Deschidere scurtă a Festivalului de Comedie: Laureaţii Concursului de Dramaturgie-Comedie
Foto: Directorul teatrului, directorul festivalului şi "directoarea" juriului concursului de dramaturgie

Deschidere scurtă a Festivalului de Comedie: Laureaţii Concursului de Dramaturgie-Comedie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marele premiu din acest an a plecat la Reşiţa * Juriul a avut de ales dintre 18 texte, trimise de 14 autori, din toată ţara * Piesa din deschiderea festivalului nu a umplut sala teatrului


Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi a început duminică seara simplu, cu prezentarea juriului care va premia cele mai bune montări şi cu anunţarea micului Oscar - rezultatele Concursului Naţional de Dramaturgie-Comedie - garanţie pentru repertoriul viitor. S-a adresat cu un salut publicului, de pe scenă, directorul teatrului, Vlad Vasiliu. „Îmi doresc să fie opt seri suportabile, cu teatru de calitate”, a adăugat Marius Zarafescu, directorul festivalului, care a invocat necazurile financiare şi programul încărcat al teatrelor pe care a trebuit să le surmonteze, ca selecţioner. Preşedinta juriului de dramaturgie, criticul de teatru Marinela Ţepuş, şi-a amintit cu plăcere, de pe scenă, de perioada pe care a petrecut-o lucrând în teatrul nostru, în primii ani de după Revoluţie. Juriul, condus de Marinela Ţepuş, format din Marius Zarafescu, şef birou la Ministerul Culturii, iniţiatorul concursului, şi regizorul Radu Dinulescu, a avut de citit 18 texte, după ce două au fost descalificate (autorul a greşit, semnându-se pe plic).

Concursul, cunoscut în ţară!

Au concurat 14 autori (unii cu mai multe texte). „Surpriza a fost că sunt autori din toată ţara - dacă vă închipuiţi, acest concurs de dramaturgie a ajuns până la Lupeni sau până la Berzovia - Caraş-Severin”, a remarcat preşedinta juriului.

Iată şi premiile. Premiul I: monologul „Vii şi pleci. Două coperte”, de Mălina Petre, actriţă, directoare a Teatrului din Reşiţa. Premiul II: „Totul de vânzare” de Marinela Dumitrescu, Bucureşti. Pentru Premiul III au fost chiar trei nominalizări: „Paşaport pentru Canada”, piesă scrisă de Olga Delia Mateescu, actriţă, societară de onoare la Teatrul Naţional Bucureşti; „Dulceţuri şi otrăvuri”, Victor Cilincă - Galaţi, „Afrodisiac pentru femei”, Gabriel Avram.

Laureatul primei ediţii a concursului de dramaturgie, cu piesa „Puşlamaua de la etajul 13”, Mircea M. Ionescu (director la Teatrul din Giurgiu) a fost în sală şi, cunoscut comentator sportiv fiind, a stat lângă arbitrul gălăţean Nicolae Rainea, alături de care a vizionat montarea de la teatrul gălăţean. Probabil şi pentru că piesa din deschidere a fost deja vizionată de mulţi gălăţeni, la deschiderea festivalului de duminică seara sala teatrului a fost, din păcate, nu foarte plină, aşa cum se cuvine la un festival naţional.

Citit 7240 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.