După ani de documentare temeinică: Arheograful Dan Râpă şi catalogul său de carte veche

După ani de documentare temeinică: Arheograful Dan Râpă şi catalogul său de carte veche
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ca să facem o comparaţie: intri pe Google să cauţi un autor, o operă, un produs, fără să ştii numele căutat – ai nevoie de un catalog, un dicţionar, o listă. Un catalog a lansat dr. Dan Râpă Buicliu, unul de publicaţie veche. Iată „lista de bucate”, pe secţiuni: Tipărituri româneşti vechi (1643-1828); tipărituri străine vechi şi moderne (1545-1938); cărţi şi publicaţii româneşti moderne şi contemporane (1832-1928; partituri muzicale; manuscrise româneşti: religioase, didactice şi literare (sec. XVIII - XXI); hărţi, însoţite de imagini scanate de documente. O comoară pentru cercetătorul de orice calibru!

Cinci veacuri tipărite…

Astfel, cele cinci veacuri de lumină a tiparului în ţara noastră au fost marcate la Casa Cuza Vodă a Muzeului de Istorie nu numai printr-o microexpoziţie de carte veche şi documente - „Valori culturale bibliofile” – ci şi prin lansarea unui adevărat ghid în lumea tipăriturilor vechi de la noi, pe care dr. Dan Râpă Buicliu, a început să-l realizeze de prin anii ´70: "Catalogul colecţiilor de carte veche. Manuscrise. Publicaţii şi cartografie din Muzeul de Istorie Galaţi”, scoasă la editura muzeului. Cu un naţionalism din cel bun, cercetătorul a adus în lumină contribuţiile oamenilor pământului la cultura tipărită universal. Dar şi pierderile de carte, „migrată” în timp spre capitală, unde nici Academia nu avea unele cărţi plecate de la noi.

