Lansare de carte: Dimitrie Iuraşcu şi patriotismul natural

Lansare de carte: Dimitrie Iuraşcu şi patriotismul natural
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Încă o filă din Istoria Galaţiului se întoarce acasă!


Un ambasador şi ministru român martor a două conflagraţii mondiale, implicat în culisele diplomatice, gălăţeanul Dimitrie Iuraşcu (1890 – 1964), s-a întors acasă printr-o carte, „Rugina toamnei” îngrijită de fiul său, inginerul Niculaie. Lansată săptămâna trecută la Salonul literar Axis libri al Bibliotecii „V. A. Urechia”, de Editura „Partener” a părintelui erudit Eugen Drăgoi. Editorul a tipărit manuscrisele, prin intermediul directorului Muzeului de Istorie, Dragoş Căldăraru, care i-a recomandat textul în timp ce se ocupa de editarea, de către Muzeu, a „Jurnalului politic” al aceluiaşi diplomat.

Coadă de jumătate de ceas la autografe!

La lansare, au fost prezenţi istorici, scriitori, directorul filialei gălăţene a Arhivelor Statului: multă lume în sală şi coadă, cum rareori vezi, la autografele oferite de fiul autorului mort în deplin şi nemeritat anonimat: a sfârşit ca biet confecţioner de lumânări la o cooperativă meşteşugărească! Un excelent diplomat, ajuns în vremea comunistă pontator la Fabrica de Confecţii din Militari! Fiică de militar, scriitoarea şi jurnalista Katia Nanu a evocat o secvenţă din carte care trebuie să fi emoţionat pe toată lumea: prins, la Petrograd, între două rânduri de focuri de armă – roşii şi albii se luptau pe atunci – gălăţeanul născut pe str. Mihai Bravu „se sfieşte” să fugă printre gloanţe, ci păşeşte demn, deoarece atunci purta uniforma militară românească şi altfel şi-ar fi făcut de râs ţara! Un patriotism natural, nu fraze bombastice, nu trucajele de azi!

Să baţi lumea… prin ambasade!

O biografie absolut fascinantă: născut în 1890, într-o epocă veche gălăţeană pe care o evocă, cu talent literar şi eleganţă, în carte, Dimitrie Iuraşcu a urmat Dreptul şi studiile politice la Paris, a fost diplomat la Belgrad, Atena, Petrograd, unde îl prinde Primul Război Mondial, Istanbul, Praga, Berlin, Bruxelles, Sofia, Roma, Vatican, Berna, iar după ´34, „ministru plenipotenţiar” (ambasador plin) şi trimis extraordinar la Oslo, director al Afacerilor Consulare din ´39, apoi al Afacerilor Politice, ministru la Lisabona. Epurat de Ana Pauker în ´47, munceşte umil şi se refugiază în scris. Volumul de însemnări „Rugina toamnei” cuprinde 100 de pagini cu amintiri gălăţene, portrete, note de călătorie, aprecieri politice referitoare la naţionalităţile în care a trăit. Lucruri care nu se puteau publica înainte de revoluţie! Mai notăm că la Muzeul de Istorie avem un Fond Iuraşcu, inclusiv uniforma diplomatică a gălăţeanului, adusă la muzeu, în ´67, de regretatul istoric Paul Păltănea.

Citit 6135 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2012 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.