În pregătire, la Teatrul Dramatic: „Take, Ianke şi Cadâr”

În pregătire, la Teatrul Dramatic: „Take, Ianke şi Cadâr”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O premieră pentru bucuria publicului


Eugen Făt semnează regia viitoarei premiere a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, spectacolul „Take, Ianke şi Cadâr”, scris de Victor Ion Popa (născut în 1895, în comuna Griviţa, jud. Tutova – astăzi Galaţi).
A mai realizat, pe scena Dramaticului, în ultimii şase ani, spectacolele: „Femeia ca un câmp de luptă”, „Tot ce se dă”, „Labirintul Irinei – alb”, „Cutia Pandorei”, „Orchestra Titanic”.

"Marele secret este textul"

Vorbind despre viitoarea premieră, Eugen Făt declară: „Am vrut să fie altceva decât un text contemporan, să fie ceva clasic. Publicul aşteaptă un text poveste, un text bine scris, cu personaje mari”. E conştient că, inevitabil, publicul are ca reper spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti, cu Radu Beligan, Marin  Moraru şi Gheorghe Dinică în distribuţie, dar e optimist: „Marele secret al acestui spectacol este textul: un text atât de bine scris, încât eu, ca regizor, nu am cum să intervin prea mult, să fac mari schimbări. Totul cade pe actor şi pe situaţii. Având o scriitură atât de bună, şi pentru actori e mult mai uşor să intre în personaje, să se joace cu ele. Nu mi-e frică de comparaţii, sunt ferm convins că publicul va aprecia ce se întâmplă aici şi bucuria actorilor de a juca şi de a compune partiturile aşa de mari”.
Scenografia spectacolului este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu. Este pentru prima oară când Eugen Făt lucrează cu Gabriel Constantinescu (Ianke) şi Grig Dristaru (Cadâr). „Cu Petrică Păpuşă (în rolul Take) am mai colaborat la alte două spectacole, dar cu ceilalţi doi lucrez în premieră. Însă au fost nişte repetiţii foarte bune şi cred că va fi un spectacol care să placă publicului. Cel mai greu a fost să mă conving eu pe mine să nu intervin pe text. L-am lăsat aşa cum era, pentru că pionul principal este în primul rând textul. De ce să încerc să renasc ceva ce deja există, sub o formă bună şi sănătoasă?”. În distribuţie îi mai regăsim pe: Dan Căpăţână (Iţic), Cristina Uja (Ana), Ciprian Braşoveanu (Ionel), Svetlana Friptu (Safta). Premiera va fi la începutul lunii februarie. 

"Eu încă vreau să fac teatru!"

„Galaţiul mi-a dat şansa, în aceşti şase ani, să-mi pun o mare parte din nebunii pe scenă. Am avut multe gânduri pe care am reuşit să le fructific, într-o măsură mai mică sau mai mare, pe scena gălăţeană. Aş fi vrut mai mult de atât şi vreau în continuare să lucrez peste aşa-zisa normă de serviciu care spune că trebuie să fac un spectacol pe an. Idei am, pasiunea nu s-a stins, chiar dacă au trecut viscole şi furtuni, dar nu m-am săturat încă de nebunia asta cu teatrul. Eu încă vreau să fac teatru şi mă alimentez cu energie din  reuşitele de până acum”, conchide regizorul Eugen Făt, invitându-i, totodată, pe gălăţeni la viitoarea premieră a Dramaticului.

Citit 21004 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 18:07

6 comentarii

 • postat de mihaela
  Duminică, 03 Februarie 2013 08:13
  Un spectacol extraordinar am putut vedea aseara la premiera piesei "Take , Ianke si Cadar" . Un Ianke care m-a fermecat de la prima replica,dar nu numai dumnealui ci toti actorii implicati in acest spectacol . Un regal de teatru pe care sala l-a aplaudat indelung la final si pe care eu personal l-am simtit ca o mangaiere a sufletului insetat de frumos. Felicitari dlui regizor Eugen Fat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Comment
  Joi, 17 Ianuarie 2013 18:44
  Un spectacol pe care il astept cu nerabdare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de .....UN SPECTATOR
  Joi, 17 Ianuarie 2013 15:26
  ASTEPTAM S-O VEDEM PE CRISTINA UJA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de .....UN SPECTATOR
  Joi, 17 Ianuarie 2013 15:22
  MULTA BAFTA ACTORILOR!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spectator
  Joi, 17 Ianuarie 2013 14:26
  Am avut sansa extraordinara sa vad la ,,National,, ,in Bucuresti,aceasta piesa cu acei actori legendari mentionati si in articol!!!Este greu apoi sa accepti si alta montare a acestei comedii,mai ales in regia lui Fat,despre care ,dupa ce am vazut o singura piesa pusa in scena de acesta ,m-am zis: Nu-mi place,probabil ca sunt eu prea conservator!!!Apoi,vorba unuia de pe forum,in legatura cu alta piesa:,,GREA ESTE COROANA TARULUI!!!,,Succes temerarilor actori galateni!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dany
  Joi, 17 Ianuarie 2013 13:11
  de 100 de ani incoace numai „Take, Ianke şi Cadâr” si multe alte piese clasice, da voi alta ceva nu mai stiti ?
  Cum vreti sa vina spectatorii cand numai de copiat va tineti. Daca sunteti platiti si vreti sa faceti teatru pai faceti teatru. De Rosu si negru a lui Eugen Popescu Cosmin ati auzit ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.