Exponatul lunii, la Muzeul de Istorie: Mapa lui Costache Negri

Exponatul lunii, la Muzeul de Istorie: Mapa lui Costache Negri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Istorie inaugurează proiectul expoziţional intitulat „Exponatul lunii”, în cadrul căruia vor fi prezentate publicului vizitator bunuri muzeistice cu valoare deosebită, din colecţiile instituţiei.  După cum aflăm de la Nicoleta Gheorghe, responsabil relaţii publice în cadrul muzeului, primul exponat, cel care inaugurează proiectul, este Mapa lui Costache Negri, subiectul unei miniexpoziţii ce se va deschide miercuri, la ora 14.00, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din str. Al. I. Cuza, nr. 80.
„Mapa, de dimensiuni 40 pe 30 de  centimetri, este produsul unui atelier necunoscut, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Confecţionată din piele de culoare maro, este ornamentată cu motive romboidale şi un  chenar cu motive de influenţă orientală, aurii. Cu un format tip servietă, are trei compartimente interioare căptuşite cu material textil de culoare verde şi un buzunar din piele. La exterior, pe partea din faţă, are în zona centrală o mică broască metalică, cu motive vegetale (căreia îi lipseşte cheiţa), iar în laterale sunt  două cureluşe prinse în catarame metalice. A fost achiziţionată în 1969, de la unul din membrii familiei Sturdza, înrudită cu familia Negri” , după cum aflăm de la muzeograful dr. Ingrid Bahamat, organizatoarea miniexpoziţiei.
Faptul că a aparţinut lui Costache Negri (revoluţionar paşoptist, artizan al Unirii din anul 1859, reprezentant diplomatic al Principatelor Unite Române  la Constantinopol), îi conferă bunului muzeistic o valoare memorială deosebită. Miniexpoziţia poate fi vizitată până pe  20 martie, când un alt exponat valoros va deveni vedeta lunii.

Citit 3681 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2013 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.