Tabăra de sculptură - Cosmin Saulea face un ronde-bosse „organic”

Tabăra de sculptură - Cosmin Saulea face un ronde-bosse „organic”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cosmin Saulea este membru în Gruparea „Athanor”, a plasticienilor gălăţeni şi participant la Tabăra de sculptură în metal ce se desfăşoară în aceste zile la Muzeul de Artă Vizuală. Încercând să sintetizeze în cuvinte demersul său plastic, Cosmin spune: „Îmi place să modelez metalul. Ideea de la care am plecat a fost ca lucrarea mea să poată fi privită ca un ronde-bosse, adică de jur-împrejur. Nu sunt adeptul lucrărilor nemonolitice, cu alte cuvinte consider că lucrările trebuie să fie dintr-un întreg, totul să fie într-o singură componentă, nu în mai multe. Am mai pornit de la ideea de a merge pe rotund, pe sferă, şi am adaptat proiectul iniţial în funcţie de materialele pe care le-am găsit aici. Greu a fost până i-am dat direcţia. Nu va fi ceva figurativ, nu vreau să fie ceva prea explicit, ca omul când se uită să spună: am ghicit, acesta e un tors, aici e un picior, o gambă! Am să-l încurc în a desluşi înţelesul facil şi simplitatea mesajului”.

Metalul poate fi modelat

Materialul - oxidat, ruginit - l-a ajutat pe artist pentru că „are atuul de a putea fi modelat fără prea multe pretenţii; una e când lucrezi cu tablă nouă, cu fier nou şi cu totul altceva când lucrezi cu fier ruginit, degradat, pe undeva acesta din urmă se aseamănă cu lutul şi poate fi modelat. Sper ca, în final, privitorul să regăsească în lucrarea mea elemente din structura anatomică a omului, cea a insectelor şi cea a plantelor. Vreau să fie o lucrare organică, aşa cum bine m-a ajutat să-mi definesc ideea colegul meu, Edi Costandache.  Deocamdată, ştiu ce am de făcut până la nivelul înălţimii mele, de 1.70 metri. De aici încolo trebuie să întorc lucrarea, să fie culcată, ca să pot să o duc mai departe, să o pot vedea. Deşi s-a hotărât ca, la final, aceasta să fie grunduită şi vopsită, eu nu sunt de acord. Aş vrea să rămână ruginită şi, dacă se poate, aş scufunda-o în Dunăre, să se mai corodeze, iar la sfârşit, aş mai interveni puţin pe anumite zone pentru a decupa şi pentru a-i da forma pe care mi-am propus-o”.

Artistul se descoperă prin ceilalţi

Participarea la această tabără este pentru Cosmin „o oportunitate extraordinară de a mă manifesta şi de a fi alături de ceilalţi colegi – pentru că numai într-un mediu creativ, în care lucrăm împreună, putem ajunge să cunoaştem mai mult şi să ne cunoaştem mai bine, chiar pe noi înşine. Lucrul în atelier te sălbăticeşte, te însingurează şi te face să crezi că eşti cel mai bun, îţi raportezi mereu lucrările la celelalte ale tale. Fiind într-o tabără de creaţie există şi o concurenţă, dar nu pentru a câştiga ceva, ci numai pentru a te descoperi”.

Cu mare bucurie am descoperit şi noi ce oameni minunaţi sunt artiştii participanţi la tabără. Vernisajul va avea loc vineri, 31 august, la Muzeu.

Citit 8734 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.