A murit primarul! 70 de ani de la moartea lui Ghiţă Vasiliu

A murit primarul! 70 de ani de la moartea lui Ghiţă Vasiliu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chestor de poliţie, erou de război, gospodar


Renumitul primar Ghiţă Vasiliu, de fapt, cel mai cunoscut nume printre marii primari gălăţeni dintotdeauna, din cauza ghinionului de a inaugura cu propriul cortegiu funerar clopotniţa pe care a ridicat-o în mandatul său la intrarea în cimitirul „Eternitatea”, a închis ochii acum 70 de ani, pe 8 decembrie 1942, întrerupându-şi astfel mandatul început în februarie. Biografia publicată în presa vremii menţiona că se născuse la Galaţi într-o veche familie de agricultori, că a fost chestor de poliţie şi deputat eparhial. Căpitan în rezervă, a fost distins după Primul Război Mondial „pentru meritele sale vitejeşti” cu mari decoraţii: „Steaua României”, „Coroana României” cu spade şi panglică de Virtute Militară în grad de cavaler, „Crucea Comemorativă”, „Avântul Ţării”, „Sf. Stanislau”. Dar uite că n-a căzut pe front, ci răpus de boală la 50 de ani!
Folclorul local spune că primarul era cunoscut pentru firea aprigă cu care le cerea subalternilor să lucreze corect - îi şi pălmuia pe cei de care se plângeau nevestele, făcea controale prin pieţe, travestindu-se într-un om nevoiaş, mergea la lucru chiar foarte bolnav fiind. Avea moşie la Pechea, împreună cu mama sa. Presa vremii a relatat episodul în care, cei doi fiind atacaţi de tâlhari pe un drum pustiu spre Galaţi, doamna Elena a scos pistolul şi i-a pus pe fugă pe atacatori. Mama i-a supravieţuit, trăind până la 14 ianuarie 1964. Mama şi fiul au donat şi o clădire pentru înfiinţarea unui spital la Pechea, ne-a spus dna Elisabeta Gheorghiu, fiica fostului primar, care ne-a amintit de comemorare.

Citit 11522 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 11:38

5 comentarii

 • postat de pepeman
  Luni, 10 Decembrie 2012 10:13
  "Ne-a amintit de comemorare". Genial"
  0
  1
  Raportează
 • postat de alfar
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 21:50
  si eu cred ca s-a schimbat fata redactiei V.L. in bine. doar costel e un intrus acolo, asta din cauza caracterului sau ce nu merge la un cotidian independent. el vrea doar subiecte "pe tema", sa slujasca un interes. da, si eu am un respect pentru d-l baila din atitudinea ziarului in ultimul timp. multumim.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Badalan
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 19:16
  CINE A FOST GHITA VASILIU SI CINE-S CEI DOI VECINI DE LOC DE VECI LA ETERNITATEA : EUGEN DUNGA SI HOPA MITICA.DOUA CREATII REUSITE ALE REGIMULUI DE TRISTA AMINTIRE. R.I P [REST IN PEACE ] TOTI TREI ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de localnic
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 18:48
  In mare, colectivul redactional e bine orientat si onest, cu exceptia de rigoare-C.Crangan. Probabil e si meritul lui Baila in incisivitatea si impartialitatea ziaristilor de la VL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DC
  Sâmbătă, 08 Decembrie 2012 12:50
  scurt si la obiect articolul vremii..informa cititorul fara sa-l plictisesca cu zorzoane cred ca ziaristii acelor vremuri erau muult mai profesionisti ca cei ce astazi, care scriu fara sa transmita esentioalul, se pierd in inflorituri, care mai de care ..
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.