O expoziţie cu ecouri de suflet: „Galaţii amintirilor noastre”

O expoziţie cu ecouri de suflet: „Galaţii amintirilor noastre”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colecţionarii gălăţeni Ilie Negrea, George Milea, Costel V.Gheorghiu, Florenţiu Tanascov, Alexandra Munteanu şi Bogdan Brînzan sunt organizatorii expoziţiei de fotografii şi cărţi poştale intitulată „Galaţii amintirilor noastre, 1955-1989”, deschisă pe faleza Dunării, la sfârşitul săptămânii trecute. Sprijiniţi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Primăria Galaţi, Teatrul Dramatic şi Asociaţia pentru Ecologie şi Turism „Pro Eco Tour”, cei şase colecţionari le-au oferit gălăţenilor posibilitatea de a vedea un grupaj de 200 de imagini înfăţişând Galaţiul în a doua jumătate a secolului XX, dar şi de a degusta bere Ţiglina sau Premium, produse de SC Martens, bragă Alina, produsă de SC Comalina (şi oferită gratuit tuturor copiilor), precum şi produse de panificaţie ale SC Roxion Pany, păstrând reţetele originale din perioada amintită. A fost un prilej de întoarcere în timp, de care s-au bucurat gălăţenii de toate vârstele, iar pentru cei foarte tineri - o ocazie de a descoperi Galaţiul aşa cum a fost.

Bogdan Brînzan, iniţiatorul proiectului, a mărturisit la vernisaj că ideea organizării acestei expoziţii i-a venit după ce a postat pe profilul său de Facebook (Blocul Ţiglina este nick name-ul său, sugestiv ales) imagini cu Galaţiul copilăriei lui, care s-au bucurat de un ecou nesperat. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, a precizat că este prima expoziţie de cartofilie organizată la Galaţi, dedicată celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut, iar Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală, a punctat ideea de păstrare şi de respectare a valorilor: „În această categorie, a valorilor, se numără în primul rând colecţionarii, care au ajuns la ora actuală rara avis şi, dacă nu vom avea grijă de astfel de valori, atunci nu vom putea să ne mândrim că, în secolul XXI, ştim să privim frumos ceea ce s-a întâmplat în a doua jumătate a secolului XX”.   

Important este că atâţi oameni de cultură şi-au dat mâna la reuşita unei acţiuni de care s-au putut bucura toţi gălăţenii. Nu este un proiect singular, după cum a recunoscut Bogdan Brînzan, vor urma şi alte iniţiative ale colecţionarilor gălăţeni.

Citit 12117 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2012 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.