Duplex Galaţi - Brăila la Muzeul de Artă: Spectrul artistic al Dunării

Duplex Galaţi - Brăila la Muzeul de Artă: Spectrul artistic al Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală a găzduit, ieri, vernisajul expoziţiei „Artişti la Dunărea de Jos”, un duplex „Brăila-Galaţi sau Galaţi-Brăila”, cum a afirmat directorul Dan Basarab Nanu, încercând să fie echidistant. Lucrări semnate de 18 plasticieni din cele două oraşe s-au  reunit pe simeze, într-o expoziţie în premieră la muzeul gălăţean: până acum, doar Galeriile de Artă au mai găzduit astfel de evenimente comune ale plasticienilor din cele două filiale.

„Acest duplex este o încercare de a continua periplul expoziţional început de muzeograful şi plasticianul Gheorghe Andreescu, având genericul Artişti la Dunărea de Jos”, a spus directorul muzeului, adăugând: „Evident că artiştii de la Dunărea de Jos sunt mult mai mulţi decât cei prezenţi în această expoziţie. Vom continua să-i prezentăm şi pe ceilalţi plasticieni ce se încadrează în spectrul artistic al Dunării, evident, încercând colaborări şi cu alte filiale de pe cursul Dunării, din ţară şi nu numai”.

Realitatea artistului

Gheorghe Andreescu, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului, a precizat că în Sala Ioan Simion Mărculescu se află lucrările brăilenilor, care alcătuiesc „o expoziţie frumoasă, curajoasă, interesantă”, dar şi faptul că „spiritul Dunării ne uneşte: de fapt, respirăm acelaşi aer la Brăila şi la Galaţi, iar noi ca specialişti muzeografi încercăm să prindem, să impregnăm acest curs al mişcării artistice în memoria timpului prin aceste expoziţii comune”. Gheorghe Mosorescu, preşedintele filialei Brăila a UAP, a precizat că în expoziţie sunt prezenţi doar a cincea parte a plasticienilor brăileni, dar şi faptul că, în prezent, în oraşul vecin este deschisă o expoziţie a unui grup de artişti gălăţeni.

Hugo Mărăcineanu a atras atenţia asupra a două lucruri importante pe care tinerii le pot descoperi în această expoziţie: „Pe de o parte, tehnica desăvârşită, împinsă până la o lecţie de acrilic, de acuarelă, de scriere sau de compoziţie, iar pe de altă parte, până unde poate să meargă artistul în legătură cu ceea ce înseamnă transformarea realităţii în propria sa realitate. E-adevărat că drumul către cucerirea meşteşugului trece prin studiu, prin repetiţie, prin oglindirea acestei realităţi dar, în cele din urmă, pentru artist rămâne una singură: aceea pe care o creează el”.

Citit 4511 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.