Tabăra de sculptură - Cosmin Saulea face un ronde-bosse „organic”

Tabăra de sculptură - Cosmin Saulea face un ronde-bosse „organic”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cosmin Saulea este membru în Gruparea „Athanor”, a plasticienilor gălăţeni şi participant la Tabăra de sculptură în metal ce se desfăşoară în aceste zile la Muzeul de Artă Vizuală. Încercând să sintetizeze în cuvinte demersul său plastic, Cosmin spune: „Îmi place să modelez metalul. Ideea de la care am plecat a fost ca lucrarea mea să poată fi privită ca un ronde-bosse, adică de jur-împrejur. Nu sunt adeptul lucrărilor nemonolitice, cu alte cuvinte consider că lucrările trebuie să fie dintr-un întreg, totul să fie într-o singură componentă, nu în mai multe. Am mai pornit de la ideea de a merge pe rotund, pe sferă, şi am adaptat proiectul iniţial în funcţie de materialele pe care le-am găsit aici. Greu a fost până i-am dat direcţia. Nu va fi ceva figurativ, nu vreau să fie ceva prea explicit, ca omul când se uită să spună: am ghicit, acesta e un tors, aici e un picior, o gambă! Am să-l încurc în a desluşi înţelesul facil şi simplitatea mesajului”.

Metalul poate fi modelat

Materialul - oxidat, ruginit - l-a ajutat pe artist pentru că „are atuul de a putea fi modelat fără prea multe pretenţii; una e când lucrezi cu tablă nouă, cu fier nou şi cu totul altceva când lucrezi cu fier ruginit, degradat, pe undeva acesta din urmă se aseamănă cu lutul şi poate fi modelat. Sper ca, în final, privitorul să regăsească în lucrarea mea elemente din structura anatomică a omului, cea a insectelor şi cea a plantelor. Vreau să fie o lucrare organică, aşa cum bine m-a ajutat să-mi definesc ideea colegul meu, Edi Costandache.  Deocamdată, ştiu ce am de făcut până la nivelul înălţimii mele, de 1.70 metri. De aici încolo trebuie să întorc lucrarea, să fie culcată, ca să pot să o duc mai departe, să o pot vedea. Deşi s-a hotărât ca, la final, aceasta să fie grunduită şi vopsită, eu nu sunt de acord. Aş vrea să rămână ruginită şi, dacă se poate, aş scufunda-o în Dunăre, să se mai corodeze, iar la sfârşit, aş mai interveni puţin pe anumite zone pentru a decupa şi pentru a-i da forma pe care mi-am propus-o”.
Artistul se descoperă prin ceilalţi

Participarea la această tabără este pentru Cosmin „o oportunitate extraordinară de a mă manifesta şi de a fi alături de ceilalţi colegi – pentru că numai într-un mediu creativ, în care lucrăm împreună, putem ajunge să cunoaştem mai mult şi să ne cunoaştem mai bine, chiar pe noi înşine. Lucrul în atelier te sălbăticeşte, te însingurează şi te face să crezi că eşti cel mai bun, îţi raportezi mereu lucrările la celelalte ale tale. Fiind într-o tabără de creaţie există şi o concurenţă, dar nu pentru a câştiga ceva, ci numai pentru a te descoperi”.
Cu mare bucurie am descoperit şi noi ce oameni minunaţi sunt artiştii participanţi la tabără. Vernisajul va avea loc vineri, 31 august, la Muzeu.

Citit 8495 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 18:15

4 comentarii

 • postat de cineva
  Joi, 23 August 2012 22:39
  succes Cosmin!
  selectioneaza si cateva talente si transmitele si lor microbul
  0
  0
  Raportează
 • postat de coleg
  Miercuri, 22 August 2012 12:11
  Mult succes! Un artist de la care avem ce învăța cu toții, un coleg altruist și ingenios cu care Școala 40 se mândrește.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Miercuri, 22 August 2012 09:58
  Cosmin Salulea,un om si un profesor de nota 11.Ma bucur ca am avut posibilitatea sa am de a face cu el.Mult succes in ceea ce va priveste.Cu respect,un fost elev al scolii 40.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Felicitări,sunt uimitoare,parcă mai tari decât cele în piatră.Au geometrie în spațiu artistică
  Miercuri, 22 August 2012 09:39
  Bravo băieți,cu toate că am văzut și fete. Sunt niște lucrări excepționale,surprinzătoare cu simț artistic ,,ascunse'' din inimă și suflet. Eu care sunt beton în artă vizuală rămân paf și mă învârt ca o pisică să admir aceste lucrări prea umane dintr-un metal rece la prima vedere.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.