Un altfel de remember MIS: Expoziţia “Artişti la Dunărea de Jos”

Un altfel de remember MIS: Expoziţia “Artişti la Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 22 de plasticieni se vor gândi la Ioan Simion Mărculescu


La Muzeul de Artă Vizuală, se va deschide astăzi, la ora 12,00, expoziţia intitulată „Artişti la Dunărea de Jos”, în cadrul căreia sunt prezenţi cu lucrări 23 de plasticieni gălăţeni: Gheorghe şi Jana Andreescu, Sterică Bădălan, Mihaela Brumar, Cornelia Nicolaescu Burlacu, Mariana Cocoş, Gheorghe Mihai Coron, Eduard Costandache, David Sava,  Sergiu Dumitrescu Jr.,  Gabriela Georgescu, Eugen Holban, Aurel Manole, Vasile Neagu, Liliana Negoescu, Alexandru Pamfil, Liviu Adrian Sandu, Gheorghe Terescenco, Anca Tofan,  Ioan Tudor, Teodor Vişan, Mugurel Vrânceanu şi Ioan Simion Mărculescu.

Pasărea MIS

„Anul acesta, în ianuarie, Ioan Simion Mărculescu, cel care a creat noţiunea de Muzeu de Artă Vizuală, cel care a lăsat multe aripi de zbor plastic, de gândire şi de înţelegere, ar fi împlinit 70 de ani. Expoziţia ”Artişti la Dunărea de Jos”, organizată la Muzeul de Artă Vizuală este, din punctul meu de vedere, un gând pentru Pasărea ”Mis”, pentru aripile sale”, declară Dan Basarab Nanu, directorul muzeului, adăugând: „Evident că plastica şi muzeul nu au început şi nu se termină prin noţiunea de Pasărea ”Mis”. Gheorghe Andreescu şi-a continuat în organizarea acestei expoziţii mai vechiul proiect de cercetare a fenomenului plastic contemporan gălăţean. Odată aruncat buzduganul în privinţa organizării unui expozeu la Muzeul de Artă Vizuală, afluenţa de solicitări pentru participare a depăşit aşteptările. Este o onoare pentru noi să putem expune ultimele creaţii ale plasticienilor  gălăţeni. Din acest motiv, am făcut legătura cu Pasărea ”Mis”. Interpretarea are un caracter absolut subiectiv şi nu reprezintă neapărat motivaţia participanţilor. Până la urmă cred că este foarte frumos să îţi aduci aminte de o Pasăre”.

Cultura trebuie apărată şi îmbogăţită

La rândul său, muzeograful Gheorghe Andreescu, argumentează: „Fără a exagera cu nimic, am considerat întotdeauna Muzeul de Artă Vizuală Galaţi centrul polarizator al tuturor artiştilor din această parte de ţară. Expoziţia de faţă face dovada bunei colaborări între muzeu şi artişti, a disponibilităţilor artistice şi organizatorice pentru a menţine în acest areal cultural importanţa majoră, nu a instituţiei sau a unor artişti, ci a fenomenului, în toată complexitatea lui, ca factor cultural definitoriu pentru o perioadă destul de dificilă în care arta, cultura în general, trebuie susţinută, apărată şi îmbogăţită. Oferta plastică trebuie să semnifice atitudinea contemporană, în faţa vieţii, a realităţilor subiective şi obiective, să fie un răspuns personalizat la frământările epocii, concretizată prin opera de artă – oglindă a sensibilităţilor native şi a acumulărilor de natură plastică”. Aşadar, astăzi, la ora 12,00, sunteţi aşteptaţi la etajul 1 al Muzeului.

Citit 13189 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2013 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.