria...

Casa lui Theodor Cincu este monument istoric de arhitectură (nr. 18 BU 113 pe Lista monumentelor istorice din judeţul Galaţi), atestat documentar în 1894. Aici se oprea uneori regina Maria, în drum spre conacul familiei Crisoveloni de la Ghidigeni, unde îi plăcea să se refugieze, la prieteni... Casa lui Cincu este chiar pomenită în memoriile reginei.

Prin testament, bătrânul Cincu cerea în 1934 fiului său Toderiţă, ca imobilul să fie donat oraşului, cu condiţia ca aici să fie făcut un muzeu şi bibliotecă publică, precum şi un internat pentru băieţii celor care lucrau pe moşiile sale, care urma să funcţioneze pe banii primăriei. Prin faptul că internatul nu a mai luat fiinţă, un urmaş al propietarului donator s-a judecat acum câţiva ani cu Primăria pentru imobil şi terenul aferent.

Urmaşul, Şerban Nestor Cincu, a pierdut procesul, dar prea târziu: acţiunea în justiţie a blocat finanţarea europeană câştigată de Primărie, proiect care ar fi urmat să salveze clădirea.

„În 2006 am scos din muzeu obiectele de patrimoniu, le-am aşezat în depozit, vitrinele le-am demontat şi le-am dus într-un spaţiu la unitatea militară dezafectată de la ieşirea din Tecuci”, îşi aminteşte muzeograful Laurenţiu Grozea.

Punct şi de la capăt!

„Vom depune proiectul pentru linie de finanţare europeană: îl am ca prioritate, cu siguranţă! - ne-a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain. Am pierdut însă 270.000 de euro, pentru că am fost blocaţi în justiţie, în procesul de retrocedare.

Procesul l-am câştigat, dar s-a pierdut finanţarea. Bine că am câştigat procesul, ca să o luăm de la capăt!” Astfel, proiectul de finanţare europeană va participa la o viitoare licitaţie de proiecte. Se lucrează deocamdată la actualizarea proiectului, pentru că au trecut peste patru ani de la depunerea sa la prima licitaţie de proiecte. Să sperăm că nu vor mai trece mulţi ani peste cărămida dezgolită a pereţilor muzeului!

Soră de sânge

La Ţigăneşti, mai există o clădire, aproape identică cu acea a muzeului, făcută de comunişti - sediul IAS Tecuci, apoi cumpărată după ´90 de un fost director al fabricii de conserve tecucene, am aflat tot de la muzeograful Laurenţiu Groza. Casa a aparţinut fratelui lui Theodor, Nestor Cincu, şi acolo a funcţionat cândva un cinematograf. Acum s-a dus epoca cinematografului în România; nu şi cea a muzeelor!

Explicaţii foto:

Foto 1: Aşa arată astăzi muzeul care putea fi al memoriei dacice

Foto 2: Muzeograful Petre Berceanu, refăcând un vas antic

Foto 3: Muzeograful Laurenţiu Grozea este din 1988 la acest muzeu

Citit 1633 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.