Citit 7528 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 12:40

9 comentarii

 • postat de Mihail
  Duminică, 09 Decembrie 2012 16:52
  Impresia despre doctorul Bacalbasa mi-am creat-o doar prin intermediul televiziunii si articolelor aparute in presa,nu-l cunosc personal,asa cum probabil il stiti dumneavoastra,domnule ,,cetitor,, Nu ma mira nimic ,este posibil sa fie cum spuneti;multi oameni de valoare pe plan profesional s-au dovedit a fi de proasta calitate in viata privata si nu numai!!!Pe Durbaca ,omul care primar fiind a scos dalele de granit de pe Domneasca si le-a inlocuit cu betoane produse in firma propie nu-l agreez nici eu deloc!!!este un cameleon politic,un capitalist cinic si fara scrupule ,asa cum cred ca si dumneavoastra credeti!!!Un profesor mare de prin atat de dulcele targ al Iesilor avea o vorba:,, nu trebuie sa mananci un butoi de branza ca sa-ti dai seama de calitatea acesteia ,, lucru evident si in cazul acestor politicieni care de 23 de ani ne amagesc si fac doar ce le dicteaza inima pentru prosperitatea proprie ,sporita prin orice mijloace ca doar ,, scopul scuza mijloacele ,, dupa cum a spus nemuritorul Macchiavelli,caruia i se atribuie si aprecierea deloc onoranta pentru cei implicati in politichie conform careia ,,toate regimurile politice sunt butaforii de aruncat in ochii prostimii,,!!!Despre domnul Rapa,atat cat l-am cunoscut ,imi mentin parerea ca este un profesionist onest si de mare caracter,repet este impresia pe care mi-am facut-o inj putinele momente cand am avut ocazia sa discut cu dumnealui sau sa citesc despre faptele sale profesionale cu atat mai remarcabile ,intr-o lume atat de interesata material ca aceea in care vrand-nevrand traim!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetitor
  Duminică, 09 Decembrie 2012 09:42
  Draga Mihail, poate ar cam trebui sa ne mai estompam tonul asta ultraelogios, cuvintele mari si pompoase. Chiar si P.Paltanea are multe lucruri discutabile in istoria sa iar temperamental....nu ma mir c-a facut si inchisoare sub comunisti, dupa cat de rugos, chiar conflictual era. Buni profesional si atata tot, cea ce nu-i chiar putin lucru in ziua de azi. Bacalbasa e expansiv si nu in afara stiintei de carte dar exista episoade cu el in care si-a aratat si o latura deloc frumoasa. De urmarit ce va face la CL, deocamdata punand in practica, inertial, deciziile puscariabilului durbaca,care durbaca a fost o ciuma pt. Galati. Musai astept reactii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihail
  Duminică, 09 Decembrie 2012 01:36
  Cineva intreaba aici cine sunt domnii care apar in fotografie in afara preotului despre care eu ,spre rusinea mea,nu stiu mare lucru:in dreapta imaginii este chiar eroul acestui foarte reusit articol, pentru care multumesc distinsului carturar si jurnalist Victor Cilinca,adica Dr.Dan Rapa Buicliu,apoi spre stanga domnul preot ,urmand domnul doctor Nicolae Bacalbasa,un om apreciat de galateni nu numai pentru profesionalismul sau recunoscut dar si pentru o vasta cultura si o profunda si bine organizata minte,un doctor asa cum aerau in vremea copilariei mele medicii pe care i-am cunoscut ,adica oameni de mare cultura si rafinament spiritual...In stanga imaginii este iar o nveche cunostinta a galatenilor,domnul Profesor Caldararu,Director al Muzeului Judetean de Istorie!!!Fac aceste precizari pentru persoana care se intreba cine sunt ceilalti domni din imaginea publicata,de langa preotul recunoscut de cititorul ziarului...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail
  Duminică, 09 Decembrie 2012 01:21
  Domnul Cercetator Dr Dan Rapa Buicliu este un carturar de aleasa speta,inteligent,inspirat,tenace , subtil si foarte pasionat,imi place sa cred ca in maniera marilor invatati ai Renasterii...Acest om este de o modestie cum rara intalnesti la oameni de valoarea si performantele domniei sale,lucru de apreciat de oamenii de mare bunsimt dar speculat adeseori de infigaretii tupeisti care din pacate se intalnesc si printre intelectuali ,la orice nivel ar fi acestia...L-am cunoscut mai bine intr-o calatorie cu trenul de la Iasi la Galati,cand intamplator am avut locuri in acelasi compartiment..Nu am sa uit acele minunate clipe ,cand discutia a alunecat spere domeniul pasiunii domniei sale ,cand am asistat captivat fiind cu totul poate ca la cea mai interesanta si atractiva lectie de istorie ,cum nu mi-a mai fost dat sa particip de prin generala,la orele plinede har ale dascalului meu de atunci Mircea Ionescu(Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul ales!!!) ca mare profesor va mai fost si dumnealui!!!Sunt convins ca cercetarile domnului Dr.Dan Rapa inscriu noi pagini in migaloasa opera de investigare a trecutului plaiurilor noastre si a culturii romane!!!Nefiind istoric realizez totusi ca aceasta fascinanta disciplina este mereu vie si traaieste si precum codrul eminescian este mereu tanara pentru ca exista oameni valorosi si pasionati ca acest concetatean al nostru de care trebuie sa fim cu totii mandri!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de C.G.
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 22:46
  Dane ai facut o treaba buna. Stiu o parte din munca facuta de tine, zile si nopti fara somn, tomuri de documentatie trecute prin firele gandirii,dar a meritat. Ai lasat o cronica a culturii neamului pt viitorime. Abia astept sa o rasfoiesc. Sper si chiar cred ca nu te opresti aici.
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetitor
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 22:26
  nu va inteleg intrebarea, ”Elena Cuza” , daca e vreo intrebare...
  1
  0
  Raportează
 • postat de elena cuza
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 20:57
  Pt Cetitor.Felicitari domnului Rapa si fie ca o parte din ...Istoria scrisa si cercetata de D lui,sa fie studiata in scoala..romaneasca. O fi parintele Dragoi,asa cum spuneti, dar ceilalti 2...intrusi,ce ..cusur au in poza?!
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetitor
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 17:37
  In poza apare si parintele E.Dragoi, om onest si cu stiinta de carte, consilier al controversatului episcop Casian. Uite ca-n continuare ”nasc si-n Moldova oameni„.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Maestrul PALTANEA are urmasi
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 15:21
  Domnule Primar, munca fantastica depusa de acest destoinic si merituos cercetator al orasului in domeniul vechilor harti si hrisoave ,cred ca merita rasplatita cum se cuvine de comunitate .Au luat titlulde "cetatean de onoare"pana si administratorii de bloc veniti ca turisti in Galati. Sa ne promovam intai propriile valori! Multumim pentru articol distinsului scriitor si jurnalist Victor Cilinca .
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.