Emil Strungă va prelua pe 1 aprilie funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii

Emil Strungă va prelua pe 1 aprilie funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Radiofizician, fost deputat, pensionar înainte de limita de vârstă, pentru lucru în condiţii grele


Emil Strungă, câştigătorul concursului pentru postul de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, este gălăţean de trei generaţii şi membru al PNL din 1990. A absolvit, în 1975, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, secţia de Radiofizică, fiind şef de promoţie. A lucrat la Spitalul Judeţean, la secţia de Radioterapie, între 1980 şi 2005; a fost profesor la şcolile postliceale sanitare din Galaţi, a editat Manualul de fizică şi radiologie în 1996, şi apoi noul manual de Biofizică, în 2009. Are 15 articole de Radiofizică şi Fizică medicală publicate în reviste din ţară şi din străinătate. A avut trei mandate de consilier judeţean şi unul de deputat în Parlamentul României (până în 2008). De atunci s-a apropiat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, fiind pasionat de astrofizică. În ultimii patru ani, a organizat, ca profesor de Biofizică la Şcoala Postliceală „Carol Davila”, activităţi şi simpozioane în sala Auditorium a complexului muzeal.

Parcul Zoo – prioritatea numărul 1

„Vă spun sincer că iniţial nu am vrut să candidez pentru această funcţie, am stat mult în cumpănă. Acum, partea uşoară a trecut. Urmează partea dificilă”, declară Emil Strungă, precizând că priorităţile sale sunt: găsirea de corespondenţe la principalele instituţii de cultură din Galaţi, aflate sub coordonarea Consiliului Judeţului şi cu instituţiile de învăţământ importante. „În această perioadă se face bugetul şi aici voi avea o problemă, pentru că acesta se va face pe programul vechiului manager. Sunt anumite chestiuni pe care eu le-aş mai aprofunda. Prioritatea numărul unu este terminarea investiţiei la Parcul Zoologic de la Gârboavele, cu împrejmuirea şi sistemul de supraveghere video. Apoi trebuie modernizate căile de acces acolo şi chiar ar fi necesară achiziţionarea unui microbuz cu care să putem duce vizitatorii la Parcul Zoo, pentru că sunt, totuşi, 15 kilometri. Un foarte bun îndrumător în materie de buget am în persoana domnului Lilion Gogoncea. Aş vrea, de asemenea, să găsesc o interfaţă prietenoasă pentru a o putea aborda pe doamna Aurora Marcu. Vorbim despre obiective majore şi nu sunt adeptul principiului să încep un alt lucru până nu-l închei pe precedentul. Iar obiectivul Parcul Zoologic nu cred că va fi gata mai devreme de începutul lui 2014. Despre corpul serelor – pentru care estimarea este de aproape patru milioane de euro - şi despre expoziţia permanentă a muzeului vom putea vorbi după aceea”.

Amfiteatru şi încă un foişor în Grădina Botanică

Gălăţenilor supăraţi că la Grădina Botanică se percepe taxă de vizitare, viitorul manager le spune: „Nu se poate altfel, din păcate, pentru că acolo se află şi un fond genetic, pentru specii de plante şi de arbori pe cale de dispariţie, iar dacă intrarea ar fi liberă, fluxul ar fi la fel de mare ca pe faleză. Ceea ce vom încerca, dacă şi Consiliul Judeţului ne aprobă, este să micşorăm taxa de vizitare de la 6 lei cât este acum, la 4 lei pentru adulţi, iar pentru copii de la 3 la 2 lei. Şi cine vrea să viziteze şi acvariile sau muzeul, să mai plătească o taxă la intrarea în corpul muzeal. După modelul Astroclubului, aş vrea să mai organizăm câteva cluburi pentru elevi, pe diverse tematici. Şi aş mai face încă un foişor, modern, în Grădina Botanică şi chiar un amfiteatru, semicircular, cu scaune şi o mică scenă, pentru diverse activităţi”.

„Sunt un om de modă veche…”

Autodefinindu-se, Emil Strungă afirmă: „Consider că orice om trebuie să-şi facă datoria, faţă de semeni şi faţă de societate, atât de bine cât poate. Trebuie să fie corect, disciplinat, ordonat. Eu cred că sunt un om de modă veche, dar să ştiţi că şi moda aceea veche îşi avea părţile ei bune. Ca pasiuni, nu spun că astronomia şi radiofizica sunt pasiuni, pentru că ele sunt profesia mea. Îmi place să citesc cărţi de istorie. Poeţii mei preferaţi sunt Macedonski şi Eminescu. Nu-mi place să grăbesc lucrurile. Sunt adeptul ideii că toate lucrurile vin la timpul lor. Ca manager, îmi voi intra în atribuţii probabil de la 1 aprilie. Şi sper să nu păcălesc pe nimeni”.


Emil Strungă este căsătorit, are un copil şi trei nepoţi. Este născut pe 18 mai 1951. Nu are pensie de parlamentar, care se dobândeşte numai la vârsta standard de pensionare, de 65 de ani. Este pensionar pentru că a lucrat 25 de ani în condiţii grele, la Radioterapie.

Citit 10815 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.