Poezie şi ironie la Bruges: Expoziţia lui Crihană a atins centrul ţintei

Poezie şi ironie la Bruges: Expoziţia lui Crihană a atins centrul ţintei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Florian Doru Crihană a fost prezent, pe 13 ianuarie, la vernisajul expoziţiei sale personale de grafică satirică, ce va rămâne  deschisă timp de două săptămâni la Turnul Belfort din Bruges - Belgia. „Am plecat la Bruges luând cu mine tot bagajul emoţional pentru că, nu ştiu cum se face, parcă evenimentul care urmează este întotdeauna cel mai important. Poate că aşa stă scris în evoluţia unui artist”, mărturiseşte gălăţeanul.

De la „Bănci” la berea de Bruges… 

Seriile tematice l-au pasionat încă de la debutul său expoziţional din 1998, când a prezentat “Bănci” la sucursala gălăţeană a unei bănci condusă pe atunci de o iubitoare de artă. „Cred că am avut doar opt invitaţi atunci”, îşi aminteşte Crihană. „În toţi aceşti ani am continuat să lucrez pe teme, sperând că la un moment dat voi face ceva foarte important pentru mine, pentru Galaţi, pentru România. După seriile Plicuri, Don Quijote, Portrete, Nuduri, Basme, Omul de zăpadă, Veneţia, Titanic a venit Bruges. Oferta pentru seria Bruges am primit-o de la prietenii mei de la Centrul European al Caricaturii din Kruishoutem. Am tratat-o cu puţină neîncredere, deoarece la Bruges nu cunoşteam pe nimeni. Cel mai important stimulent a fost acela că puteam să arăt seria publicului din Galaţi, la Galeria “Nicolae Mantu”, ceea ce s-a şi întâmplat în 2012, când am prezentat Broderiile şi Berea de Bruges, cărora, ulterior, le-am adăugat un al treilea segment, Ciocolata”.

Un an de plimbări imaginare

Ce a găsit Florian Crihană la Bruges? „O răceală de tip german. Nu m-a afectat asta pentru am învăţat de la Dieter Burkamp cum s-o tratez: cu căldură de tip latin. Au venit la vernisaj familii de prieteni din Boechout/Anvers, Kruishoutem, Luxemburg. Amenajarea expoziţiei a fost impecabilă iar spaţiul – Turnul Belfort – remarcat ca excepţional în toate articolele de presă ale evenimentului. În două zile am vizitat oraşul pe toate direcţiile, ca să aflu ce trebuie corectat la detaliile arhitecturale, dacă ar fi să reiau tema. Vizitatorii au parcurs expoziţia cu mare interes –  doar zece la sută dintre ei au trecut cu viteză prin faţa lucrărilor. În mod normal, artistul trebuie să lase criticul de artă să scrie despre arta sa. Ne aflăm însă într-o situaţie în care eu am ceva de declarat: zecile de concursuri internaţionale prezintă expoziţii de lucrări în care artiştii studiază temele în mod superficial, având termene de lucru limitate la doar câteva săptămâni. Superficialitatea se transmite şi evenimentului, care devine astfel un aglomerat de superficialităţi. Întregul nu capătă valoare. Le-am arătat belgienilor şi lumii întregi ce poate un artist să scoată din Bruges – ca temă - dacă se plimbă imaginar pe străzi şi canale timp de un an şi m-am bucurat că au înţeles poezia şi ironia, deopotrivă. Deşi nu este seria mea preferată, ea este singura care a atins centrul ţintei”.

Căutările sale continuă în cadrul unor noi proiecte, iar anul 2013 va aduce pe simeze o nouă încercare purtând semnătura lui Florian Crhiană. În primăvară, artistul va prezenta la Galeria “Nicolae Mantu” o expoziţie cu titlul: ”21 de secole şi Sfârşitul Lumii” – colecţia Comandor de marină în rezervă Lucian Drăguşin.

 

 

 

Citit 4642 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.